Μ. ΠΙΜΠΛΗΣ: «ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ»

0
4314
ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ - 14ç ÄÉÅÈÍÇÓ ÅÊÈÅÓÇ ÂÉÂËÉÏÕ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ ΑΠΟ 3-6 ΜΑΪΟΥ 2018, ΣΤΗ HELEXPO

Ποιοι θα συμμετέχουν, τι γίνεται με τη χρηματοδότηση, σε ποιους χώρους θα πραγματοποιηθεί, ποιοι είναι οι στόχοι των διοργανωτών

Του Γιάννη Κεσσόπουλου /[email protected]

Με τη σιγουριά του ΕΣΠΑ και με μια σταθερότητα πρωτόγνωρη τα τελευταία χρόνια, από το 2013 που διαλύθηκε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και η διοργάνωση πέρασε στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) ετοιμάζεται (και προετοιμάζεται) για να υποδεχτεί το κοινό από 3-6 Μαΐου 2018. Τιμώμενη χώρα όχι μία αλλά πολλές, οι χώρες της Γαλλοφωνίας, και προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο που θα ξεπερνούν τους 30, όπως όλα δείχνουν, πέραν των λιγότερο ή περισσότερο δημοφιλών Ελλήνων λογοτεχνών που κάθε χρόνο τιμούν τη διοργάνωση με την παρουσία τους.

«Φουλάρουν οι μηχανές, αφού πέρσι βάλαμε τα θεμέλια. Ξεκινήσαμε πολύ νωρίτερα, προχωράμε σε άλλη βάση» λέει στη thessnews ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής. Υπό τη σκέπη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και με την… χρηματοδοτική εγγύηση του ΕΣΠΑ (όπως φρόντισε γι’ αυτό ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας πριν από ένα χρόνο), αλλά και με την οργανωτική ωριμότητα των υπευθύνων, μάλλον μπορούμε να αναμένουμε φέτος μια δυνατή διοργάνωση.

Από το εθνικό στο γλωσσικό

Το αφιέρωμα στη Γαλλοφωνία, όπως πάντα, θα έχει διαθεματικό χαρακτήρα καλύπτοντας όλο το φάσμα του χώρου του βιβλίου (λογοτεχνία, δοκίμιο, επιστήμες, τέχνες, παιδικό βιβλίο). Για τους διοργανωτές αποτελεί ουσιαστική συνέχεια της θεματικής «Η αναζήτηση του νότου» όπου ήταν αφιερωμένη η ΔΕΒΘ 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία υπήρξε τιμώμενη χώρα στην 5η ΔΕΒΘ, το 2008, δηλαδή πριν από 10 χρόνια.

Φέτος, ακολουθώντας το πνεύμα της μεγαλύτερης στον κόσμο Διεθνούς έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης («Francfort en français», δηλαδή, «Φρανκφούρτη στα γαλλικά»), είναι η πρώτη φορά που το κριτήριο του τιμητικού αφιερώματος δεν θα είναι εθνικό αλλά η γλώσσα ως παράγοντας ταυτότητας και ως «προϋπόθεση παγκοσμιότητας, δραστήριου παραγωγού και προωθητή αξιών».

Ποιοι θα συμμετέχουν

Ενεργή θα είναι η συμμετοχή της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης καθώς και Πρεσβειών άλλων γαλλόφωνων χωρών όπως του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας, του Καναδά και της Ρουμανίας, η οποία παραδόξως διατηρεί στενούς δεσμούς με τη γαλλική γλώσσα.

Περίπου 25 γαλλόφωνοι συγγραφείς αναμένεται να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι ξένοι συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30

Περίπου 25 γαλλόφωνοι συγγραφείς, πολλοί εκ των οποίων είτε έχουν ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά, αναμένεται να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι ξένοι συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30. «Δουλεύουμε μαζί με τους ανθρώπους της Γαλλοφωνίας και κοιτάμε να φέρουμε συγγραφείς από όλες τις ηπείρους, ακόμη και από τη Μαύρη Αφρική, από τις χώρες του Μαγκρέμπ κ.ά.» λέει ο Μ. Πιμπλής. Ο εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις και άλλα δρώμενα που «θα εμβαθύνουν στην γαλλική κουλτούρα ως παγκόσμια συνδετική του βορρά με τον νότο, εστιάζοντας στο βιβλίο που παράγει αλλά και, ευρύτερα, στον πολιτισμό που διαχρονικά δημιουργεί, ενισχύοντας την ήδη πολυετή και πολυσχιδή σύνδεσή της με τον ελληνικό εκδοτικό κόσμο, και την σημασία αυτής της σύνδεσης στην διαμόρφωση των σύγχρονων ευρωπαϊκών πολιτιστικών ταυτοτήτων». Σημαντική θα είναι και φέτος η συμμετοχή των Ελλήνων εκδοτών, η οποία ήδη από πέρυσι αυξήθηκε κατά πολύ σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και αναμένεται να  ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με νέες εμφανίσεις και πληθώρα δημιουργικών δράσεων σχετικών με το κεντρικό αφιέρωμα στη Γαλλοφωνία.

«Να αναπτυχθεί και η επαγγελματική πλευρά της ΔΕΒΘ»

Ενεργή θα είναι, επίσης, και η συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως λέει στη thessnews ο Μ. Πιμπλής, στόχος είναι φέτος να γίνει άνοιγμα στους Δήμους της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, ώστε να συμμετέχουν και αυτοί με κάποιον τρόπο.

Ήδη οι διοργανωτές έχουν λάβει την υπόσχεση από το Helexpo ότι θα ανοίξει και τρίτο περίπτερο, το 14, που επικοινωνεί με το περίπτερο 15, ώστε να φιλοξενηθεί εκεί η παιδική γωνιά.

Επίσης, στα σημαντικά καταλέγεται η απόφαση συμμετοχής της Ένωσης Εκδοτών της Γαλλίας, η οποία θα αναλάβει ένα τμήμα του περιπτέρου της Γαλλίας, και για τα επόμενα χρόνια, κάτι που δίνει την δυνατότητα προοπτικής για την ανάπτυξη δικτύων για πιο συστηματική προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.

«Το στοίχημα για τη φετινή 15η ΔΕΒΘ είναι η εμπέδωση του κλίματος ανανέωσης και ενδιαφέροντος, σε συμμετοχές και θεματολογία, αλλά και το μεγάλο άνοιγμα στις επαγγελματικές συναντήσεις, ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται και η επαγγελματική πλευρά της έκθεσης. Δουλεύουμε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε κάτι καλό» καταλήγει ο Μ. Πιμπλής.

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 5.1.2018

Προηγούμενο άρθρο«ΟΧΙ» ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!
Επόμενο άρθροΚΟΘ@2018: ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΓΗ, ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΣΟΛΙΣΤ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.