ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

0
1561

alexandri

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Γράφει η Λιάνα Αλεξανδρή

ΤΟΓΜΕ: Επιχειρείν με Αξία σε καιρό κρίσης!

Γυναικείο αρωμα στις επιχειρησεις: Επιθυμώντας να αναδείξει τα δυνατά σημεία της Γυναικείας και της Νεανικής Επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, τις Αξίες που μπορούν να δημιουργήσουν στην Οικονομία και την Κοινωνία και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αναπτυχθούν, ειδικά σε καιρό κρίσης, το Τμήμα Μακεδονίας του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με το παραπάνω θέμα στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η εκδήλωση βασίστηκε στα στοιχεία και τις στατιστικές που καταδεικνύουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά με τα οποία Επιχειρούν οι Γυναίκες και οι Νέοι Επιχειρηματίες, τα θετικά σημεία, τους παράγοντες και τις παραμέτρους που επηρεάζουν αυτήν την επιχειρηματικότητα, πράγμα το οποίο αναδείχθηκε μέσα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων σχετικής μελέτης που διεξήχθη από τον ΙΟΒΕ, κατά το 2015, την οποία  παρουσίασε ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κ. Νικόλαος Βέττας.

Στην εκδήλωση παρουσίασαν τη δική τους άποψη η Ευρωβουλευτής κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, και η κ. Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing Partner της FOCUS BARI Α.Ε. Σημαντική στιγμή για την εκδήλωση ήταν το στρογγυλό τραπέζι στο οποίο απάντησαν στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου κ. Πόπης Τσαπανίδου αλλά και του κοινού οι κ.κ. Φώτης Δραγανίδης, Διευθυντής, Κέντρο Καινοτομίας, MICROSOFT HELLAS, Κατερίνα Νένδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΕΝΔΟΣ ΑΕ – SELECT, Μέλος Δ.Ε. του ΣΒΒΕ και Γυναίκα Επιχειρηματίας 2015, Κωνσταντία Παπαποστόλου, Διευθύντρια Τομέα Καταστημάτων Β. Ελλάδος, ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK, Δημήτρης Σουμπενιώτης,Καθηγητής, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και η Λιάνα Γούτα, Πρόεδρος Ομάδας Διοίκησης, ΤΟΓΜΕ – Τμήμα Μακεδονίας

Το Forum πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Χορηγός της εκδήλωσης είναι η ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK και χορηγός αερομεταφορών η AEGEAN AIRLINES. Χορηγοί επικοινωνίας το FM 100, TV 100 και η VORIA.GR.

KESS FEBR 16 EEDE ETAIRIKI YPEFTINOTHTA  FOTO

 

Η Κοινωνική Υπευθυνότητα των Επιχειρήσεων στις προτεραιότητες του Τμήματος Μακεδονίας  της ΕΕΔΕ

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) αποτελεί τα τελευταία χρόνια μέρος του σοβαρού και υπεύθυνου επιχειρείν της χώρας μας. Η διάθεση τμήματος των εταιρικών κερδών για κοινωνική συνεισφορά, η υπεύθυνη διαχείρηση των εταιρικών αναλώσιμων, η βιοκλιματική αρχιτεκτονικη των επιχειρηματικών εγκαταστάσεων αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών που εντάσσονται στην ΕΚΕ και σηματοδοτούν το πρόσωπο της νέας γενιάς των ελληνικών Επιχειρήσεων .

Το Τμήμα Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων οργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της  Θεσσαλονίκης την  9η Εκδήλωση Κοινωνικής Υπευθυνότητας με στόχο την περαιτέρω διάχυση της έννοιας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνη και παράλληλα την οικονομική και ηθική υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Ασύλου του Παιδιού και του Συνδεσμου Φίλων Αγιος Παντλεήμονας «Είμαι Εδώ»

Η εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν διακόσια και πλέον άτομα, εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος που θέλει την ΕΕΔΕ να είναι συμμέτοχη  στην αναζήτηση λύσεων για σοβαρά κοινωνικά προβλήματα  και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, υπό την Αιγίδα του Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τμήματος  Απόστολος Αιγυπτιάδης στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία που δίνει η ΕΕΔΕ στην επιχειρησιακή ηθική και ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια μικρή συνεισφορά στο έργο της ανάδειξης της κοινωνικής ευθύνης που έχουν οι επιχειρήσεις απέναντι στην κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται, ενώ ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής Νίκος Πέντζος αναφέρθηκε στους σκοπούς αλλά και στο έργο που έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια από το Δίκτυο το οποίο καλύπτει τη στιγμή αυτή, πάνω από 60 ευαγή ιδρύματος της Πόλης μας.

