14 ΔΕΒΘ | ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΒΘ ΩΣ ΤΟ 2023 ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ!

0
1625

Η εξαγγελία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου για ίδρυση ενός νέου φορέα για την πολιτική βιβλίου και οι υπόλοιπες εξαγγελίες αλλά και τα δημόσια εύσημα στον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για την ένταξη της ΔΕΒΘ στο ΕΣΠΑ, κυριάρχησαν στις σύντομες τοποθετήσεις κατά την διάρκεια των εγκαινίων της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

Η εκδήλωση άρχισε με… ακαδημαϊκή καθυστέρηση, περίπου στις 8.15′. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο, ο κόσμος στο περίπτερο 15 πολύς για πρώτη μέρα ΔΕΒΘ. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αλ. Θάνος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ε. Χρυσίδου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Κ. Γούλα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γ. Αναστασάκης, διπλωματικές αρχές, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας ο οποίος υπογράμμισε στη σημασία της ένταξης στο ΕΣΠΑ και ότι είναι ίσως η καλύτερη χρονιά της έκθεσης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ε.Ι.Π. Ι. Τσουκαλάς υποστήριξε ότι είναι κατά πολύ η πιο επιτυχημένη έκθεση, ενώ τόνισε το παράδοξο, όπως είπε, παρά τη γενική κρίση του εντύπου το βιβλίο να αντέχει.

Ο Δήμαρχος Γ. Μπουτάρης αναφέρθηκε κι αυτός στη σημασία της ένταξης στο ΕΣΠΑ. «Έχω έξι εγγόνια», είπε,  «και βλέπω ότι αυτή η γενιά δεν απομακρύνεται από το βιβλίο, αλλά το βλέπει ως κάτι διαφορετικό». Προέτρεψε δε τον Περιφερειάρχη να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία για να αγκαλιάσουν όλοι οι φορείς της πόλης τη ΔΕΒΘ.

Ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η ΠΚΜ εξοικονόμησε επιπλέον πόρους από το ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας ύψους 800.000 ευρώ που διασφαλίζουν τη ΔΕΒΘ για άλλα τρία χρόνια, δηλαδή έως το 2023. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συνέχισης της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά και στην επίσκεψη που έκανε την Πέμπτη το πρωί μαζί με την υπουργό Πολιτισμού.

Όταν πήρε το λόγο η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, χαρακτήρισε τη ΔΕΒΘ «κορυφαία Έκθεση Βιβλίου στη χώρα» ενώ προχώρησε στις ακόλουθες εξαγγελίες, λέγοντας:

  1. Επεξεργαζόμαστε τη ίδρυση ενός νέου, ολιγομελούς και ευέλικτου φορέα πολιτικής Βιβλίου, χωρίς τα «βάρη» και τα «λάθη» του παλιού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Οι κύριες αρμοδιότητές του θα είναι α) η προώθηση του ελληνικού Βιβλίου και των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό, β) η κοινωνική διάδοση της ανάγνωσης και η δημιουργία νέων αναγνωστών καθώς και γ) η υποστήριξη των επαγγελματιών του βιβλίου (με μελέτες, προγράμματα για τους συγγραφείς, τους μεταφραστές, τους μικρούς εκδότες, τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, την ψηφιακή επόμενη μέρα του ελληνικού βιβλίου). Ο φορέας (δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο όνομά του) θα στεγαστεί σε ένα από τα κτίρια ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ. Για την ίδρυση του νέου φορέα, απαιτούνται φυσικά μια σειρά από βήματα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σε οικονομικό, διοικητικό επίπεδο και νομοπαρασκευαστικό επίπεδο, που θα «καταναλώσουν» όλο το 2017 – Επομένως, ελπίζουμε να μπορούμε να σας ανακοινώσουμε την έναρξη της λειτουργίας του με το ξεκίνημα του 2018!!
  2. Εμπλουτίζουμε τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων με την προσθήκη τεσσάρων νέων βραβείων που θα καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα της εκδοτικής δραστηριότητας, και θα συνδέονται στενά με τους κυρίαρχους προβληματισμούς στην ελληνική πραγματικότητα.

