Breathless: «Έχουν στήσει τόσο καλά το παιχνίδι τους, που παίζεις σε αυτό χωρίς να το ξέρεις».

0
793

Συνέντευξη στην Ελένη Σκάρπου / [email protected], f/b Eleni Skarpou, eliaskarpou.blogspot.com

Τόπος: Δεν υπάρχει μέρος που περιορίζει τη rock n roll, ούτε και εκείνους που την ακολουθούν πιστά!

Χρόνος: Δεν υπάρχει στιγμή που να απομονώνει την rock n roll, ούτε και εκείνους που θέλουν να τη ζουν με διάρκεια!

Σκοπός: Δεν υπάρχει λόγος να αρνηθώ, ότι ήθελα πολύ να τους γνωρίσω!

Είναι το απόλυτο αρσενικό καρέ της πόλης, που ποντάρει στο Rock n Roll και σκοράρει στη διασκέδαση αναμφίβολα! Επέλεξαν να εκφράζονται μέσα από το Rock n Roll κι αν πηγαίνουν πίσω στον χρόνο, αυτό είναι μάλλον κάτι που τους τρέφει συνειδητά και σε καμία περίπτωση δεν σταματά την μουσική τους εξέλιξη. Δεν έχει σημασία πως πίνουν τον καφέ τους, αλλά ότι τον συνοδεύουν με μουσική και πάντα με καλή παρέα! Τα αφιερώματα τους στον Elvis δεν συνιστούν απλές παραπομπές στον «βασιλιά» της Rock n Roll, αλλά αποτελούν μεγάλη ευθύνη, ώστε να βγουν προς τα έξω αξιοπρεπώς και με αναφορές σε όλη την καριέρα του αξεπέραστου ερμηνευτή. Οι Breathless μας φανερώθηκαν το 2008 με το album “FIRST TAKE” και θα επιστρέψουν προσεχώς, έχοντας ήδη ετοιμάσει ένα υλικό που θα μας εξιτάρει. Νιώθουν και είναι Rock n Roll τύποι, κουβαλώντας όλα τα αναγνωριστικά χαρακτηριστικά:  Κέφι για την ζωή και για την ίδια την μουσική, αυθεντικότητα και ειλικρίνεια. Κι όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν «Ένας Rock n Roll τύπος δεν προσπαθεί να πλασάρει μια ψευδό – επανάσταση για να προβληθεί. Αυτός που παίζει Rock n Roll δεν έχει ανάγκη να δείξει ή να αυτοδειχτεί. Η μουσική τα λέει όλα από μόνη της. Το Rock n Roll είναι αγνό σαν είδος και έτσι πρέπει να παραμείνει. Έχουμε υποχρέωση να το κρατήσουμε έτσι. Σαν μουσική, σαν ιδέα και σαν πορεία στην ζωή μας». Η ζωή τους στην πόλη; Βασισμένη στο moto με τίτλο «Χαλαρά», εκτός από τις στιγμές που ροκάρουν.

Η τετράδα που θα σας αλλάξει νούμερο στα παπούτσια!

Ο Μάνος (Manos Wild) στη φωνή, ο Γιάννης (Johnny Iron) στην κιθάρα, ο Σπύρος  (Sryros Kart) στο μπάσο και ο Χρήστος (Crazy Chris) στα ντραμς, έσκασαν το πρώτο τους χαμόγελο στην πόλη μας, έζησαν εδώ και αποφάσισαν πως η έδρα τους θα παραμείνει εδώ από άποψη! «Εντάξει είναι γνωστό ότι τα νήματα και δη τα καλλιτεχνικά κινούνται κυρίως στην Αθήνα. Παρόλα αυτά η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη η οποία παραδοσιακά «γεννάει» μουσικούς. Σίγουρα μπορείς να ξεκινήσεις κάποια πράγματα. Το κακό όμως είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι χώροι για να εμφανιστείς και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της πόλης μας», διατείνονται και κανείς δεν τους δίνει άδικο. Σε μια κρίση γυναικείας διαστροφής και περιέργειας, τους ρώτησα τι νούμερο παπούτσι φοράνε, ίσως γιατί πιστεύω ότι μέσα από τις άχρηστες πληροφορίες δημιουργείται μια ιδιαίτερα χρήσιμη οικειότητα. «Δεν έχει σημασία τι νούμερο παπούτσια φοράμε. Σίγουρα όμως θα πρέπει εσύ και όλοι όσοι έρχονται να μας ακούσουν να παίζουμε ζωντανά να προσέχουν τι νούμερο θα βάλουν εκείνη την στιγμή, γιατί από τον ξέφρενο χορό μάλλον θα χρειαστούν ένα νούμερο μεγαλύτερο»! Πήρα την απάντηση που μου άξιζε και κάθισα στην γωνιά μου, προετοιμάζοντας το κλίμα για την ονειρεμένη διαδρομή του Rock n Roll.