 

ΣΕΒΕ: Αύξηση εξαγωγών το 2015

Παρακάμπτοντας τον κίνδυνο  ενός ενδεχόμενου GREXIT, της επιβολής των capital controls, των επανειλημμένων εκλογικών αναμετρήσεων, της μειωμένης αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς, οι ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις απέδειξαν έμπρακτα ότι μπορούν και στα δύσκολα. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσίευσε ο ΣΕΒΕ, οι ελληνικές εξαγωγές (πλην καυσίμων) έκλεισαν με θετικό πρόσημο το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,2% συγκριτικά με το 2014, μετά από μια τετραετία στασιμότητας. Σε αξία υπολογίζονται σε €18,3 δις. Η μεταβολή αυτή, σε συνδυασμό με την στασιμότητα στις εισαγωγές αγαθών (πλην καυσίμων), επέτρεψαν τη βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 7,3% ή κατά €1,1 δις.

Παρά την κάμψη του ρυθμού της ανόδου στις πωλήσεις μας στο εξωτερικό  που παρατηρήθηκε μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούλιο 2015, το Δεκέμβριο 2015 η αύξηση των εξαγωγών της χώρας δείχνει να επανακάμπτει, με άνοδο κατά +2,7% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο 2014. Αυτό τελικά οδήγησε σε συνολική αύξηση των εξαγωγών μας (χωρίς πετρέλαιο) το 2015 σε σχέση με το 2014 κατά 8,2%.

 

ΒΕΘ: Η οικονομία δεν αντέχει άλλο…

Την ανησυχία του για το νέο κύκλο αβεβαιότητας, στον οποίο έχει εισέλθει η χώρα εκφράζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι δύσκολες ημέρες που αντιμετωπίζουμε θέλουν ουσιαστικές δράσεις για την αντιμετώπιση τους και όχι ωραιοποίηση της υφιστάμενης εκρηκτικής κατάστασης.

«Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να έχει σημάνει συναγερμό και να προωθεί γενναία μέτρα για την αντιστροφή της κατάστασης. Αυτό που συμβαίνει είναι το ακριβώς αντίθετο. Αντί για μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, βλέπουμε τακτικές που επιδεινώνουν περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα. Την ίδια ώρα όλες οι κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στο δρόμο, συντηρώντας μία λογική βεντέτας μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ,  υπογραμμίζοντας  ότι αναμφίβολα πρέπει να στηριχθούν οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ωστόσο η λύση δεν είναι να φτωχοποιηθεί όλη η κοινωνία.

«Η κόπωση από τα χρόνια της λιτότητας αποτελεί κακό σύμβουλο. Τα οικονομικά προβλήματα που έχει η χώρα μπροστά της είναι πολλά, την ώρα μάλιστα που διογκώνεται το προσφυγικό ζήτημα, θέτοντας εν αμφιβόλω τη χώρα μας εντός της ζώνης Σέγκεν. Δεν έχουμε περιθώρια για νέες παλινωδίες. Η οικονομία δεν αντέχει άλλο. Έστω και την ύστατη στιγμή  πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η κυβέρνηση να αντιληφθεί την ηλεκτρισμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί χωρίς κορώνες και μικροπολιτικές. Από την πλευρά της και η αντιπολίτευση πρέπει εποικοδομητικά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με διάλογο αλλά και με ουσιαστικές αλλαγές στην πράξη. Τα Επιμελητήρια είναι παρόντα στις εξελίξεις έχοντας καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ρεαλιστική βάση συζήτησης για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με κοινωνικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό πρόσημο» καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ

 