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας θα μετονομαστούν σε Κρατικά Βραβεία Βιβλίου και  θα αποκατασταθεί ο ρυθμός απονομής τους, με την επιτάχυνση μέσα στο 2017 της απονομής των βραβείων για τα βιβλία που εκδόθηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016.

Η αναμόρφωση του θεσμού των Κρατικών Βραβείων θα γίνει με τροποποίηση του Άρθρου 40 του ν. 3905/2010 που τα θεσπίζει. Τα νέα Βραβεία θα είναι:

α) Το Κρατικό Βραβείο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών που θα δίνει έμφαση στο πεδίο του επιστημονικού δοκιμίου/μελέτης, και στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης στην ελληνική γλώσσα

β) Το Βραβείο Μετάφρασης βιβλίου Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, το οποίο θα απονέμεται στην καλύτερη μετάφραση ξενόγλωσσου δοκιμίου ή επιστημονικής μελέτης στα ελληνικά

γ) Το Κρατικό Βραβείο Εκδοτικής Σειράς το οποίο δηλώνει την αναγνώριση από την Πολιτεία της προσφοράς των εκδοτών εκείνων που αναλαμβάνουν το κόστος και το ρίσκο της παραγωγής και διάθεσης μη εμπορικών βιβλίων που θίγουν ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και καλλιεργούν κατ’ αυτό τον τρόπο έναν διάλογο με τους προβληματισμούς που αποτυπώνονται στη σύγχρονη διεθνή εκδοτική παραγωγή.

δ) Το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το οποίο διαγωνίζονται εξίσου βιβλία για παιδιά και για ενήλικες. [  Εννοείται ότι τα βραβεία αυτά θα απονέμονται από Ειδικές Επιτροπές ]

  1. Προωθούμε καινοτόμους τρόπους για την προώθηση της ανάγνωσης και την προβολή του Βιβλίου. Στις 18 Μαΐου, Ημέρα Μουσείων, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μας γι’ αυτό τον σκοπό, για να λειτουργήσουν ως κομβικός τόπος που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον και αξιοποιούμε  τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των συγγραφέων και των καλλιτεχνών (ηθοποιών, μουσικών, σκηνοθετών, κλπ.) αλλά και θεσμών όπως οι δημοτικές βιβλιοθήκες, τα ΔΗΠΕΘΕ, κλπ.                                                                                                                                                 Οι σχετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού προς αυτή την κατεύθυνση για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (με τις δράσεις στο Επιγραφικό Μουσείο, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, αλλά και στη Σχολή Καλών Τεχνών, στον Φάρο Τυφλών κ.α.) βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν οι δράσεις που το ΥΠΠΟΑ προετοιμάζεται να αναλάβει ενόψει του εορτασμού της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου της UNESCO, για το 2018, αλλά και σε πανελλήνια κλίμακα.
  2. Σχεδιάζουμε την αναβάθμιση και την διεύρυνση  του βιβλιογραφικού εργαλείου της Biblionet, μέσα από τη συνεργασία του ΕΙΠ με την Εθνική Βιβλιοθήκη και με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης . Διότι η Βιβλιονέτ αποτελεί πολύτιμο όργανο για την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων για το ελληνικό βιβλίο (αναγνωστών, δημιουργών, δημοσιογράφων, μελετητών, κλπ.) καθώς και για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, ιδίως των μικρών, απομακρυσμένων βιβλιοπωλείων.
  3. Υποστηρίζουμε ενεργά και παίρνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την επαναφορά του νόμου για την Ενιαία – και Σταθερή – Τιμή Βιβλίου, η οποία, όπου ισχύει, δίνει ανάσα στις μικρές και μεσαίες εκδοτικές και βιβλιοπωλικές επιχειρήσεις.

Το θέμα αυτό είναι ένα ζήτημα που εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη των συνομιλητών μας από την πλευρά τω Θεσμών. Η εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις συνέπειες που έχει υποστεί η αγορά του Βιβλίου από την κατάργησή της, θα μπορέσει να ενισχύσει το αίτημά μας. Αυτή η μελέτη θα προκηρυχθεί άμεσα από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας καθώς βρέθηκε το σχετικό κονδύλι για την πραγματοποίησή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.