ΕΞΙ ΒΙΒΛΙΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

0
2475

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Η σωτηρία της ψυχής έχει την αποκορύφωσή της το Πάσχα και η αναγέννηση της περνά και μέσα από ένα καλό λογοτεχνικό παιδικό και νεανικό βιβλίο. Διαβάσαμε και η ψυχή μας γαλήνεψε, συγκινήθηκε, επαναστάτησε και αμέσως μετά λούστηκε στο φως. Καλό Πάσχα!

Ιστορίες με τη Λιλίκα-2, Cilbert Delahaye, εκδ. Παπαδόπουλος

Οι αγαπημένες ιστορίες της μικρής Λιλίκας, που είναι άρρωστη, γιορτάζει τα γενέθλιά της και μαθαίνει κολύμπι αρέσουν σε όλα τα παιδιά!

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 1ου τόμου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και ο δεύτερος με μια  νοσταλγική εικονογράφηση από την Marcel Marlier και όπως γράψαμε και για τον 1ο τόμο η Λιλίκα είναι και πάλι επίκαιρη και ας πέρασαν 60 χρόνια από την πρώτη της κυκλοφορία.

Η Λιλίκα (Martine) μια  ηρωίδα που άφησε εποχή, γράφτηκε από το Βέλγο Cilbert Delahaye που απεβίωσε το 1997 και όμως μέχρι και σήμερα οι ιστορίες τους είναι επίκαιρες και δελεαστικές.

Ταξίδια στη μυθολογία-Κατορθώματα και θαύματα, Ταξίδια στη μυθολογία-Από τους ανθρώπους στους ήρωες, Μαρία Αγγελίδου, εικόνες: Ίρις Σαμαρτζή, εκδ.Παπαδόπουλος

Και όπως γράψαμε παλαιότερα και για τα Ταξίδια στη Μυθολογία-Από τους θεούς στους ανθρώπους, η Μαρία Αγγελίδου με την ξεχωριστή,ιδιαίτερη γραφή καταθέτει στη σειρά «Ταξίδια στη Μυθολογία», ένα χρήσιμο βιβλίο γνώσεων για να μάθουν οι μικροί και να απολαύσουν οι μεγάλοι ιστορίες από τη μυθολογία μας επιμένουμε και σε αυτή την περίπτωση στην άποψή μας πως και αυτά τα δυο βιβλία έγιναν με τον ίδιο σεβασμό και με μαεστρία από τη συγγραφέα. Είναι δύο βιβλία που μπορούν να διαβαστούν από όλους για να μάθουν οι νεώτεροι και να απολαύσουν όσοι ξέρουν τις μυθικές ιστορίες.

Ταξίδι με την Οδύσσεια, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, εικόνες:Κατερίνα Χαδουλού, εκδ.Πατάκης

«Συνώνυμη της περιπέτειας και της περιπλάνησης από τις απαρχές της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, η Οδύσσεια έχει γνωρίσει αναρίθμητες μεταφράσεις και διασκευές κι έχει ταξιδέψει από τις σχολικές τάξεις μέχρι τις κινηματογραφικές αίθουσες και όπου αλλού η φαντασία τριγυρίζει…»

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη, ανήσυχη πένα ως προς τη θεματολογία της και τα είδη γραφής που έχει ασχοληθεί, μεταφέρει το ομηρικό έπος με νεοελληνικό δεκαπεντασύλλαβο χρησιμοποιώντας δημοτικούς στίχους αλλά και ξεχωριστούς έντεχνους μεγάλων ποιητών όπως του Παλαμά, Σολωμού, Σεφέρη Ρίτσου και καταφέρνει σε αυτό το διαχρονικό αριστούργημα να δώσει αυτό το διαφορετικό που καταλαγιάζει  κατά την ανάγνωσή του τα πάθη της ψυχής και συγκινεί τον αναγνώστη.

Ο Όγκι & εγώ, R.J Palacio, εκδ. Παπαδόπουλος

Το Θαύμα είναι η βραβευμένη ιστορία του Όγκι Πούλμαν, ενός συνηθισμένου παιδιού με ασυνήθιστο πρόσωπο που τον δυσκολεύει στη ζωή του, ένα συγκλονιστικό βιβλίο που η κυκλοφορία του σημάδεψε την εποχή της κυκλοφορίας του τη λογοτεχνία. Και τώρα έρχεται  το δεύτερο βιβλίο «Ο Όγκι και εγώ» για να δώσει μια διαφορετική διάσταση στον ήρωα Όγκι μέσα από τη ματιά τριών φίλων του.

