ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

1
1068

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Το περιστέρι πρέπει να κάνει μπάνιο!,κείμενο-εικόνες Μο Willems,εκδ.Παπαδόπουλος.

DIAVASMATA7Μια όμορφη,με χιούμορ μικρή ιστορία για την καθημερινή υγιεινή του σώματος που την αφηγείται ο ίδιος ο ήρωας, το περιστέρι. Η κίνηση στις εικόνες μαζί με το χρώμα κρατούν τη ματιά του αναγνώστη.

Οι μικρές ηλικίες θα την απολαύσουν, ενώ θα μάθουν ή ακόμη και θα ξανασκεφτούν την αξία του να φροντίζουν το σώμα για να είναι πάντα καθαρό.

Η σειρά βιβλίων του Mo Willems με κεντρικό ήρωα ένα περιστέρι έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, με σημαντικότερη το βραβείο εικονογράφησης Caldecott Medal, που απονέμει κάθε χρόνο η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών στον εικονογράφο του πιο σημαντικού εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά στις ΗΠΑ.

Η ξύπνια βασιλοπούλα, Αγγελική Δαρλάση, εικόνες: Σάντρα Ελευθερίου, από τη σειρά Μικρές καληνύχτες των εκδ.Μεταίχμιο.

DIAVASMATA6Η πριγκίπισσα Ωραία, απόγονος της Ωραίας Κοιμωμένης, συνεχώς βαριόταν και νύσταζε. Βαριόταν να είναι ωραία και να κάνει τα ίδια πράγματα και όλα της προκαλούσαν υπνηλία. Μια μέρα συνάντησε ένα αγόρι που ταξίδευε στον κόσμο αναζητώντας ωραία βιβλία και ξεχασμένες ιστορίες. Όταν η Ωραία του είπε πόσο πολύ βαριόταν εκείνος της έδωσε ένα βιβλίο που, όπως της είπε, θα την κρατούσε ξύπνια. Έτσι κι έγινε. Η Ωραία κοιμήθηκε μόνον αφού τέλειωσε την ανάγνωση του βιβλίου και ο ύπνος της ήταν γεμάτος όμορφα όνειρα. Διάβασε κι άλλα βιβλία και όσο διάβαζε τόσο πιο πολύ άνοιγαν τα μάτια της κι ευχαριστιόταν τη ζωή. Το παλάτι σιγά σιγά μεταμορφώθηκε σε μια μεγάλη βιβλιοθήκη. Το αγόρι δεν έφυγε ποτέ από τη χώρα εκείνη, άνοιξε μάλιστα ένα βιβλιοπωλείο, η Ωραία έγινε βιβλιοθηκονόμος και όλοι οι κάτοικοι της χώρας βιβλιοφάγοι, έξυπνοι, αποφασιστικοί και δραστήριοι!

Ένα πολύ ωραίο, καλογραμμένο παραμύθι για την αξία των βιβλίων, με ωραίες πολύχρωμες εικόνες.

Το ξωτικό και η χορεύτρια, Μαρία Νομικού, εικόνες: Σοφία Παπαδοπούλου, εκδ.Μεταίχμιο, σειρά Μικρές Καληνύχτες.

DIAVASMATA2Ο Μάλβης, το νεαρό ξωτικό από τη Σανδαλοχώρα, δε θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα του μπαμπά του, του παππού του και του προπάππου του. Η καρδιά του τον σπρώχνει να ακολουθήσει το όνειρό του, δηλαδή να ζήσει μια ζωή γεμάτη περιπέτεια, πολλή διασκέδαση και καθόλου δουλειά. Όταν όμως μια μέρα συναντήσει μια χορεύτρια, θα ανακαλύψει για τον εαυτό του κάτι που δε φανταζόταν…

Ένα όμορφο, σύντομο, διασκεδαστικό παραμύθι με πολύ όμορφες πολύχρωμες εικόνες.

Ταξίδια στη Μυθολογία-Από τους θεούς στους ανθρώπους,Μαρία Αγγελίδου,εικόνες Ίρις Σαμαρτζή,εκδ.Παπαδόπουλος.

