CARTELΕΣ | Ζώντας με τους αναγνώστες

0
2837

Έχουμε πολλές ταυτότητες. Αυτές που εμείς επιλέγουμε και αυτές που οι άλλοι μας αποδίδουν. Άλλωστε η «ταμπελοποίηση» είναι χρήσιμο εθνικό σπορ, είτε για να δοξάσεις είτε για να αποτελειώσεις οριστικά και αμετάκλητα τον εχθρό, «φίλο», αντίπαλο, ανταγωνιστή και τα λοιπά, και τα λοιπά, και τα λοιπά. Αναρωτιέμαι πόσο σημαντική είναι αυτή του συγγραφέα. Μιλώ για την δημόσια εικόνα πάντα, όχι το πώς την αντιλαμβάνεται κάποιος που γράφει, για όποιον λόγο και αν το κάνει – και υπάρχουν πολλοί. 

Ως «εξωτική» η ιδιότητα – ταμπέλα του συγγραφέα, τείνει συνήθως να εξορίζει τις υπόλοιπες. Παύεις ας πούμε να είσαι εκπαιδευτικός – ως κυρίως επάγγελμα, και κυρίως εισόδημα. Παύεις να είσαι αθλητής-ως επιλογή ασχολίας ελεύθερου χρόνου. Παύεις να είσαι νοικοκυρά, μητέρα, σύζυγος αν και αυτά δεν είναι συνήθως «μείζονες» αλλά συμπληρωματικές ταυτότητες. Πόσο κρίμα αλήθεια αφού είναι οι πιο σημαντικές πολλές φορές και σίγουρα οι πιο ενεργοβόρες.

Και γίνεσαι αυτό το εξωτικό είδος ανθρώπου! Που όλοι νιώθουν να γνωρίζουν και όλοι καταλαβαίνουν ότι καθόλου δεν γνωρίζουν. Απλώς ο καθένας φτιάχνει ένα ολόγραμμα του πώς υποθέτει πως είναι στην καθημερινότητά του. Η ρομαντική εκδοχή του άφθονου ελεύθερου χρόνου, των μακρινών περιπάτων όπου το βλοσυρό ύφος ανταγωνίζεται στα ίσια το αλαφροΐσκιωτο, των τακτικών συναντήσεων με την «μούσα μοι ένεπε… βιβλίον πολύτροπον», έχει μάλλον ξεθωριάσει από τον πραγματισμό του αντι-ρομαντικού κόσμου μας. 

Στη θέση της, έχει φυτρώσει και αναπτύσσεται ως γνήσιο υβρίδιο – δηλαδή διασταύρωση δύο τουλάχιστον ειδών- η κυνική, απογυμνωμένη εικόνα του «γραφιά». Ολίγον ιδιότροπος, με μια δόση έλλειψης κοινωνικών δεξιοτήτων – τα κάνει αυτά ο εγκλεισμός- ιδρυματοποιημένος στα δικά του ενδιαφέροντα, με μισό-τρελο ύφος. Ή: άνθρωπος των μίντια, περσόνα…grata γιατί προσδίδει και στους άλλους κάτι από εγκεφαλική νομιμοποίηση – όλοι θέλουν ένα τουλάχιστον εξωτικό είδος στα (γ)καλά τους. Είναι αυτός που κινείται στον αστερισμό των social media με την ευκαμψία ενός αίλουρου, την επιθετικότητα λέοντα, τον.. αποκρυφισμό μύστη και την εξαλλοσύνη σούπερ σταρ. Λίγο από όλα δηλαδή. Αχταρμάς όπως και το δημόσιο «θεαθήναι» που συνήθως δεν είναι και  άξιο θεάσεως. 

