ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ Γράφει η Άντζελα Ζιούτη / συγγραφέας / [email protected]
Ο Σεπτέμβρης είναι για τα καρντάσια, ο αγαπημένος τους μήνας. Αμέσως μετά τις θερινές διακοπές και λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, λαμβάνει χώρα στην πόλη η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, σίγουρα η σημαντικότερη ετήσια έκθεση των Βαλκανίων, αλλά και το event που αναμένονται πάντα βαρυσήμαντες πολιτικές δηλώσεις και γκρίνιες. Την αγαπάνε την Έκθεση οι Θεσσαλονικείς, ας μην ξεχνάμε εδώ ανακαλύφθηκε ο φραπές, το έμβλημα της πόλης κάποιες δεκαετίες πίσω, από έναν νεαρό υπάλληλο καντίνας, που λόγω αφόρητης ζέστης αποφάσισε να χτυπήσει τον καφέ στο σέικερ και να προσθέσει παγάκια. Ο Δημήτρης Βακόνδιος είναι ο … Χριστόφορος Κολόμβος του καφέ, αφού μπορεί να μην ανακάλυψε την Αμερική, αλλά ανακάλυψε κατά λάθος τον φραπέ, τον δεύτερο ελληνικό καφέ μετά τον παραδοσιακό βραστό.
Όλα έγιναν τυχαία. Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη το 1957, ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρίας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας παρουσίαζε ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντάς το με γάλα και χτυπώντας το με σέικερ.
Την ίδια στιγμή ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος του Δρίτσα συνήθιζε να πίνει Nescafé που ήταν στιγμιαίος καφές και παρασκευαζόταν από την Νεστλέ.
Μέσα στις εγκαταστάσεις της έκθεσης λοιπόν, θέλησε να πιει καφέ, αλλά λόγω ζέστης σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό.
Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και εκείνη την ημέρα δημιουργήθηκε ο πρώτος καφέ φραπέ της ιστορίας. Που έμελλε να γίνει … σύμβολο της πόλης που φημίζεται για τους χαλαρούς ρυθμούς της. Ακόμη και στο τηλεοπτικό σόου του Λάκη Λαζόπουλου οι Θεσσαλονικείς εμφανίζονται ως κάτι τύποι που κάθονται με τις ώρες στο μπαλκόνι και ρουφάνε απολαυστικά με το καλαμάκι το φραπέ.
Το γράφει ακόμη και η wikipedia, «ο καφές φραπέ είναι ένα ελληνικής επινόησης αφρώδες κρύο ρόφημα. Τα βασικά συστατικά του είναι στιγμιαίος καφές, ζάχαρη και νερό. Η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 από τον Δημήτρη Βακόνδιο στην Θεσσαλονίκη».
Με την Έκθεση για μερικές μέρες του Σεπτεμβρίου η πόλη, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των εξελίξεων, νιώθοντας έστω για λίγο, πως η συμπρωτεύουσα έχει … πρωτεύουσα σημασία. Ο Πρωθυπουργός, υψηλά κλιμάκια της Κυβέρνησης, υπουργοί και εκλεκτοί δημοσιογράφοι προσδίδουν με την επίσκεψη τους την αίγλη και το κύρος στη διοργάνωση. Τα σώματα ασφαλείας παρατεταγμένα πάντα στις κεντρικές οδούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα απέναντι σε αόρατους εχθρούς. Μποτιλιάρισμα και συνωστισμός. Τα δεκάδες αυτοκίνητα στριμωγμένα το ένα πλάι στο άλλο, πιο εύκολα περνάνε από τη …. διώρυγα του Παναμά, παρά από τη Τσιμισκή. Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που αρχίζει στις 10 και θα διαρκέσει ως τις 18 Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζεται από διεθνείς συμμετοχές και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: Φεστιβαλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα αερόστατα της ΔΕΘ, παραμυθένιοι κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά, η Μonopoly της ΔΕΘ και Μέρες Θεάτρου. Θα υπάρξουν περισσότεροι από 700 εκθέτες από όλη την υφήλιο με θεματικά αφιερώματα σε παλιούς και νέους τομείς, όπως έπιπλα και διακόσμηση, λουλούδια και φυτά, αυτοκίνητο, ψηφιακή τεχνολογία, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, εκπαίδευση, δομικά και οικοδομικά υλικά κ. ά. Πολλά και τα μουσικά events που ξεκινάνε με Αρβανιτάκη και Πορτοκάλογλου, στη συνέχεια ο βιρτουόζος του μπουζουκιού Θανάσης Πολυκανδριώτης, Βανδή, Ρόκκος, Γιάννης Πλούταρχος και Πάολα. Ελπίζουμε κάποιος από όλους τους ερμηνευτές να τραγουδήσει τη γνωστή επιτυχία – τιμής ένεκεν στην πόλη – σε μουσική του Μανώλη Χιώτη: «Θεσσαλονίκη μου, μεγάλη φτωχομάνα, εσύ που βγάζεις τα καλύτερα παιδιά…». Παρακαλούμε, μόνο να το ακούσουμε και σε αγγλικό στίχο, διότι η Έκθεση είναι Διεθνής!