Εντύπωση προκαλεί η κριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (διά του τομεάρχη βουλευτή Π. Σκουρολιάκου) και ιδιαίτερα η σφοδρότητά της για την σκέψη που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Observer να ζητήσει η Ελλάδα δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανακοίνωση της ΥΠΠΟ Λ. Μενδώνη, “Ο Πρωθυπουργός δήλωσε στον Observer ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποποιείται το πάγιο αίτημά της για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και επ’ ουδενί τρόπω αναγνωρίζει καμία κυριότητα στην βρετανική πλευρά, θεωρώντας ότι μία ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασής του θα αποτελούσε σημαντική χειρονομία καλής θελήσεως, εμπεριέχουσα την ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της απαίτησης” (σ.σ. στον παρόντα χρόνο είναι ένα ζήτημα εάν είναι εφικτή μια οποιαδήποτε μετακίνηση -οι άνθρωποι των μουσείων μπορούν να απαντήσουν για το χρόνο, τη μέθοδο και το κόστος).
“Η οριστική και όχι η προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών στον γενέθλιο τόπο τους αποτελεί πάγια εθνική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων από την εποχή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη έως σήμερα” αναφέρει η απάντηση της Μ. Ζορμπά στον Κ. Μητσοτάκη.
Αν θυμάμαι καλά, η πρώην ΥΠΠΟ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ζορμπά ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ όταν το 2002 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ο τότε ΥΠΠΟ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ζητήσει τον δανεισμό, χωρίς φυσικά να αποποιείται το πάγιο αίτημα -όπως έκανε και ο κ. Μητσοτάκης [https://www.rizospastis.gr/story.do?id=1108556], έχοντας μάλιστα πολύ ξεκάθαρη θέση για το ιδιοκτησιακό.
Ομοίως, ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ το 2010 όταν ο τότε ΥΠΠΟ Παύλος Γερουλάνος έκανε λόγο για “μακροχρόνιο δανεισμό” με ανταλλάγματα [https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5987120].
Οι Βρετανοί από την πλευρά τους έχουν ξαναπαίξει το επιχείρημα της νόμιμης ιδιοκτησίας, χωρίς όμως αυτό να έχει γίνει αποδεκτό από καμία πλευρά: ούτε από την ελληνική κυβέρνηση ούτε από τις διεθνείς επιτροπές. Αν το κάτω κάτω αν οι Βρετανοί πιστεύουν πραγματικά ότι ο δανεισμός συνεπάγεται αποδοχή της ιδιοκτησίας, τότε γιατί δεν δέχονται να δανείσουν;
Αυτά προς αποκατάσταση της “ιστορίας” διεκδίκησης των γλυπτών.
Είναι λάθος να υιοθετεί κάποιος στην Ελλάδα τους ισχυρισμούς της “απέναντι πλευράς”, εφόσον είναι υπέρμαχος της άποψης περί οριστικής επιστροφής (βέβαια κάποιοι στην ελληνική πολιτική σκηνή το συνηθίζουν για διάφορα θέματα, ρίχνοντας νερό στο μύλο της αντίπαλης άποψης). Σίγουρα στο Λονδίνο κάποιοι θα τρίβουν τα χέρια τους για τους εγχώριους συμμάχους.
*Το μεγαλύτερο δράμα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να μπλέκουν σε εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις πρώτης γραμμής. Θυμηθείτε το 2004 με Σημίτη και Μπλερ…
Κ.Γ.