I love… rock n roll

Με λίγη Joan Jett στο αίμα μου, έφτασα να ανακαλύπτω την «ψυχή» των Breathless που χωρίς ανάσα πατούν στα βήματα των Elvis Presley, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Buddie Holly Stray Cats και όχι μόνο. Με επιδράσεις από τα ‘50s των ΗΠΑ και δόσεις από Rockabilly και Doo Wop, αυτή η μπάντα ξέρει γιατί έχει επιλέξει να ασχολείται μουσικά με αυτό το είδος. «Το γιατί πολλές φορές είναι δύσκολο –και ίσως και άτοπο- να το εξηγήσεις. Η μουσική είναι τέχνη και πρέπει να παίζεις αυτό που σε εκφράζει. Το Rock n Roll πάντοτε μας γοήτευε γιατί είναι η επανάσταση μελοποιημένη. Είναι η τρυφερότητα και η χαμένη αθωότητα μιας εποχής μαζί με την μουσική και την κοινωνική απελευθέρωση μιας ολόκληρης γενιάς.  Και αν θες η ένταση και ο ρυθμός που σε κάνει να θέλεις να χορεύεις σαν τρελός όλη την ώρα σε βαθμό που καμιά άλλη μουσική δεν έχει. Και ας μην ξεχνάμε ότι είναι το πρώτο μουσικό είδος στον κόσμο που παρήγαγε στυλ με την έννοια της μόδας. Ντύσιμο, χτένισμα, τα πάντα έχουν να κάνουν με το «στυλ» στο Rockabilly», μου είπαν και τελικά βρήκαμε κοινό σημείο, παραδεχόμενοι πως όταν ακούμε Rock n Roll και όταν εκφραζόμαστε μέσα από αυτό, η καρδιά χτυπά μάλλον σε διαφορετικό tempo. «Κι ενώ ακούς τραγούδια σχεδόν 55-60 ετών πριν και περιμένεις να ακούσεις κάτι παλιό είναι πάντα τόσο φρέσκο στο αυτί, τόσο καινούργιο. Είναι θα λέγαμε η διαχρονική μουσική των εφήβων». Έτσι κάπως βλέπουν την επαφή τους με το «άθλημα» της rock n roll και παράλληλα δεν θεωρούν τους εαυτούς τους κολλημένους στο παρελθόν που ζουν με φαντάσματα.

Πρόβες και εμφανίσεις έχουν κάτι… spicy!

Δεν κάνουν πρόβες στον καθρέφτη! Είναι πολύ μοναχικό για μια παρέα που βρίσκει τον παλμό της στην ομαδικότητα. «Οι ώρες που κάνουμε πρόβες και η συχνότητα των προβών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Όταν βγαίνουν κάποιες εμφανίσεις και θέλουμε να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα ή τώρα που ετοιμάζουμε τα δικά μας τραγούδια για το καινούργιο μας άλμπουμ χρειάζεται περισσότερος χρόνος σε πρόβες. Πάντως έχουμε σχεδόν πάντα μια σταθερή βάση 2-3 προβών τον μήνα ακόμη και όταν δεν έχουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο ώστε να μένουμε σε φόρμα». Αυτή η τελευταία διευκρίνιση μου θύμισε το χορευτικό «αλαλαγμό» μου κάθε φορά που ακούω rock n roll σε live εκδοχή. «Ο χορός ξεπηδάει από μονός του όταν παίζεις αυτή την μουσική. Και να θέλεις δεν μπορείς να καθίσεις ήσυχος», μου υπερτόνισαν και συμφώνησα. Συμφώνησαν κι εκείνοι ότι η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο σε μια μπάντα, αλλά μου δήλωσαν επίσης πως αποφεύγουν τις επιτηδευμένες υπερβολές. «Μόνο ο Μάνος είναι ροκαμπιλάς από «κούνια» οπότε είχε το στυλ αυτό πριν καν δημιουργηθεί η μπάντα. Οι υπόλοιποι αγαπούσαμε αυτή την μουσική για αυτό μπήκαμε σε αυτό το συγκρότημα αλλά δεν ήμασταν ποτέ οι «ροκαμπιλάδες». Μπαίνοντας όμως σε όλο αυτό είναι σαν να ζούμε αυτό το «όνειρο» του Rock n Roll καθημερινά. Και προσπαθούμε να έχουμε μια προσεγμένη αλλά όχι και ψεύτικη εμφάνιση προς τα έξω», δηλώνουν με ένα στόμα μια φωνή. Κυρίως ασχολούνται με το πώς θα περάσει όμορφα ο κόσμος, που για εκείνους αξίζει όλο τον σεβασμό και την αγάπη. Άλλωστε αυτή είναι η ανταμοιβή του μουσικού κι εκείνοι το ξέρουν από πρώτο χέρι!

Η ασχετοσύνη μου είχε ένα όμορφο αποτέλεσμα!

