ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ

0
1327

humanΣΧΕΣΕΙΣ ΖΩΗΣ  Γράφει η Ζωή Τσιάμου

H προκατάληψη είναι ένα βαρύ φορτίο που θολώνει το παρελθόν, απειλεί το μέλλον και κάνει το παρόν απρόσιτο.

Maya Angelou, 1928-2014, Αφροαμερικανίδα ποιήτρια

Είχα την τύχη να μεγαλώσω σ΄ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου η διαφορετικότητα ήταν αποδεκτή, όχι από ανεκτικότητα, αλλά γιατί η διαφορετικότητα ήταν απλά κάτι το φυσιολογικό. Η μητέρα μου, παιδί μεταναστών και έχοντας ζήσει πάνω από 10 χρόνια σε μια ξένη χώρα, μετέφερε στα παιδιά της πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, θρησκείας και σεξουαλικής κατεύθυνσης. Το σπίτι μας πάντα ήταν γεμάτο με παρέες multi-coulty. Ανθρωποι από χώρες του εξωτερικού, διαφορετικής φυλής, διαφορετικης θρησκείας, διαφορετικοί γενικότερα, όμως όλοι τους άνθρωποι.

Και ερχόμαστε στο σήμερα και ανακαλύπτω έκπληκτη πως ο τρόπος που αντιμετωπίζω τους ανθρώπους τόσα χρόνια, η απλότητα με την οποία βλέπω εγω το διαφορετικό και η χαρά με την οποία το καλοσορίζω στη ζωή μου, είναι για κάποιους ανθρώπους – πολλους δυστυχώς – αδιανόητη.

Στη σύγχρονη επόχή που ζούμε, συνειδητοποιώ μετά λύπης, πως οι άνθρωποι αντί να εξελίσσονται, να εκμεταλλεύονται την πληθώρα δυνατοτήτων για γνώση, για μάθηση, αντί να ανοίγουν τα μυαλό τους σε νέα πράγματα, αντί να κάνουν βήματα μπροστά στη ζωή τους και στον τρόπο που την αντιμετωπίζουν, δυστυχώς προτιμούν να μείνουν ανδρανείς, κολλημένοι σε παρωχημένες απόψεις, απόψεις εποχών αμάθειας, που σήμερα μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Η προκατάληψη είναι τέκνο της άγνοιας. Πόση άγνοια και πόση ανοησία κρύβεται πίσω από την άποψη πως για όλα τα δεινά στην χώρα μας φταίνε οι άνθρωποι του εξωτερικού που έρχονται σ΄αυτή. Εγκληματίες, κλέφτες, κακοί άνθρωποι υπάρχουν σε όλες τις φυλές. Πόσο επικίνδυνο είναι να ασπάζεσαι και να υποστηρίζεις ανθρώπους που δεν τους ενδιαφέρει να λύσουν τα προβλήματα, βρίσκοντας λύσεις γι αυτα, αλλά η λύση τους είναι να “αφανίσουν” το πρόβλημα. Προβλημα που η ίδια η χώρα δημιούργησε με την έλλειψη οργάνωσης που την καταδιώκει τόσα χρόνια.

Πόσο εύκολο είναι η πίστη σε μια θρησκεία να μετατραπεί σε φανατισμο; Πόσο εύκολο είναι τα δόγματα της να παρερμηνευτούν και να σπείρουν διχόνοιες, να καταδικάσουν όμάδες ανθρώπων, να καταστρέψουν πολιτισμούς, να σκοτώσουν ανθρώπους. Πόσα εγκληματα έχουν γίνει στο όνομα της θρησκείας από αρχαιοτάτων χρόνων; Και δεν θέλω να σκεφτείτε πως αυτά συμβαίνουν σε άλλες θρησκείες. Άνθρωποι της δικής μας θρησκείας, εκφράζοντας τις δικές τους ακραίες, οπισθοδρομίκες απόψεις, επηρεάζουν τα πλήθη, φανατίζουν και δημιουργούν μια κοινωνία μίσους και ρατσισμού.

