«Carla Accardi-Χάνοντας τα νήματα της φωνής» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

0
642

image002

 Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την έκθεση «CARLA ACCARDI- Smarrire i fili della voce -Χάνοντας τα νήματα της φωνής»   Καλλιτέχνες από τη συλλογή της Farnesina από τις 7 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2013 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 20.30.

Αυτή η σπουδαία πολιτιστική πρωτοβουλία διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού Malvina Menegaz και την Ένωση για τη Σύγχρονη Τέχνη ZERYNTHIA. Έφτασε στη Θεσσαλονίκη χάρις την υποστήριξη του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση έχει  παρουσιαστεί στην Πολωνία και στη Βουδαπέστη και μετά τη Θεσσαλονίκη, θα συνεχίσει το ταξίδι της προς την Αθήνα, στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η  Carla Accardi (γεν. Τράπανι, 1924) είναι η μοναδική γυναίκα της καλλιτεχνικής ομάδας Forma 1 και μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της αφηρημένης τέχνης στην Ιταλία. Κατάφερε να ανανεώνει συνεχώς την αναζήτησή της στην τέχνη και παρέμεινε πιστή στο απαράμιλλο ύφος της. Μέσα σε 60 χρόνια η δημιουργική της πορεία χαρακτηρίστηκε από μια αυστηρή και ταυτόχρονα ευδιάθετη ελευθερία έκφρασης. Εξερεύνησε τόσο το δισδιάστατο της ζωγραφικής όσο και τους όγκους της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής σε ένα συνεχή διάλογο με την ύλη.

Η Carla Accardi ζει και εργάζεται στη Ρώμη. Από νωρίς κυριαρχεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα και το 1964 είναι παρούσα με μια ατομική αίθουσα στη Biennale της Βενετίας που θα παρουσιάσει η Carla Lonzi  και όπου θα επιστρέψει το 1976, το 1978 και το 1988. Εκείνα τα χρόνια θα λάβει μέρος στις αναδρομικές εκθέσεις της ομάδας Forma 1 και της ιταλικής πρωτοπορίας του πενήντα.

Το 1996 εκλέγεται μέλος της Accademia di Brera (Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Μιλάνο) και το 1997 συμμετέχει ως σύμβουλος στην Επιτροπή της Μπιενάλε Βενετίας. Την τελευταία δεκαετία πραγματοποιεί ατομικές και ομαδικές εκθέσεις  στο P.S.1 Contemporary Art Center της Νέας Υόρκης (2001, επιμέλεια : Carolin Christiv-Bakargiev), στο  Musée d’Art Moderne de la Ville του Παρισιού (2002, επιμέλεια : Laurence Bossé και του Hans-Ulrich Obrist), στην Biennale της Βενετίας (2003, ατομική αίθουσα) και στο Martha Herford Museum, επιμέλεια : Jan Hoet (2007, μαζί με έργα του Lucio Fontana).

Από το 2008 έως το 2010, το έργο της Pavimento in Ceramica (κεραμικό δάπεδο) συνοδευόμενο από ένα ηχητικό έργο που συνέθεσε για την περίσταση η Gianna Nannini για την  Bunkerart  του Μιλάνο, με την επιμέλεια της RAM (radioartemobile), εκτέθηκε στο Moscow Museum of Modern Art της Μόσχας, στο Auditorium της Ρώμης, στην αίθουσα Luis Quesada Garland της Λίμα, στο  Centro Cultural Recoleta του Μπουένος Άιρες και  στο Μουσείο  Emilio Caraffa της Κόρντοβα.

Οι επιμελήτριες της έκθεσης, η κ. Laura Cherubini και η κ. Maria Rosa Sossai, παρουσίασαν την κύρια ενότητα της έκθεσης το καλοκαίρι του 2012 στο Castelbasso (ΤΕ), έδρα του Ιδρύματος Malvina Menegaz, συμπεριλαμβάνοντας δυο έργα από την Συλλογή Farnesina, που χρονολογούνται αντίστοιχα το 1997 και το 2005.  Η έκθεση περιλαμβάνει, ορισμένα κλασικά έργα της καλλιτέχνιδας, όπως τα περίφημα sicofoil, Rosa, Giallo, Segni Grigi, Rosanero, Verdenero που δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1969 και του 1972 και μερικά τρισδιάστατα έργα όπως το Ombrellini, 1999 και το Onda, 2008/2009. Συνολικά τα 23 έργα αυτής της σπουδαίας καλλιτέχνιδος από την Σικελία σκιαγραφούν διαφορετικές εποχές και περιόδους της καλλιτεχνικής της παραγωγής. «Η έκθεση στοχεύει να παρουσιάσει τα πιο πρόσφατα έργα μιας μεγάλης ιταλίδας καλλιτέχνιδος, της Carla Accardi που διαθέτει την ικανότητα να ανανεώνεται όσο λίγοι.  Πρόκειται για μια σειρά από πίνακες που χαρακτηρίζονται από ευδιαθεσία και πρωτοτυπία και συνομιλούν με ορισμένα έργα ακόμη και τρισδιάστατα και εμπνέονται από το θέμα της διαφάνειας» (Laura Cherubini).