Εξαιρετικό και αυτό το βιβλίο με την διεισδυτική ματιά του συγγραφέα που κοιτά κατάματα τους νέους και ενήλικες. Ο Όγκι είναι το καταπληκτικό αγόρι που έχουμε γνωρίσει με το ασυνήθιστο πρόσωπο που τον κάνει να περνάει μια ζωή δύσκολη. Όλοι τον κοιτάνε περίεργα. Δεν του μιλάνε, δεν τον ακουμπάνε. Αυτός όμως επιμένει να πολεμάει για ίσα δικαιώματα στη ζωή, στη φιλία. Πως τον βλέπουν όμως οι φίλοι τους;

Ο Τζούλιαν ένιωθε πάντα αμηχανία κοντά στον Όγκι, αλλά το καλοκαίρι που πέρασε με τη γιαγιά του στο Παρίσι τον έκανε να δει τον Όγκι με άλλα μάτια. Ο Κρίστοφερ, ο παλιότερος φίλος του Όγκι, ξέρει καλύτερα απ΄ τον καθένα πόσο δύσκολο είναι να είσαι φίλος με τον Όγκι. Η Σάρλοτ φερόταν καλά στον Όγκι, αλλά αυτή τη χρονιά που δοκιμάζονται οι φιλίες, είναι άραγε αρκετό να είσαι απλά καλός;
Τώρα θα διαβάσετε την ιστορία του Όγκι από μιαν άλλη σκοπιά. Από την πλευρά τριών παιδιών που ο Όγκι άλλαξε τη ζωή τους για πάντα.

Θωμάς Q.BIT, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εξώφυλο: Θανάσης Κατσίλης, εκδ.Πατάκης

Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο που πρέπει πρώτα να διαβαστεί από τους αναγνώστες και στη συνέχεια να συνομιλήσουμε και να ξαναγράψουμε εδώ στα Διαβάσματα. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος  τολμά και πάλι με μια πολύ διαφορετική ιστορία. Σίγουρα ο αγαπημένος συγγραφέας θα κερδίσει ακόμη περισσότερους νέους αναγνώστες.

«Ο Θωμάς, μαθητής στο λύκειο, παίζει όλη μέρα στον υπολογιστή του και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με «ταχύτητες κβάντων». Να γιατί όλοι τον φωνάζουν Θωμά Q.Βit.
Όταν προκαλεί, χακάροντας τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί σε τι περιπέτειες μπλέκει. Ταξιδεύει στην Ιστορία, στο κάτοπτρο του χρόνου, και βρίσκεται πίσω στο 1944 να αντιστέκεται στους Ναζί. Ταξίδι στο παρελθόν ή εξελιγμένη εικονική πραγματικότητα; Ό,τι κι αν είναι, τον φέρνει αντιμέτωπο με τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής αλλά και με τον ίδιο τον θάνατο. Τον γεμίζει εμπειρίες που κανένας άλλος νέος της γενιάς του δεν έχει. Κι όταν γυρίζει στο σήμερα κι όλοι τον αποτρέπουν από το να ψάξει τι ήταν αυτό που έζησε, τον κυνηγούν οι αμφιβολίες. Θα καταφέρει να ξαναγυρίσει στον τόπο και στον χρόνο που τον άλλαξε; Μπορεί να ταξιδεύει στο παρελθόν ή στο μέλλον; Ποιες αποκαλύψεις τον περιμένουν εκεί;»

Το κοκάλινο σπουργίτι, Ζάνα Φρέιλον, εκδ. Ψυχογιός

«Είθε να μας φέρνεις πάντα τύχη και να μας προστατεύεις και είθε να οδηγείς τις ψυχές μας στην ελευθερία».

Ο Σούμπι είναι πρόσφυγας. Αυτή είναι η ιστορία του, η ιστορία εκατομμυρίων…»

Αυτά τα ελάχιστα λέει στο οπισθόφυλλο για μια ιστορία 292 σελίδων συγκλονιστική, πικρή, αληθινή, με λόγο κοφτό, περιεκτικό και αποκαλυπτικό.

Ένα από τα καλύτερα του είδους του και δίκαια είναι υποψήφιο για το CILIP Garnegie Medal και για το Gardian Choldren’s Fiction Prize.

Διαβάστε το μήπως και ξυπνήσουμε περισσότερο και αντιδράσουμε για όσους το έχουν, και είναι πάρα πολλοί στον πλανήτη μας, ανάγκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.