Μετά από τόσες φορές που άκουσα τη λέξη «Doo Wop», αποφάσισα ότι θέλω κάποιον εθελοντή από τους Breathless να λύσει την απορία μου. Είναι ρεύμα, είναι παρακλάδι της rock n roll είναι rockabilly style; «Δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής, αλλά με αυτό τον όρο ονομάζουμε τα φωνητικά συγκροτήματα της δεκαετίας του ’50 τα οποία έκαναν αρμονίες με τις φωνές τους. Αρχικά ήταν κυρίως έγχρωμοι αυτοί οι οποίοι ξεκίνησαν αυτή την μουσική τάση στην δεκαετία του ’50 όπου μαζευόταν ακόμη και σε γειτονιές στους δρόμους και τραγουδούσαν μόνο με τις φωνές τους. Στην συνέχεια βέβαια ακολούθησαν και αρκετά λευκά σχήματα». Αφού έλυσα αυτό το μυστήριο, συνειδητοποίησα πως ο Μάνος έχει μεγάλη αδυναμία στην Doo Wop και λειτουργεί μουσικά ως δηλωμένος φαν  των Moonglows, Flamingos, Crests, Platters, Dion & The Belmonts, Skyliners. Έχει επίσης μεγάλη αδυναμία και έφεση στον στίχο, αφού γράφει τα περισσότερα τραγούδια των Breathless. Στην ενορχήστρωση πάντως βάζουν όλοι το χεράκι τους. Όσο για τις «Μούσες» τους… δεν κατάφερα να τις αποκαλύψω, όσα κόλπα κι αν χρησιμοποίησα εντέχνως!

Περί κάλπης και ψεκασμού… τα πιο πιπεράτα!

«Πιστεύουμε ότι έχουν ψεκάσει όλο τον κόσμο με τα παραμύθια που αυτοί θέλουν και έχουν στήσει τόσο καλά το παιχνίδι τους που παίζεις σε αυτό χωρίς να το ξέρεις.  Και για να μην μιλάμε με γρίφους γνωρίζουμε ότι όλη αυτή η άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα είναι φτιαχτή και στημένη 100% και ετοίμαζαν χρόνια πριν το πώς θα μας φέρουν εδώ. Το θέμα είναι το πώς εμείς θα αντιδράσουμε σε όλο αυτό». Τα δικά μου λόγια περίσσευαν, αλλά έπρεπε να χτίσω μια γέφυρα και να πάω στο επόμενο στάδιο… εκείνο της προχθεσινής κάλπης! «Ουδέν σχόλιον. Είμαστε μουσικοί και προτιμάμε να μιλάμε για αυτό. Σαφώς και έχουμε πολιτική άποψη και ενδεχομένως εφόσον είμαστε 4 άτομα μπορεί να έχουμε και διαφορετικές απόψεις ο καθένας μεταξύ μας. Οπότε δεν έχει νόημα να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό πάντως στο οποίο όλοι συμφωνούμε είναι ότι αγαπάμε και σεβόμαστε την Δημοκρατία και την ελευθερία των συνανθρώπων μας». Το τελευταίο πήγαινε στην Χρυσή Αυγή και πως όχι, αφού όλοι έχουμε να προσθέσουμε ένα «μείον» σε αυτή την κατάντια.

Quiz-άρωντας τους Breathless!

1. Breathless because of… Rock & Roll!!!!

2. Μας στερεί το οξυγόνο… η αδικία και αυτό το άθλιο ξεπούλημα της πατρίδας μας

3. Το πιο ωραίο σημείο της πόλης είναι… η παραλία της

4. Αν χωρούσαμε σε μια γυάλινη σφαίρα… θα ροκάραμε τόσο δυνατά που θα έσπαζε!!!!

5. Ανεβαίνοντας στο χαλί του Αλαντίν φεύγουμε για… Memphis του Tennessee στα στούντιο της SUN Records και στην Graceland

6. Rock n Roll like… Rebel Without A Cause!

7. Η μουσική κυλάει στις φλέβες μόνο όταν… την ζεις!

8. Βλέπει κανείς τη ζωή με άλλα μάτια όταν… καταλαβαίνει την αξία και των πιο ασήμαντων φαινομενικά πραγμάτων και όταν μάθει να αγαπάει πραγματικά και όχι με υστεροβουλία

9. Χορεύουμαι πάντα στον ρυθμό… του Rock & Roll

10. Στις γυναίκες ψάχνουμε… άφησες το δυσκολότερο για το τέλος χε χε ! Μμμ.. όποιος ξέρει τι ψάχνει ξέρει και τι περιμένει να βρει….

Που θα τους συναντήσουμε;

  • Σήμερα 19 Ιουνίου στην Ξάνθη με αφορμή ην Ευρωπαϊκή Γιορτή της μουσικής!
  • Την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιουνίου στο «ΣΙΤΙ ΜΟΥ», επί της Φράγκων!

Και στις δύο περιπτώσεις το πάρτι θα είναι ξέφρενο και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί.

Πατριωτικό tip of Breathless: Αν η Εθνική μας περάσει και την Γερμάνια θα κάψουμε όλο το μαγαζί την Παρασκευή!

 

Προηγούμενο άρθροΝ.Δ. «χάνει» κερδίζοντας, ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει «χάνοντας»…
Επόμενο άρθροNanotexnology 2012: Ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.