ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ;

0
3843

Της τελευταίας στιγμής και η φετινή 14η ΔΕΒΘ- Άγνωστο παραμένει αν θα πραγματοποιηθεί τελικά, παρόλο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ για τρία χρόνια- Τα ερωτήματα προς την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου

Του Γιάννη Θ. Κεσσόπουλου

Τρισήμισι μήνες πριν από τις ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν (12-15 Μαΐου) για την 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και τα πάντα βρίσκονται στον αέρα. Μόλις πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ορίστηκε ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής ως συντονιστής – καλλιτεχνικός διευθυντής της 14ης ΔΕΒΘ. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει με βεβαιότητα ποια θα είναι η τιμώμενη χώρα, οι εκδότες ρωτούν αν θα πραγματοποιηθεί τελικά, ενώ όπως φαίνεται μέχρι στιγμής κανείς δεν εργάζεται ακόμη για τη συγκεκριμένη διοργάνωση…

Φυσικά και αναμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Τσουκαλά, μιας και εδώ και ένα χρόνο ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης –συγκεκριμένα, αν και χωρίς να διαθέτει κονδύλια του ανατέθηκε ο ρόλος να υποκαταστήσει το έργο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου μετά την κατάργησή του το 2014 (προσωρινά η ΔΕΒΘ είχε ανατεθεί στη Διεύθυνση Γραμμάτων του ΥΠΠΟ). Παρ’ όλ’ αυτά, δεν πρόκειται να αλλάξει το γεγονός ότι 3,5 μήνες πριν τη διοργάνωση δεν κινείται φύλλο. Και αυτό είναι κάτι που δεν αρμόζει σε μια έκθεση βιβλίου που θέλει όχι μόνο να λέγεται διεθνής αλλά και να «παίζει» σε διεθνές επίπεδο. Μια έκθεση που κατάφερε από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της να ενταχθεί στο δίκτυο των διεθνών εκθέσεων του βιβλίου και να φέρνει κάθε χρόνο σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη.

Τριετής εγγύηση… ΕΣΠΑ

Το θετικό είναι ότι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έχει ενταχθεί (το είχε προαναγγείλει ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας στα περσινά εγκαίνια) για τα επόμενα τρία χρόνια στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014 – 2020» (ΟΠΣ 5002343) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το Ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, στις 23 Δεκεμβρίου προκηρύχθηκαν έξι θέσεις εργασίας εξάμηνης διάρκειας με τον… υδροκεφαλισμό ως έδρα εργασίας να τίθεται η Αθήνα!

«Ξεκάθαρα δεν αμφιβάλλει κανείς για την αναγκαιότητα να συνεχίσει να γίνεται η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και να παραμείνει σε έναν κεντρικό φορέα που έχει αντικείμενο το βιβλίο»
Σ. Καμπουρόπουλος, σύμβουλος για θέματα βιβλίου του ΥΠΠΟ

Η ένταξη στο ΕΣΠΑ σημαίνει, πάντως, ότι λύθηκε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα χρηματοδότησης αλλά και το θέμα της έδρας, το πού δηλαδή θα πραγματοποιείται η ΔΕΒΘ –στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα- θέμα το οποίο έθεσαν ορισμένοι λίγοι αλλά μεγάλοι εκδότες τα προηγούμενα χρόνια. Αμφισβήτησαν δηλαδή τη σκοπιμότητα να γίνεται η Διεθνής έκθεση στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να μεταφερθεί στην Αθήνα. Αλλά και απαντά στους περσινούς αμφιλεγόμενους υπερθεματισμούς του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη να αναλάβει ο κεντρικός Δήμος τη διοργάνωση της ΔΕΒΘ.

«…η ΔΕΒ στη Θεσσαλονίκη»

«Στη 14η ΔΕΒΘ θα έχει αυξημένη παρουσία η Κίνα λόγω του έτους Ελλάδας – Κίνας το 2017, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν πολλά μέσα στη χρονιά» είπε στη thessnews ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος, σύμβουλος για θέματα βιβλίου του ΥΠΠΟ και μέλος της Ομάδας για την Πολιτική Βιβλίου.

