ΑΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΥΤΤΑΡΟ

1
1947

kyttara

Ποια είναι η κυριότερη αιτία που ενώ κάνουμε δίαιτα, τα κιλά απλώς εξαφανίζονται για λίγο και μετά επανέρχονται; Για ποιο λόγο ορισμένες φορές απλώς …ξεφουσκώνουμε χάνοντας υγρά, ενώ το λίπος παραμένει και μάλιστα κατανέμεται άνισα δημιουργώντας τοπικό πάχος;

Η Β. Καραγκιοζάκη
Η Β. Καραγκιοζάκη

Με το τεστ μέτρησης κυτταρικού μεταβολισμού που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε , μπορούμε να….σκανάρουμε πλήρως τη συμπεριφορά του οργανισμού μας σε κυτταρικό επίπεδο. Έτσι γνωρίζουμε πως συμπεριφέρεται το σώμα μας, πως κατανέμει το λίπος, πώς το μεταβολίζει. Αναλύοντας διεξοδικά τα κιλά που χάνονται από το σώμα με τη δίαιτα, μπορεί ο γιατρός να εκτιμήσει, εάν πρόκειται για απώλεια υγρών , λίπους κλπ. Έτσι δίνεται η πλήρης εικόνα λειτουργίας του οργανισμού μας, γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του, πού και πώς κατανέμει το πάχος και μπορούμε πλέον να επέμβουμε με ακρίβεια , ασφάλεια και εξατομικευμένη αγωγή “ εξηγεί η Καρδιολόγος Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Οξείδωση και Παχυσαρκία

Το οξειδωτικό στρες (οξειδωτική καταστροφή) είναι κοινώς η οξείδωση (oxidation) που αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία που συντελείται σε όλους τους οργανισμούς μέσω της πρόσληψης του οξυγόνου, το οποίο δρα ως καταλύτης, και καταστρέφει όλα τα κύτταρα του οργανισμού ,συμπεριλαμβανομένων και των κυττάρων του εγκεφάλου.

“Η περίσσεια των ελευθέρων ριζών, οι οποίες δημιουργούνται συνέχεια μέσα στο σώμα μας ως παράπλευρα προϊόντα του μεταβολισμού, και η έλλειψη αντιοξειδωτικών συστατικών του οργανισμού που δεν μπορούν να δεσμεύσουν τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες ορίζεται ως οξειδωτικό στρες. Κάθε κύτταρο δέχεται καθημερινώς χιλιάδες επιθέσεις ελεύθερων ριζών που οδηγούν στην πρόωρη γήρανση και στην ανάπτυξη πολυάριθμων παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι (στεφανιαία νόσος, αθηρωμάτωση), υπέρταση, ανεύρισμα αορτής, πνευμονοπάθειες, καρκίνος, διαβήτης, αρθρίτιδα, υπογονιμότητα, χρόνια κόπωση κ.ά

Γι αυτό , είναι αναγκαία η μέτρηση του οξειδωτικού Stress σε υγιείς, σε παιδιά με αυξημένη χοληστερόλη, σε αθλητές, αλλά κυρίως σε στεφανιαίους, υπερτασικούς, διαβητικούς ασθενείς, καρδιοπαθείς με δυσλιπιδαιμία καθώς και της αντι-οξειδωτικής άμυνας του οργανισμού , ώστε να σχεδιαστεί μια εξατομικευμένη αντι-οξειδωτική διατροφή σε συνδυασμό με τη χορήγηση αντι-οξειδωτικών σκευασμάτων βασισμένα στις ανάγκες του ασθενή (βιταμίνες Α, Ε, C κλπ). Με τον τρόπο αυτό , διασφαλίζεται η υγεία της καρδιάς του ασθενούς με απώτερο σκοπό την ευεξία και τη μακροζωϊα”, εξηγεί η καρδιολόγος Βαρβάρα Καραγκιοζάκη στο ιατρείο της οποίας γίνεται εξατομικευμένη μέτρηση οξειδωτικού στρες και συστήνεται συγκεκριμένη κάθε φορά αντιοξειδωτική διατροφή.

Μέτρηση οξειδωτικού στρες

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ελεύθερες ρίζες παράγονται στον οργανισμό μας στις εξής περιπτώσεις:

  • Όταν υπάρχει αυξημένη ανάγκη για αποτοξίνωση όπως για παράδειγμα η υπερβολική έκθεση του οργανισμού σε τοξικές ουσίες
  • όταν υπάρχει υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και ιδιαίτερα λίπους , όταν δηλαδή υπάρχει αυξημένη παραγωγή ενέργειας
  • όταν υπάρχει παρατεταμένη ανοσολογική απάντηση
  • αυξημένη παραγωγή στεροειδών όπως σε καταστάσεις έντονου στρες, ορμονικές διαταρραχές
  • έκθεση σε μολυσματικούς περιβαλλοντικού παράγοντες όπως ατμοσφαιρικούς ρύπους, καπνό κλπ
  • έκθεση σε ακτινοβολία
  • λιπιδική υπεροξείδωση δηλαδή επίδραση ελεύθερων ριζών επί των λιπιδίων που υπάρχουν στις μεμβράνες των κυττάρων και ιδιαίτερα των πολυακόρεστων με αποτέλεσμα τον σχηματισμό υπεροξειδίων.

“Οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται στα κύτταρα προκαλούν τη γήρανση του οργανισμού, άρα και του δέρματος. Το αυξημένο οξειδωτικό στρες στα κύτταρα προκαλεί την έναρξη της αθηρωμάτωσης. Με αυτό το μηχάνημα μετράμε το οξειδωτικό στρες του οργανισμού και με βάση την ανάλυσή του δίνουμε μια εξειδικευμένη αντιοξειδωτική διατροφή. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διαγνωστικό τεστ που είναι απόλυτα εξατομικευμένο και ανιχνεύει ακόμη και την προδιάθεση του οργανισμού να αναπτύξει οξειδωτικό στρες και κακή χοληστερόλη που οδηγεί  σταδιακά στην αθηρωμάτωση, μια νόσο που μπορούμε ν αντιμετωπίσουμε πλέον αποτελεσματικά. Το τεστ θα πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο και έχει προληπτικό χαρακτήρα», εξηγεί η κ. Καραγκιοζάκη.

Προηγούμενο άρθροΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΙΑΝΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επόμενο άρθρο“ΓΥΜΝΟ ΓΕΥΜΑ” ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.