ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ Γράφει η Άντζελα Ζιούτη / συγγραφέας / [email protected]
Κακά τα ψέματα. Ο χωρισμός πονάει. Είναι σαν να γλιστράς και να σπας το χέρι σου. Στην αρχή κατηγορείς την καθαρίστρια που σφουγγάρισε το διάδρομο και δεν έβαλε τη σχετική προειδοποιητική ταμπέλα να προσέχεις πως βαδίζεις. Μετά κατηγορείς τον εαυτό σου για ό,τι σου συνέβη. Οι ενοχές είναι κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με το χωρισμό από μία σχέση ή γάμο και εν συνεχεία μέμφονται τον εαυτό τους
“Που έφταιξα άραγε, εγώ και φτάσαμε στο χωρισμό;». Ή το άλλο πάλι “Μήπως επειδή δεν κατάφερα να πετύχω την προαγωγή στην δουλειά μου, έχω απαξιωθεί στα μάτια της;”.
Ο χωρισμός σε αντίθεση με τον έρωτα που λέμε ότι είναι κεραυνοβόλος περνάει τα στάδια του.
Πρώτα χάνεται το ερωτικό ενδιαφέρον. Εκεί που δεν τους ένοιαζε τίποτε άλλο, παρά μόνο πότε θα βρεθούν οι δύο τους σε μια τρυφερή αγκαλιά, τώρα το ματς στη τηλεόραση είναι πολύ καλύτερο από το δικό τους … ματς μουτς. Σιγά σιγά χάνεται το ενδιαφέρον για τον άλλον γενικότερα. Οι υπερωρίες στη δουλειά, τα επαγγελματικά ταξίδια και η απόκτηση ξαφνικά ενός σκύλου που χρειάζεται κάθε απόγευμα τις βόλτες του στο πάρκο είναι μόνο η υπεκφυγή. Στην πραγματικότητα ο σύντροφος εφευρίσκει διαρκώς δικαιολογίες για να αυξήσει την απόσταση από τη σχέση του. Αλλά και πάλι «δε φεύγει», διότι συνήθως οι άνθρωποι θεωρούν ως προϋπόθεση να έχουν εξασφαλίσει τον επόμενο σύντροφο τους για να φύγουν από κάποιον άλλον, θυμίζοντας λιγάκι τις μαϊμούδες, που για να αφήσουν το κλαδί τους, χρειάζεται απαραίτητα να πιαστούν από ένα καινούργιο.
Τότε είναι που το «άντε γεια», το λένε ευκολότερα, κοιτώντας τη ζωή τους πια παρακάτω. Είπαμε. Ο φρεσκοχωρισμένος πονάει. Τόσο πολύ που στο Άμστερνταμ έχει δημιουργηθεί – άκουσον άκουσον- η «Heartbroken clinic” με σκοπό να θεραπέψει κάθε πληγωμένη από τον έρωτα καρδιά. «Ασθενείς» της κλινικής είναι όλοι οι χτυπημένοι από τα βέλη του έρωτα που ωστόσο προδόθηκαν από το άλλο τους μισό. Μπορεί να μην μπαίνουνε επειγόντως στο χειρουργείο για να τους «αφαιρέσουν τα βέλη», αλλά τους παρακολουθεί μια ομάδα καρδιολόγων, νευρολόγων κι ενδοκρινολόγων, διότι εμφανίζονται πραγματικά συμπτώματα και βιολογικές αλλαγές για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το χωρισμό. Το σώμα μετά την ερωτική απογοήτευση εκδηλώνεται και υποφέρει με πλήθος ιατρικών συμπτωμάτων, αφού έχει αποδειχθεί ότι ο έρωτας επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία, τις αρτηρίες, το πεπτικό σύστημα, τα νεφρά και τον εγκέφαλο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο έρωτας συμβολίζεται με φτερά. Ο χωρισμός πάντως προτείνουμε να συμβολίζεται με… πατερίτσες.