O Μεγάλος Τελικός του Διαγωνισμού Ρομποτικής

KESS LEGO FOTO

Με το πολύ ενδιαφέρον παγκόσμιο θέμα, «Ανακύκλωση – Από τα Απορρίμματα στους Θησαυρούς»  (FROM TRASH TREK TO TREASURE),  διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά  ο μεγάλος τελικός FLL 2016 http://firstlegoleague.gr/  Διαγωνισμός Ρομποτικής, μέσω του οποίου τα παιδιά έρχονται σε επαφή  με την επιστήμη και την τεχνολογία, στο  Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noesis, το  Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Μαρτίου, ενώ την προηγουμένη θα διοργανωθεί το Kick Off event  στο Mediterranean Cosmos.

Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας στον παγκόσμιο διαγωνισμό FLL (First Lego League) πριν από δύο χρόνια, ο διαγωνισμός πλέον καθιερώθηκε και θεωρείται από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά γεγονότα της χρονιάς!

Περισσότερες από 70 ομάδες , μαθητές 9-16 ετών από όλη την Ελλάδα, θα είναι εκεί, στη μεγάλη γιορτή της μάθησης και  μέσα σε δύο μέρες θα παρουσιάσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους, ενώ παράλληλα θα αγωνιστούν προτείνοντας τις λύσεις τους για τη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών.

Με συνθήματα όπως: «Ανακαλύψτε τους θησαυρούς που κρύβουν τα σκουπίδια! Διαχειριστείτε τα σκουπίδια με έξυπνο τρόπο και μάθετε πώς να τα χρησιμοποιείτε ξανά!» και  «Εμείς δεν μιλάμε για σκουπίδια- Θα τα καθαρίσουμε!»  παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί  προσκαλούν το κοινό  στο μεγαλύτερο γεγονός της πόλης.

Το FIRST LEGO LEAGUE (FLL),  ένα πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Έρευνας, Τεχνολογίας και  Ρομποτικής για παιδιά 9-16 ετών, είναι μια παγκόσμια διοργάνωση που ξεκίνησε από το εκπαιδευτικό τμήμα της Lego, σε συνεργασία  με το ίδρυμα First το 1992. Διοργανώνεται  κάθε  χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα  και σε δίκτυο 80 χωρών.Το 2013 στο δίκτυο αυτό προστέθηκε η Ελλάδα μέσω  του εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού σωματείου eduACT το οποίο διοργανώνει το Διαγωνισμό FLL στην Ελλάδα, την  Κύπρο και Βουλγαρία.

 

“Summer in a Bag” από την inart -blε

KESS FEBR 16  FOTO DIAGONISMOS TSANTA

H inart, μια από τις γνωστότερες εταιρείες στο χώρο διακόσμησης και επίπλου εδώ και 30 χρόνια, επέκτεινε τις δραστηριότητες της στο χώρο της μόδας, με τη δημιουργία του νέου της brand Βlε και διοργανώνει διαδικτυακό διαγωνισμό design. http://inartblog.com/diadiktiakos-diagonismos-summer-in-a-bag/

Mε τίτλο «Summer in a Bag», «Πώς μεταφέρεται το ελληνικό καλοκαίρι σε μια τσάντα;» η inart/Blε καλεί  από σήμερα έως και 13 Μαρτίου 2016 όλους όσους έχουν δημιουργική διάθεση και ταλέντο, να λάβουν μέρος και  να σχεδιάσουν μια καλοκαιρινή τσάντα θαλάσσης, εύχρηστη και εύκολη να παραχθεί. Με τον τρόπον αυτόν, η inart δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να αναδείξουν το ταλέντο τους και να αποκτήσουν ένα χρηματικό έπαθλο.

