Δείτε πως υποδέχονται οι Σκοπιανοί τους Ευρωπαίους…

0
1570

Το επίσημο κείμενο της κυβέρνησης Ζάεφ το οποίο απροκάλυπτα δόθηκε στη δημοσιότητα και εστιάζει σε 10 σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι η καλύτερη -με κάθε επισημότητα για μία ακόμη φορά- απάντηση σε όσους εντός Ελλάδας επιχείρησαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα να εμφανίσουν τα παράλογα ως λογικά και να βγάλουν τρελούς όσους ισχυρίζονται ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι ετεροβαρής υπέρ των Σκοπίων.

Την ίδια ώρα, οι βόρειοι γείτονες υποδέχονται στους Ευρωπαίους που κατεβαίνουν προς την Ελλάδα για τις διακοπές τους με μια μεγάλη επιγραφή ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” -ούτε Βόρεια ούτε τίποτε- όπως φαίνεται από φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης. Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι αν με τέτοιες ενέργειες παραβιάζεται η συνθήκη των Πρεσπών και, αν ναι, ποια πρέπει να είναι η συνέπεια με βάση την ίδια τη συνθήκη. Αν και πως η ελληνική πλευρά παρακολουθεί την τήρηση των όρων της συμφωνίας. 

Σημειώνεται, ότι ανάλογη επιγραφή δεν υπάρχει κατά την έξοδο από τα Σκόπια στην Ελλάδα, για λόγους που καθένας μπορεί να φανταστεί. 

Για την ιστορία, στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναφέρεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών:

1. Συμφωνία για το μέλλον
Η Συμφωνία είναι ιστορικά η καλύτερη και πιο δίκαιη ευκαιρία για τους πολίτες της «Μακεδονίας». Αποτελεί ένα στοίχημα για το «μακεδονικό» μέλλον, που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Γινόμαστε μέλη των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που απολαμβάνουν ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. Με τη συμφωνία φέρνουμε καλύτερο επίπεδο ζωής για όλους τους πολίτες και προστατεύουμε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά για την οποία έγινε διάσημο το «μακεδονικό» έθνος.

2. Προστατεύεται η «μακεδονική» ταυτότητα
Η συμφωνία εγγυάται το δικαίωμα να επιλέγουμε ως «Μακεδόνες». Οχι άλλες διαμάχες. Σύμφωνα με το άρθρο 7, η «μακεδονική» ταυτότητα περιγράφει τα εδάφη μας, τη γλώσσα, τους ανθρώπους, όλα τα χαρακτηριστικά, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά.

3. Προστατεύεται η «μακεδονική» γλώσσα
Σύμφωνα με το άρθρο 1 η επίσημη γλώσσα της χώρας μας είναι η «μακεδονική», που μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες, χωρίς υποσημειώσεις για περαιτέρω εξηγήσεις. Η «μακεδονική» γλώσσα επιβεβαιώνεται, η ταυτότητα προστατεύεται.

4. Η υπηκοότητα είναι «μακεδονική», τώρα και στο μέλλον
Σύμφωνα με το άρθρο 1, η υπηκοότητά μας είναι: Μακεδονική/ Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

5. Δεν αλλάζουν ύμνος, σημαία και εθνόσημο
Τα σύμβολα δεν ήταν μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

6. Το ΜΚ και MKD παραμένουν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι κωδικοί
Οι κωδικοί της χώρας παραμένουν ΜΚ και MKD, όπως έχουν επίσημα καθοριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης.

7. Λάβαμε πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, θα γίνουμε το 30ο μέλος
Η πρόσκληση καθυστερούσε από το 2008. Με τη Συμφωνία απομακρύνθηκε το τελευταίο εμπόδιο για να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, κάτι που εγγυάται την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

8. Ξεκινούν οι ενταξιακές συζητήσεις με την ΕΕ
Είμαστε υποψήφιοι από το 2005 και από το 2009 έχουμε λάβει συστάσεις από την Κομισιόν. Για πρώτη φορά πήραμε ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Ελλάδα.

9. Η συμφωνία εγγυάται τη φιλία και συνεργασία «Μακεδονίας»- Ελλάδας
Ενισχύει την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ «Μακεδονίας» και Ελλάδας στις τέχνες, τον χορό, τον κινηματογράφο, τη μουσική, το θέατρο και τον αθλητισμό.

Διευκολύνει τις μετακινήσεις με τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων συνοριακών περασμάτων. Ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών στη μάχη ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και το οικονομικό έγκλημα.

20. Οχι πλέον FYROM
Με την εφαρμογή της Συμφωνίας θα πάψει η αναφορά σε FYROM για τη χώρα μας, που θα καταχωρηθεί στα Ηνωμένα Εθνη με την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μεταφρασμένη σε όλες τις γλώσσες.

Π. Φραγκόπουλος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.