Αν ο Χριστός σας είναι Εβραίος, το αυτοκίνητό σας ιαπωνικό, η πίτσα που τρώτε ιταλική, η δημοκρατία σας ελληνική, οι αριθμοί σας αραβικοί, τα γράμματά σας λατινικά, τότε γιατί ο γείτονάς σας είναι ξένος;

Πόσο προβληματικό είναι να αντιμετωπίζουμε κάθε τι διαφορετικό με καχυποψία; Πόσο ευκολό μας είναι να κρίνουμε και να κατακρίνουμε κάτι που δεν καταλαβαίνουμε, κάτι που δεν μπορούμε να νιώσουμε.  Άξιοι, έντιμοι, χρήσιμοι είναι μονάχα αυτοί που συμφωνούν μαζί μας. Ένας άνθρωπος που σκέπτεται διαφορετικά από εμάς, επιλέγει να ζήσει διαφορετικά από εμάς, πιστεύει κατί διαφορετικό από εμας πρέπει να λιθοβολείται, να απαξιώνεται και να περιθωριοποιείται;

Είναι ενδιαφέρον ότι οι πιο ανασφαλείς άνθρωποι έχουν συνήθως τις πιο ισχυρές προκαταλήψεις. Τι είναι αυτό ακριβώς το οποίο μας κάνει να αντιμετωπίζουμε κατά αυτό τον τρόπο αυτό που δεν κατανοούμε; Οι απόψεις μεσαίωνα πως το διαφορετικό είναι κολλητικό, μεταδοτική ασθένεια, η αντιμετώπιση ως περιθωριακοί, των ανθρώπων που επιλέγουν κάτι διαφορετικό από αυτό που προτιμάμε εμείς, ο ακύρηχτος πόλεμος και η στοχοποίηση της διαφορετικότητας, που οφελεί;

Δε σου επιβάλλει κανείς να σου αρέσει κάτι που αρέσει σε μένα, δε θα σου επιβάλλει κανείς τις επιλογές του. Ο χορτοφάγος δε θα σου απαγορέψει να φας κρέας, ο αλλοθρησκος δε θα σου επιβάλλει τον Θεό του, ο γκέι δε θα κρίνει την ετεροφιλία σου. Ο Θεός δημιουργεί μόνο πρωτότυπα. Δεν του αρέσουν τα αντίγραφα. Η φύση θα το αλλάξω εγώ, είναι γεμάτη πρωτότυπα. Στη φύση υπάρχει ποικιλία, ένας οργασμός διαφορετικότητας. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, δεν υπάρχει ανωμαλία. Γεννηθηκαμε για να είμαστε διαφορετικοί, για να ακολουθούμε την καρδιά μας, την φύση μας, όχι για να ακολουθούμε το κοινά αποδεχτό, τις επιβολες μιας κοινωνίας που αγαπάει την ομοιότητα και καταδικάζει το διαφορετικό.

Τα μικρότερα μυαλά έχουν τις μεγαλύτερες προκαταλήψεις. Η ανθρωπότητα, η κοινωνία για να μπορέσει να επιβιώσει και να εξελιχθεί πρεπει να ανοίξει τους ορίζοντες της, ο καθένας μας πρέπει να ανοίξει το μυαλό του και να το εμπλουτίσει με γνωσεις χρήσιμες που θα τον κάνουν καλύτερο άνθρωπο και ως μονάδα και ως ομάδα. Πρέπει να καταλάβουμε πως ο φανατισμος, απ΄όποια πλευρά πηγάζει και εκφράζεται, μόνο διχασμό και διχόνοια μπορεί να αποφέρει. Υπάρχει χώρος για όλες τις απόψεις, εφόσον δεν προτρεπουν και δεν παράγουν βια. Αυτό που κρίνεις σήμερα, αυτό που πολεμάς και καταδιώκεις, μπορεί αύριο να το βρεις μπροστά σου, μέσα στο σπίτι σου, στο παιδί σου. Πρέπει όλοι να μάθουμε να αποδεχόμαστε, να καλωσορίζουμε, να κάνουμε μέρος της ζωής το διαφορετικό. Ο,τι σήμερα σε τρομάζει και σου μοιάζει αδιανόητο, αύριο θα είναι το κοινά αποδεχτό. Η ιστορία το έχει αποδείξει περίτρανα.

Μη ξεχνάτε, ΟΛΟΙ μας είμαστε διαφορετικοί, αλλά ΟΛΟΙ μας είμαστε άνθρωποι.

a7844239d665786b2dd9a3ea72e07bc4

Το μυστικό για να ζω χωρίς απόρριψη και χωρίς αιδώ σε έναν κόσμο όπου ήμουν διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλον, ήταν να είμαι τελείως αδιάφορος για αυτήν τη διαφορετικότητα.

Al Capp, 1909-1979, Αμερικανός γελοιογράφος & σκιτσογράφος

Πρώτη δημοσίευση: Σχέσεις Ζωής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.