BREXIT VS. GREXIT

0
2480

ee

Γράφει ο Τάσος Μπανιώρας

Το Διακύβευμα

Το δημοψήφισμα για το Brexit vs Bremain είχε προαναγγελθεί από τον David Cameron προεκλογικά του 2015 ως δέσμευση.

Το Ελληνικό γνήσιο Δημοψήφισμα ανακοινώθηκε εντός μίας εβδομάδας. Το ερώτημα για όποιον δε θυμάται βέβαια ήταν απλό:

Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται -Reforms for the completion of current program and beyond και το δεύτερο Preliminary Debt Sustainability Analysis.
Η Στατιστική

Η εκτίμηση του 52-48 υπέρ του Remain σε ένα εκλογικό σώμα 46,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν δείχνουν πως κάποιοι δεν έχουν ιδέα από το στατιστικό λάθος και τα διαστήματα εμπιστοσύνης.

Επίσης, δε συνυπολογίστηκαν επιμέρους ιδιαιτερότητες. Όπως για παράδειγμα οι Σκωτσέζοι που έβγαλαν Remain είχαν όμως μειωμένη προσέλευση στις κάλπες.

 

Η Οικονομία, ηλίθιε.

Η Βρετανία, με την ισχυρή Οικονομία, δικό της νόμισμα, με εξαγωγές, βιομηχανίες, ναυτιλία και το ξακουστό City of London βλέπει τη στιγμή που μιλάμε τη Στερλίνα σε ιστορικό χαμηλό 30ετίας.

Πέρσι τέτοιες μέρες στην Ελλάδα των άδειων αποθεματικών ταμείων, της κρατικοδίαιτης Οικονομίας έλεγαν πως με δραχμή θα τα καταφέρουμε γιατί θα έχουμε το δικαίωμα υποτίμησης. Απλή ανοησία ή παραπλάνηση του απλού κόσμου;

 

Ευρωσκεπτικισμός.

Κατά την ταπεινή και απλοϊκή μου ματιά πρέπει να αλλάξει ο ορισμός του Ευρωσκεπτικισμού. Για μένα όποιος θέλει τη διάλυση της Ένωσης είτε εξαιτίας κομματικού οφέλους είτε λόγω Οικονομίας, Μετανάστευσης ή άλλων ιδεών (βλέπε νεο-κομμουνισμός) δεν συμβαδίζει με κάποιον ο οποίος βλέπει συγκεκριμένες αδυναμίες και προσπαθεί να τις διορθώσει. Φυσικά μερίδιο ευθύνης έχουν οι ηγέτες της ΕΕ και των κεντρικών κρατών αυτής.

Σε τελική ανάλυση όλοι αναγνωρίζουμε πως η ΕΕ πάσχει. Απλά ο καθένας το βλέπει από άλλη οπτική γωνία. Το ότι για παράδειγμα η Ελλάδα δανειζόταν με επιτόκιο ίδιο της Γερμανίας κάποιοι το βλέπουν θετικό ενώ άλλοι αρνητικό.

Οι Βρετανοί εφόσον, έστω και οριακά ψήφισαν leave θα πρέπει να φύγουν. Προσωπικά δεν με χαροποιεί αυτή η εξέλιξη αλλά αυτό αποφάσισαν. Ίσως το ίδιο θα έπρεπε να είχε συμβεί και πέρσι στην Ελλάδα παρότι προσωπικά είμαι “ΜενουμεΕυρώπης”.

H επιθυμία ενός λαού, οποιουδήποτε λαού, για remain ή leave πρέπει να είναι σεβαστή και να προβληματίσει τους όποιους ηγέτες. Είναι θεμιτό η κάθε χώρα και ο κάθε λαός να έχει οποιεσδήποτε επιδιώξεις. Καλό όμως είναι στο μέτρο του δυνατού να γνωρίζει ο καθένας τις όποιες συνέπειες και να μην λαϊκίζει η οποιαδήποτε πλευρά.

Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο Ανταμ Σμιθ που εν έτη 2016 κλείνουν σύνορα και συζητείται από κάποιους αν είναι καλό το ελεύθερο εμπόριο και οι δασμοί που πρέπει να μπούνε σε μέρος εισαγωγών!

Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών αλλά και των χρόνων θα είναι μάλλον πολλές και ίσως θεαματικές. Υπομονή και ψυχραιμία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.