Η ομάδα εργασίας, που συστάθηκε τον περασμένο Ιούλιο από τον τότε ΥΠΠΟ Αρ. Μπαλτά, έχει ήδη υποβάλλει τα πορίσματά της στο ΥΠΠΟ (αναμένεται να δημοσιοποιηθούν) τα οποία αφορούν θέματα όπως ένας νέος φορέας για το βιβλίο, η αγορά του βιβλίου και η επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου, τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας, το πως βγαίνει το βιβλίο στο εξωτερικό. Η ΔΕΒΘ είναι ένα κομμάτι. «Ξεκάθαρα δεν αμφιβάλλει κανείς για την αναγκαιότητα να συνεχίσει να γίνεται η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και να παραμείνει σε έναν κεντρικό φορέα που έχει αντικείμενο το βιβλίο και όχι σε έναν δήμο, οπότε θα είχαμε μια περιφερειακή έκθεση» λέει ο κ. Καμπουρόπουλος.

Τρία ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Τα ερωτήματα, βεβαίως, υπάρχουν και απευθύνονται ιδίως στην αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου.

  • Πρώτα τα βασικά: Θα γίνει τελικά η 14η ΔΕΒΘ και πότε σκοπεύουν οι αρμόδιοι να εκδώσουν κάποια σχετική ανακοίνωση μιας και βρισκόμαστε μόλις 3,5 μήνες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής;
  • Μετά τα ουσιαστικά: Υπάρχει γενικότερα η πολιτική βούληση για την πραγματοποίηση της ΔΕΒΘ; Και πως αυτή θα εκφραστεί στο άμεσο μέλλον;
  • Και, τέλος, τα πρακτικά: Θα επανέλθει η κανονικότητα για τη ΔΕΒΘ ώστε να ξεκινά η οργάνωση ένα χρόνο πριν και να διατηρήσει και τη δυναμική που διαθέτει «εκτός Ελλάδας» ή θα συνεχίσει ως… last minute διοργάνωση κι ό,τι αρπάξουμε; Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2004 θέτοντας ένα νέο ζητούμενο: να εντάξει την Ελλάδα στο χάρτη των διεθνών εκθέσεων βιβλίου, δημιουργώντας έναν νέο κομβικό άξονα πολιτιστικών και εμπορικών συναλλαγών στον χώρο της παγκόσμιας εκδοτικής παραγωγής.

Η ΔΕΒΘ είναι η μόνη διεθνής έκθεση βιβλίου που πραγματοποιείται στην Ελλάδα αποτελώντας ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων, Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Πραγματοποιείται κάθε Μάιο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΒ-HELEXPO στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί συνδιοργάνωση των: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ως διάδοχος του καταργηθέντος Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), ΔΕΒ-HELEXPO, Ελλήνων Εκδοτών και Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 400 επαγγελματίες του βιβλίου από την Ελλάδα και 30 άλλες χώρες, ενώ πραγματοποιούνται κατά μέσο 200 πολιτιστικές εκδηλώσεις με την παρουσία σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ακαδημαϊκών, διανοούμενων, ανθρώπων του πολιτισμού και των τεχνών. Η επισκεψιμότητά της ξεπερνά τις 65.000 κατά μέσο όρο, ετησίως.

Η ΔΕΒΘ μετά από δώδεκα χρόνια λειτουργίας καθιερώθηκε ως ένας από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας με διεθνή αναγνώριση, ενώ από το 2006 είναι μέλος του «κλαμπ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου» και συμμετέχει στις ετήσιες επαγγελματικές συναντήσεις που οργανώνει η ΔΕΒ Φραγκφούρτης.

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 28.1.2017

Προηγούμενο άρθροΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ…
Επόμενο άρθροΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.