Στα μάτια δε του αναγνώστη, του αναγνώστη ΤΟΥ, ο συγγραφέας είναι λίγο από κάθε ήρωά του. Δεν μπορείς να γράφεις κυνικά και να μην είσαι τέτοιος – κυνικός. Δεν μπορείς να ζεις στα σκοτάδια των αποτρόπαιων ιστοριών σου και να είσαι ένας φωτεινός τύπος – δεν γίνεται. Δεν μπορείς να είσαι αποκλεισμένος τον μισό χρόνο της ζωής σου και να μην έχεις κάτι από το αυτοκαταστροφικό του Τζέημς Ντιν, το μοιραίο και βαθιά ευφυές του Αλμπέρ Καμύ, το ψυχαναγκαστικό του… τόσων άλλων. Άλλωστε οι επιτυχημένοι αυτό επέτυχαν. Ένα επίθετο να τους κυνηγά και να το δανείζουν σε κάθε διάδοχο. Σε κάθε επίδοξο μιμητή ή.. αυτονομιστή. Και εσύ ελπίζεις να σου παραχωρηθεί το δικαίωμα όχι σε ένα αστέρι, στον διάδρομο των επιτυχημένων, αλλά ένα «επίθετο» στο λεξικό των ξεχωριστών. 

Κι αναρωτιέσαι ποιό θα ήταν αυτό; Κι αναρωτιέσαι αν έχουν το δικαίωμα οι αναγνώστες να λένε ότι σε «ξέρουν»; Κι αναρωτιέσαι αν όντως ξέρουν καλύτερα από σένα τον εαυτό σου; Κι αναρωτιέσαι ποιό κομμάτι σου θες να αφήσεις έκθετο στην δημόσια κρεαταγορά και ποιο να διαφυλάξεις πάσει θυσία. Και στο τέλος αναρωτιέσαι γιατί να σε αφορούν όλα αυτά. Ε, δεν σε αφορούν. 

Εξάλλου το είπε και ο Αλμπέρ Καμύ: «Για να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να μη μας απασχολούν πολύ οι άλλοι». 

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • home
Προηγούμενο άρθροΜάριος Φραγκούλης μας προσκαλεί «Γαλάζια Λίμνη»
Επόμενο άρθροΗ ατζέντα της εβδομάδας (8-14/7)
Γεννήθηκα στις 8 Μαρτίου του 1973 ένα μεσημέρι μιας μάλλον κρύας ημέρας. Η γέννησή μου την ημέρα της γυναίκας θα έπρεπε, κατά την άποψη των άλλων, να με σημαδέψει με την ευθύνη να εκπροσωπήσω επάξια το «ασθενές φύλλο» στην αέναη μάχη του με το, υποτίθεται, ισχυρό. Η διαφορά είναι ότι εγώ ποτέ δεν πίστεψα σε αυτή την ευθύνη αλλά ούτε και σε αυτή τη μάχη. Ήθελα να γίνω δημοσιογράφος από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Κανείς δεν με προετοίμασε κατάλληλα για τα θέλω μου και έτσι αναγκάστηκα να τα «λουστώ». Η μάχη συνεχίζεται ακόμη. Πέρασα λοιπόν από αυτά τα σκαλοπάτια, τα ανέβηκα με κόπο μέχρι ενός σημείου και στο πρώτο πλατύσκαλο κοίταξα πάνω και είδα ότι στην άνοδο με περιμένει… κατηφόρα. Κι έτσι έφυγα για να προστατεύσω την αγάπη μου. Έτσι γίνεται με τα μεγάλα πάθη. Πρέπει να τα εγκαταλείψεις για να τα κρατήσεις ανέπαφα και ακέραια στην καρδιά σου. Έκτοτε είχα την ευτυχία να βρω τον σύντροφο που με τρέφει με λέξεις και συναισθήματα καθημερινά. Κι έτσι οι λέξεις αποκτούν άλλο νόημα. Και μαζί με αυτές μια ανάγκη, που και που, να τις μοιράζομαι με εκείνους που δίνουν καθημερινά τη μάχη με άλλες λέξεις, τις δικές τους. Γιατί οι λέξεις είναι δυνατό πράγμα κι ας επιλέγουμε συχνά να τις αγνοούμε, να τις προσπερνάμε, να αδιαφορούμε για την εξαγνιστική, την καθαρτική ιδιότητά τους. Το ThinkFree είναι για μένα ο πομπός και ο δέκτης αυτής της πεποίθησης. Και η ευκαιρία να ανταμώσω ξανά με ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί μου δυνατές λέξεις στο παρελθόν, όπως ο Γιάννης και η Ξανθούλα. Κι όσο ανταμώνουμε με τις λέξεις, ανταμώνουμε και με τους ανθρώπους. Και τι άλλο να ζητήσει κανείς;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.