DIAVASMATA3Η Μαρία Αγγελίδου με την ξεχωριστή,ιδιαίτερη γραφή καταθέτει στη σειρά «Ταξίδια στη Μυθολογία», ένα χρήσιμο βιβλίο γνώσεων για να μάθουν οι μικροί και να απολαύσουν οι μεγάλοι ιστορίες από τη μυθολογία μας.

Έξι μύθοι: Της Αταλάντης,του Ασκληπιού,του Ερμή,του Δαίδαλου,της Ευρώπης και του Ηρακλή ζωντανεύουν και παρέα με την ευφάνταστη εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή, ο αναγνώστης βουτά στον κόσμο των ηρώων συμπάσχοντας μαζί τους και έτσι όταν:

«Όταν οι θεοί κι οι άνθρωποι ξεκίνησαν να δουλεύουν, οι περισσότεροι έγιναν Κυνηγοί, κάποιοι λίγοι Γιατροί, μερικοί Κλέφτες, δυο τρεις Πολυμήχανοι, πέντε έξι Όμορφοι. Και όλοι Ήρωες…»

Το φάντασμα του μαυροπίνακα, Σοφία Μαντουβάλου, εικόνα εξωφύλλου Ίρις Σαμαρτζή, από τη σειρά Περιστέρια των εκδ.Πατάκη.

DIAVASMATA4Για την τάξη στο τέρµα του διαδρόµου του δευτέρου ορόφου του 1ου Δημοτικού Σχολείου άνω Καρπουζιάς, αυτή τη σχολική χρονιά τίποτα δε θα είναι όπως φαίνεται. Μαγικές εκπλήξεις και απίθανες καταστάσεις περιµένουν µαθητές και δασκάλους…
Τι έγινε το βράδυ πριν ανοίξει το σχολείο;
Γιατί εµφανίστηκε το Φάντασμα του Μαυροπίνακα;
Ποιο ρόλο έπαιξαν σε όλα αυτά ο επιστάτης, ο κύριος Μυταράς (ο τόνος στην παραλήγουσα) και ο έξυπνος ασπροπίνακας;
Ποιες ξεκαρδιστικές ιστορίες έζησαν ο κύριος Υπέροχος και οι µαθητές του όταν Το Φάντασμα του Μαυροπίνακα µετακόµισε στην τάξη τους; Η µαθηµατική αλλεργία, Το δικαστήριο της τάξης, Το παιχνίδι της σιωπής και Oι εφιάλτες φαντασµάτων είναι µόνο µερικές απ’ αυτές.
Για παιδιά από 9 ετών… και για όσους πιστεύουν πως η εκπαίδευση πρέπει να πατάει µε το ένα πόδι στην παράδοση και µε το άλλο να τρέχει στο µέλλον, αλλά πάντα να είναι µια περιπέτεια µε φαντασία και χιούµορ

Μια περιπέτεια, με φαντασία, χιούμορ από την πένα της Σοφίας Μαντουβάλου που ξέρει να στήνει σκηνικά και να κοιτά στο αύριο.

Η Χάνα δεν κλείνει ποτέ τα μάτια, Λουίτζι Μπαλλερίνι,μετάφραση: Δήμητρα Δότση, στη σειρά Κύκνοι, των εκδ.Πατάκη.

