Γράφει ο Σωτήρης Χαβαλές /[email protected]
ΓΙΑ ΠΕΣ…
Το στούντιο Laika που μας φιλοξένησε στον ανατριχιαστικό κόσμο της «Coraline» και του «Paranorman, μας φέρνει φέτος «Τα Τερατοκουτάκια» σε σκηνοθεσία Γκρέιαμ Άναμπλ και Άντονι Στάκι. Η ιστορία βασισμένη στο εικονογραφημένο μυθιστόρημα «Here Be Monsters» του Άλαν Σνόου, είναι ένα επίκαιρο σχόλιο πάνω στην αποξένωση και την αποστείρωση των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και στην συναισθηματικά – και όχι μόνο – ληστρική διάθεση των σημερινών κοινωνιών.
Στην πόλη του Τυρογεφυριού, όπου το τυρί έχει συναλλακτική αξία και η κοινωνική θέση των κατοίκων αποτυπώνεται στο χρώμα του καπέλου που φορούν, ζουν τα Τερατοκουτάκια, μία υπόγεια κοινότητα μικρών καλοκάγαθων πλασμάτων που ζουν μέσα σε χαρτόκουτα αλλά ο κόσμος τα φοβάται επειδή ακούγεται ότι τρώνε παιδιά. Βέβαια, αυτή η φήμη έχει βγει από το στόμα του Αρπάχτρα, ενός ανθρώπου που προσπαθεί να ελιχθεί κοινωνικά προστατεύοντας πλασματικά την κοινότητα από τα τάχατες επικίνδυνα Τερατοκουτάκια. Την τρομερή αυτή κατάσταση καλείται να διαχειριστεί ο Αυγάς, ένα παιδί αναθρεμμένο στους υπονόμους από τα Τερατοκουτάκια, που μαζί με την φίλη του την Γούινι, κόρη του κυβερνήτη, θα πείσουν τα μικρά άκακα πλάσματα να παλέψουν για την ελευθερία τους και να μην κλειστούν για ακόμη μία φορά στα – κατά τα άλλα χαριτωμένα – κουτάκια τους.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ;
Οπωσδήποτε! Και μόνο αν λάβουμε υπόψη πως τα δύο προηγούμενα επιτεύγματα της Laika (Coraline, Paranorman) ήταν υποψήφια για Όσκαρ, έχουμε ήδη έναν λόγο για να δούμε την ταινία. Το συναρπαστικό στις ταινίες του παραπάνω στούντιο είναι η χειροποίητη τεχνική του stop motion animation (δηλαδή πραγματικές μαριονέτες και άλλα αντικείμενα που τα κουνάς σταδιακά και τα φωτογραφίζεις ώστε στο τελικό αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνηση) που μας προσφέρει πλήρη αληθοφάνεια και δεν ξενίζει καθόλου. Αν και οι χαρακτήρες στηρίζονται στο αρχετυπικό μοντέλο για να κοινωνήσουν πιο εύκολα το νόημα της διαφορετικότητας και του αλληλοσεβασμού στους μικρούς θεατές, η ταινία προσφέρεται και στο ενήλικο κοινό που είναι διατεθειμένο να διεισδύσει περαιτέρω στα άδυτα των μηνυμάτων.
«ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ;»
«Είναι λαμπρά εφευρετική, εξόχως αστεία, ένα υπέροχο θέαμα ακόμη και με την υπέρμετρη λεπτομέρεια που εμφανίζεται στην οθόνη»
RogerEbert.com
«Η ταινία είναι μια πολιτική παραβολή»
Time
«ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΜΥΘΙΟ;»
«Δεν καθορίζουν οι άλλοι το ποιος είσαι παρά μόνο εσύ».