ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

0
865

bienalle2

Ιδιαίτερη τιμή και χαρά για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποτέλεσε η πρόσφατη βράβευση της “Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης” με το δεύτερο βραβείο ως του καλύτερου Ευρωπαϊκού Προορισμού Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού στο 9ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτιστικό Τουρισμό στο Guimaraes της Πορτογαλίας, στο οποίο συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ενημέρωση για την βράβευση, έγινε την Τρίτη 5 Οκτωβρίου από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Αλέξανδρο Θάνο στη Διευθύντρια του ΚΜΣΤ κ. Μαρία Τσαντσάνογλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μονή Λαζαριστών, παρουσία μελών της Διοίκησης και του προσωπικού του μουσείου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης μετέφερε τα εξαιρετικά θετικά σχόλια που πήρε η ελληνική πρόταση στο σχετικό συνέδριο. Οι δυο πλευρές έθεσαν νέους στόχους για τη συνεργασία των δύο φορέων, όχι μόνο σε θέματα πολιτισμού και τουρισμού, αλλά και στη συνδιοργάνωση και υποστήριξη βιώσιμων προγραμμάτων. Η ΠΚΜ ζήτησε από το ΚΜΣΤ να είναι εταίρος στο πρόγραμμα “CHRISTA” «Culture and Heritage for Responsible, Innovative and Sustainable Tourism Actions» («Πολιτισμός και Κληρονομιά για Υπεύθυνες, Καινοτόμες και Βιώσιμες Τουριστικές Δράσεις»), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Διαπεριφερειακό Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020 και το ΚΜΣΤ αποδέχθηκε την πρόσκληση

Η ελληνική υποψηφιότητα

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κέρδισε την δεύτερη θέση μεταξύ 22 συνολικά προτάσεων χωρών της ΕΕ που κατέθεσαν υποψηφιότητα για τον καλύτερο Ευρωπαϊκό Προορισμό Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού. Το 1ο βραβείο έλαβε η Περιφέρεια Vidzeme της Λετονίας και το 3ο βραβείο η Περιφέρεια Καταλωνίας της Ισπανίας. Στην πρόταση της υποψηφιότητας της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επέλεξε την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τίτλο “Thessaloniki Biennale of Contemporary Art: Old Intersections – Make it New” ως υπόδειγμα καλής πρακτικής στον τομέα ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης μέσω ενός δεκαετούς εικαστικού θεσμού ο οποίος αντανακλά το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης.

Το έργο “Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης” αφορούσε τις τρεις διοργανώσεις το 2011, 2013 & 2015, και ήταν εντεταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Φορέας υλοποίησης του έργου ήταν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με τη συνδρομή και συνεργασία φορέων και ιδρυμάτων της πόλης.  Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης βρίσκεται ήδη σε διαδικασία οργάνωσης, με τίτλο «Φαντασιακές Εστίες-Imagined Homes» και χρόνο διεξαγωγής το διάστημα Σεπτεμβρίου 2017-Ιανουαρίου 2018.

Το συνέδριο

Το 9ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτιστικό Τουρισμό πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN (European Cultural Tourism Network), 23-24 Σεπτεμβρίου στο Guimaraes της Πορτογαλίας, με θέμα “ Άυλη Κληρονομιά – Ασύγκριτο Πλεονέκτημα για τη Βιώσιμη και την Υπεύθυνη Ανάπτυξη του Πολιτιστικού Τουρισμού». (Intangible Heritage – Incomparable Asset for Sustainable and Responsible Tourism Development). Το συνέδριο έγινε στο πλαίσιο του διακρατικού έργου CHRISTA – Culture and Heritage for Responsible, Innovative and Sustainable Tourism Actions (Πολιτισμός και Κληρονομιά για Δράσεις Υπεύθυνου, Καινοτόμου και Βιώσιμου Τουρισμού), που έχει εγκριθεί από το πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας Interreg Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προηγούμενο άρθροΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ
Επόμενο άρθροΟΙ EXPLOSIONS IN THE SKY ΓΙΑ 3 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.