ΚΟΛΛΕΓΙΟ «ΔΕΛΑΣΑΛ»: ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΠΩΣ ΘΑ ‘ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

0
5239

delassale

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Αλεξάνδρου

Το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο λειτουργεί από το 1888 στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνοντας όλες τις μονάδες εκπαίδευσης, από τον Παιδικό Σταθμό μέχρι το Λύκειο. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον δίπλα στο πευκόφυτο άλσος Δελασάλ. Ανήκει στον Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Οργανισμό La Salle, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 σχολεία και πανεπιστήμια και πάνω από 1.000.000 μαθητές και φοιτητές σε όλο τον κόσμο.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, νηπιαγωγός και καθηγητής πληροφορικής, με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και την επιχειρηματικότητα, έχοντας διανύσει μια πορεία 13 ετών στις θέσεις του Καθηγητή Πληροφορικής, του Διευθυντή του Νηπιαγωγείου και του Υποδιευθυντή του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», ανέλαβε, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τη θέση της Γενικής Διεύθυνσης.

Του θέσαμε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» και τη φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία και κάθε του δράση.

 

delassale papadopoulosΚύριε Παπαδόπουλε, αναλάβατε τη Διεύθυνση του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» πριν από περίπου εννιά μήνες. Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σας;

Οι πρώτες σκέψεις μου μπορούν να συνοψιστούν σε δύο φράσεις: «το βάρος της ευθύνης» και «το πάθος για εξέλιξη». Το μέγεθος της ευθύνης, αναλαμβάνοντας τα ηνία ενός οργανισμού με παράδοση 128 ετών στην εκπαίδευση των νέων της πόλης μας, είναι, πραγματικά, μεγάλο. Ευθύνη, κυρίως απέναντι σε όλους αυτούς τους μαθητές που τον επέλεξαν και συνεχίζουν να τον επιλέγουν, ώστε να έχουν μια ποιοτική εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ», έχοντας ως βασικό χαρακτηριστικό της μακραίωνης πορείας του την αλλαγή και την εξέλιξη, προσφέρει έναν γόνιμο και δημιουργικό χώρο σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στόχος μου είναι να συνεχίσω αυτή την πορεία εξέλιξής του, ώστε πατώντας επάνω στα γερά θεμέλια της παράδοσης και της εμπειρίας, να το κρατήσω σταθερά και μπροστά στις εξελίξεις.

Γιατί κάποιος γονιός να επιλέξει το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» για τη μόρφωση του παιδιού του; Σε τί διαφέρει από τα υπόλοιπα σχολεία;

Έχοντας περάσει από διάφορες εκπαιδευτικές και διοικητικές θέσεις, μπορώ να πω με σιγουριά ότι το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» είναι το σχολείο «όπως θα έπρεπε να είναι». Με τη βασική αρχή ότι «παιδεία δεν είναι μόνο η εκπαίδευση», στοχεύουμε σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, μια και χάρη στο ενισχυμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απολαμβάνουν όλοι οι μαθητές μας,  τους δίνεται η ευκαιρία να διαπρέπουν όχι μόνο στην ελληνική γλώσσα, αλλά και στην αγγλική και τη γαλλική, καθώς και στην απόκτηση εξειδικευμένων δεξιοτήτων πληροφορικής. Η δεύτερη έχει να κάνει με τη διάπλαση ισχυρών προσωπικοτήτων, διότι, με την εξατομικευμένη προσοχή σε κάθε μαθητή και τις πολλαπλές εμπειρίες που του προσφέρονται, στοχεύουμε στη σφυρηλάτηση του χαρακτήρα του και στην απόκτηση ηθικής στάσης απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Έχοντας ένα σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό με υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής μόρφωσης, με μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία, το οποίο επιμορφώνεται με στοχευμένα βήματα και το οποίο, έχοντας έναν μέσο όρο ηλικίας κοντά στα 40 έτη, βρίσκεται στο απόγειο της εκπαιδευτικής του εξέλιξης, παρέχουμε τα εχέγγυα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Τι να περιμένουμε από το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» στο μέλλον;

Από τη μια, με τη συνεχή ανανέωση των υλικοτεχνικών εγκαταστάσεων, με μια νέα Διευθυντική ομάδα και με ένα προσωπικό γεμάτο αφοσίωση και πάθος για την εργασία του και από την άλλη, με τη μακραίωνη ιστορία μας, με το παγκόσμιο λασαλιανό δίκτυο ως βάση και με μια νέα πολιτική εκπτώσεων στα δίδακτρα, στόχος μας είναι να κάνουμε την ποιοτική εκπαίδευση προσιτή σε όλους, υλοποιώντας το όραμα του ιδρυτή των σχολείων μας, Jean-Baptiste de La Salle.

Προηγούμενο άρθροΡΑΠ, ΤΣΑΪ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ
Επόμενο άρθροΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΗ «CHINATOWN» ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.