Η αρχική επιλογή των δέκα επικρατέστερων σχεδίων θα γίνει από κριτική επιτροπή καταξιωμένων ατόμων στο χώρο της μόδας, της επικοινωνίας και της τέχνης Η κριτική επιτροπή θα εξετάσει το κάθε σχέδιο  και θα επιλέξει τις δέκα (10) επικρατέστερες οι οποίες θα αναρτηθούν στη σελίδα της inart στο Facebook www.facebook.com/inart1985. Στη συνέχεια, οι περίπου 235.000 επισκέπτες της σελίδας inart στο Facebook θα ψηφίσουν και θα επιλέξουν οποιοδήποτε σχέδιο από τα δέκα επικρατέστερα κάνοντας like στο αγαπημένο τους σχέδιο/τσάντα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε κλήρωση για πλούσια δώρα  αξίας 1000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα πλαίσια ενός καινοτόμου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η inart θα διαθέσει όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις της τσάντας  για τις ανάγκες των νησιωτών μας που φιλοξενούν πρόσφυγες (hot spots) και δοκιμάζονται σε καθημερινή βάση, προς ανακούφιση και στήριξή ,στο μέτρο του δυνατού.

  

Φιλανθρωπικό Επιχειρείν: 20 χρόνια Make a Wish

«Η βραδιά του Ευχαριστώ», που οργανώθηκε με ιδιαίτερη αγάπη από το ελληνικό τμήμα του Make-A-Wish και σήμανε την έναρξη των εορτασμών, για τα 20 χρόνια του Οργανισμού οργανώθηκε στο ξενοδοχείο Electra Palace, που φιλοξένησε αφιλοκερδώς την εκδήλωση,

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση γονείς παιδιών Ευχής, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου  Αναστασία Μανιά, η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού κα Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, η καθηγήτρια κα Μαρία Χατζηστυλιανού-Σιδηροπούλου, Διευθύντρια της Β Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, εκπρόσωποι εταιρειών και χορηγών του Οργανισμού, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός Εθελοντών.

Η κ. Μανιά, κατά το χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο έργο και τον σκοπό του Οργανισμού: “Πέρσι καταφέραμε με πολλή προσπάθεια και βοήθεια από ιδιώτες και εταιρείες να εκπληρώσουμε 190 Ευχές παιδιών, αριθμό ρεκόρ για τον Οργανισμό μας, γεγονός για το οποίο βραβευτήκαμε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Make-A-Wish International ανάμεσα σε 50 χώρες! Όραμά μας είναι να εκπληρώνουμε την πιο βαθιά επιθυμία κάθε παιδιού που αντιμετωπίζει μία απειλητική ασθένεια, οπότε η αγωνία μας είναι να διαδώσουμε το Έργο μας ώστε να καταλάβει ο κόσμος τη Δύναμη Της Ευχής

Το κοινό καθήλωσε ένα παιδί Ευχής, ο Γιώργος, 5 ετών, που ευχήθηκε να πρωταγωνιστήσει στο δικό του βίντεο κλιπ και μοιράστηκε μαζί με τον κόσμο τη μοναδική εμπειρία που έζησε. Στη συνέχεια ο πατέρας, του μικρού Θοδωρή, 5 ετών, που ευχήθηκε να του φέρει ο Hulk ένα τζιπ Polaris, μίλησε στους 100 και πλέον συμμετέχοντες για τη Δύναμη που έδωσε η εκπλήρωση της Ευχής σε όλη την οικογένεια

 

The Vienna Ball

KESS FEBR 16 THE VIENNA BALL FOTO

Την ατμόσφαιρα του παραδοσιακού βιεννέζικου χορού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 600 περίπου άτομα που πλημμύρισαν το ballroom του Hyatt Regency Thessaloniki στην εκδήλωση The Vienna Ball που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου της Βιέννης και του Αυστριακού Προξενείου της Θεσσαλονίκης

Πενήντα  ζευγάρια νέων debutants από σχολεία της πόλης, με την βοήθεια της σχολής χορού Lets Dance παρουσίασαν  μια ανεπανάληπτη χορογραφία με βαλς.

Η Συμφωνική Ορχήστρα CON FUOCO του Ωδείου Θέρμης με 30 μουσικούς  γέμισαν τo ballroom με μελωδίες και παρέσυραν  τους παρευρισκόμενους στους ρυθμούς του βαλς, πόλκας ενώ το συγκρότημα Souled Out συνέχισε με σύγχρονους ρυθμούς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για την υποστήριξη των σωματείων Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών, Στοργή, Αλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης και Σύλλογος Φίλων Αντικαρκινικής Μακ. Θράκης.

Προηγούμενο άρθρο“ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ”: ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ
Επόμενο άρθροΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.