Από την προσωπικότητα αυτής της  μεγάλης καλλιτέχνιδος «μας εκπλήσσει η άρνηση της σε οποιαδήποτε ρητορική πάνω στη πράξη δημιουργίας και η πρόθεση της να επαναφέρει τα ζητήματα συμβατικής τάξης στον χειροπιαστό καθημερινό μόχθο του καλλιτέχνη» (Maria Rosa Sossai).

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με εκτενή φωτογραφική τεκμηρίωση και κείμενα των επιμελητών, Laura Cherubini, Maria Rosa Sossai και Ντένης Ζαχαρόπουλος.

  Ωράριο Λειτουργίας

Κυρ.: 11.00-15.00

Τε : 10.00-22.00

Πεμ., Σάβ.: 10.00-18.00

Παρ.,: 10.00-19.00

Δευτ.- Τρ. : Κλειστά

www.mmca.org.gr     [email protected]

Χρήσιμες πληροφορίες

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Εγνατία 154 (Εντός ΔΕΘ) Θεσσαλονίκη 54636

Τ: 2310 240002, 2310 281212, F: 2310 281567

 

Ξεναγήσεις και Εκπαιδευτικά Προγράμματα μετά από συνεννόηση

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατία 154 (ΔΕΘ- HELEXPO), 54636 Θεσσαλονίκη,  2310 240002,

www.mmca.org.gr   [email protected]

Ωράριο Λειτουργίας: Τε : 10.00-22.00, Πεμ. και Σάβ.: 10.00-18.00, Παρ.: 10.00-19.00, Κυρ.: 11.00-15.00, Δευτ. και Τρίτη: Κλειστά

Διάρκεια έκθεσης: 7 Σεπτεμβρίου – 10 Νοεμβρίου 2013

 

Επιστημονική επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΜΜΣΤ

Διεύθυνση ΜΜΣΤ: Μαρία Τριανταφυλλίδου, αρχιτέκτων-μουσειολόγος

Συντονισμός στο ΜΜΣΤ: Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια, Μάρω Ψύρρα, ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια

Επιμέλεια μεταφράσεων: Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια, Χριστίνα Μαβίνη, αρχαιολόγος-μουσειολόγος

Γραφιστικές εφαρμογές: Ιωάννα Σουρούδη, ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος

Ανάρτηση έργων: Περικλής Γαλανός

Τεχνική υποστήριξη: Στέλιος Θεοδωρίδης, Στέφανος Σταθάκης

Φωτογράφηση της έκθεσης: Γιώργος Τσακίρης

 

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο,  10554 Αθήνα, Τηλ. 210 3215717, Fax 210 3225712

www.mmca-mam.gr  [email protected]  http://mouseioalexmylona.blogspot.com

Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 11:00 – 19:00, Πέμπτη: 13:00 – 21:00, Κυρ.: 11.00-16.00,  Δευτέρα & Τρίτη: Κλειστά

Διάρκεια έκθεσης :  15 Νοεμβρίου 2013 – 26 Ιανουαρίου 2014

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Επιστημονική επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΜΜΣΤ

Συντονισμός στο ΜΑΜ-ΜΜΣΤ: Ελένη Κωτσαρά, Υπεύθυνη Ανάπτυξης & Διοίκησης

Γραφιστικές εφαρμογές: Ελένη Κατρακαλίδη, Επιμελήτρια

Ανάρτηση έργων: Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελητής

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΟι BrightSide και οι Jake Leg στο Silver Dollar Music Bar
Επόμενο άρθροΤο Δημοτικό Θέατρο Κήπου φιλοξενεί την παράσταση «Σφήκες» του Αριστοφάνη
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.