DIAVASMATA1«Οι ναζί µπορούν να µας πάρουν τα πάντα, µα όχι τις αναµνήσεις µας, ούτε και τη λαχτάρα µας να τις αφηγηθούµε, να τις µοιραστούµε µ’ αυτούς που αγαπάµε. Μπορούν να αρπάξουν τις φωτογραφίες µας, να καταστρέψουν τα κάδρα που κεντήσαµε µε αγάπη, να κρύψουν τα βιβλία µας, να κλέψουν όλα τα αντικείµενα της ζωής µας, αλλά δεν µπορούν να µας εµποδίσουν να σκεφτόµαστε και να θυµόµαστε, τουλάχιστον όχι όσο είµαστε ζωντανοί…»
Θεσσαλονίκη, 1943. Οι Ες Ες έχουν καταφτάσει στην πόλη µε σκοπό να εξοντώσουν τη µεγάλη και πλούσια εβραϊκή κοινότητα που ζει εκεί εδώ και αιώνες, απελαύνοντας όλες τις οικογένειες και κλέβοντας τις περιουσίες τους. Ενώ τα τρένα φεύγουν αδιάκοπα µε προορισµό την Πολωνία και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στη Θεσσαλονίκη, ρηµαγµένη από το ναζιστικό µένος, δύο ιστορίες κυλούν παράλληλα.
Η ιστορία της Χάννα και του Γιοσέφ, δύο δεκαπεντάχρονων παιδιών που ζουν στο γκέτο της Καλαµαριάς και αναζητούν µια σανίδα σωτηρίας για να ξεφύγουν από τη βία και τις θηριωδίες των ναζί, και η ιστορία του Ιταλού πρόξενου Γκουέλφο Ζαµπόνι και του λοχαγού Λουτσίλλο Μέρτσι, οι οποίοι κόντρα στον χρόνο αγωνίζονται να σώσουν όσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές µπορούν.
Ένα συγκλονιστικό µυθιστόρηµα που βασίζεται σε πραγµατικά γεγονότα και µεταφέρει το µήνυµα της ελπίδας, της ανθρωπιάς και της έµπρακτης αλληλεγγύης.

Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα για δυο δεκαπεντάχρονα παιδιά, της Χάνα και του Γιόσεφ, που ζουν στο γκέτο της Καλαμαριάς. Μια δυνατή αφήγηση σε επτά κεφάλαια για τον αγώνα των δυο ηρώων,να ξεφύγουν από τη θηριωδία που εξελίσσεται μπροστά τους.

Έλα να φτιάξουμε μια ιστορία,Pie Corbett, μετάφραση Κωνσταντίνα Γεωργούλια, εκδ.Πατάκη

DIAVASMATA5Το «Έλα να φτιάξουμε μια ιστορία, 150+ δραστηριότητες δημιουργικής γραφής για παιδιά 7-12 ετών» είναι μια συλλογή παιχνιδιών και δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας της «δημιουργίας ιστοριών». Εστιάζει στην «αφήγηση ιστοριών με σκοπό τη συγγραφή», όπως επίσης και στην καλλιέργεια μιας ολόκληρης σχολικής κουλτούρας αφήγησης, ανάγνωσης και συγγραφής ιστοριών στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας.
Το βιβλίο περιέχει:
– ευρηματικές ιδέες για «σύντομα παιχνίδια», ιδέες πρακτικές.
– πάνω από 150 παιχνίδια και δραστηριότητες που μας προκαλούν να σκεφτούμε και που στόχο έχουν να «πυροδοτήσουν» την αφήγηση.
Το «Έλα να φτιάξουμε μια ιστορία!» (Jumpstart! Storymaking) ξεκίνησε ως ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα με έδρα το Διεθνές Κέντρο Μάθησης και Έρευνας από τη Mary Rose και τον Pie Corbett. Η αρχική ιδέα ήταν τα παιδιά να μαθαίνουν να αφηγούνται μια ιστορία στη γλώσσα τους και στη συνέχεια την ίδια ιστορία σε μια άλλη γλώσσα. Βασικό συμπέρασμα σε αυτή τη διαδικασία ήταν ότι τα παιδιά βελτίωσαν τον τρόπο γραφής τους.
Αυτή η προσέγγιση της δημιουργίας ιστοριών κατέχει κεντρική θέση στη διαδικασία της διδασκαλίας της αφήγησης στο Αγγλικό Εθνικό Πλαίσιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τι είναι η «δημιουργία ιστοριών»;
Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τη δική μας αφήγηση ιστοριών;
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν αφηγητές ιστοριών;
Σε αυτά τα καίρια ερωτήματα απαντά ο συγγραφέας με ιδέες ευρηματικές και εύκολες στην εφαρμογή τους, που στοχεύουν στην καλλιέργεια µιας σχολικής κουλτούρας αφήγησης και ανάγνωσης ιστοριών.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.