ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ 52Α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

0
1620

Μετά από 52 χρόνια το ιστορικό Φεστιβάλ των Δημητρίων, βρίσκεται στον αέρα καθώς το πρόγραμμα του φεστιβάλ για φέτος καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στη διοίκηση του δήμου τόσο για τις διοργανώσεις προηγουμένων χρόνων, καθώς και για τις φετινές απευθείας αναθέσεις, ενώ έκαναν λόγο και για ασάφειες στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. 

Την δυσαρέσκειά της εξέφρασε μιλώντας στον 102fm της ΕΡΤ3 η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου, λέγοντας ότι εάν δεν γίνει έκτακτο συμβούλιο μέσα στην εβδομάδα, δεν θα προλάβουμε να διοργανώσουμε φέτος τα Δημήτρια. Επίσης, η κ. Χρυσίδου αναγνώρισε ότι υπάρχει εσωτερικό πρόβλημα στην παράταξη του κ. Μπουτάρη και κάλεσε τόσο την συμπολίτευση όσο και την αντιπολίτευση του Δήμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Νέα ανακοίνωση Μπουτάρη

“Στην τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που ακολούθησε την έκτακτη, και συγκεκριμένα στο θέμα για τα «Δημήτρια», γίναμε μάρτυρες, για δεύτερη φορά, μιας ετερόκλητης συμμαχίας κατά την οποία οι ψήφοι των λίγων αποστασιοποιημένων στελεχών της συμπολίτευσης σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν πολιτικά, αθροίστηκαν με αυτούς της δεξιάς αντιπολίτευσης. Προσπάθησαν έτσι  να… πλήξουν την υλοποίηση του ιστορικού πολιτιστικού θεσμού των «Δημητρίων» που είναι ταυτισμένα με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα «Δημήτρια» αποτελούν κορωνίδα πολιτιστικής και δημοκρατικής έκφρασης. Αυτοί που τα καταψήφισαν, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην πόλη” τονίζει σε ανακοίνωση η διοίκηση του Δήμου.
Με αφορμή αυτή την ανακοίνωση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε τα εξής:
«Η Διοίκηση Μπουτάρη που αδυνατεί να λύσει έστω κι ένα πρόβλημα καθημερινότητας των πολιτών και που δεν μπορεί να πείσει τα ίδια της τα μέλη για να “περάσει” την –υποτιθέμενη- πολιτική της, αναζητά άλλοθι για την ανικανότητά της να ανταπεξέλθει στην ισχυρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκούν οι “Εντάξει” έχοντας ως γνώμονα την απλή λογική και το καλό της Θεσσαλονίκης και των συμπολιτών μας. Η Διοίκηση Μπουτάρη μπορεί να μην κατάφερε, χθες, να πείσει τους Θεσσαλονικείς, αλλά και αρκετά από τα ίδια τα μέλη της διαλυμένης “Πρωτοβουλίας” για την ανάγκη να κλείσει ένα σχολείο και να σκορπιστούν στις τέσσερις γωνιές της πόλης μαθητές Δημοτικού, μπορεί να μην κατάφερε να πείσει τους, έως χθες, συμμάχους της ότι η θυσία της Νέας Παραλίας στο βωμό των τραπεζοκαθισμάτων είναι… προς το συμφέρον της ανάπτυξης, μπορεί να μην κατάφερε να κρατήσει μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τους ίδιους τους συμβούλους της για να εγκρίνει το πρόγραμμα των Δημητρίων, μπορεί να μην κατάφερε να συνεννοηθεί με την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ώστε να παραβρεθεί στη συζήτηση για τις Αστικές Συγκοινωνίες, κατάφερε, όμως, να εκδώσει μία ανακοίνωση για να κατηγορήσει τους άλλους για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την πόλη. Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια».
Η τελευταία ανακοίνωση της διοίκησης του Δήμου προκάλεσε αντιδράσεις του Π. Αβραμόπουλο, του Ανδ. Κουράκη και του Κ. Ζέρβα.
“Όταν κάποιοι γυρίσουν από το διαρκές τους ταξίδι και ξεκαβαλήσουν το καλάμι τους. Οταν θυμηθούν να τιμήσουν θεσμούς και άξιους συνεργάτες (εντός κι εκτός υπηρεσιών και παράταξης). Οταν αρχίσουν να δουλεύουν και να μην κάνουν βραδινές κοπάνες. Οταν έχουν λόγο και θέσεις χωρίς αξιώματα και αμοιβές. Τότε ας μιλήσουν για δημοκρατικά τόξα και για αγώνες επιβίωσης. Για ευθύνες, οράματα και πραγματικότητες για την πόλη και τους πολίτες της.” έγραψε στην σελίδα του στο facebook ο κ. Ζέρβας.
“Κουκουρούκου ή με άλλα λόγια και αυτοί στον κόσμο τους. Αλήθεια, ποιά είναι αυτή η ” Διοίκηση του ΔΘ” που εκδίδει τέτοιες ανακοινώσεις; Είναι σε γνώση του Δήμαρχου;” έγραψε στο facebook ο κ. Κουράκης.
“Ubi dubium ibi libertas”, δηλαδή όπου υπάρχει αμφισβήτηση εκεί και ελευθερία, σχολίασε ο κ. Αβραμόπουλος με ένα μακροσκελές κείμενο:
“Αντιπαρέρχομαι σημερινές «ανακοινώσεις της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης».
Ως δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» (και όχι «αποστασιοποιημένος σύμβουλος της συμπολίτευσης που επιζητά πολιτική επιβίωση» -πόσο αισχρές κουβέντες αλήθεια!), αγανακτώ αλλά προτιμώ να μην εμπλακώ σε διενέξεις ευτελούς επιπέδου. 
Αντί άλλου σχολίου, θα θυμίσω δύο μόνο προτάσεις από το πρόγραμμα της παράταξης που καυτηρίαζαν τις πρακτικές προηγουμένων διοικήσεων:
Α. «Τα Δημήτρια ίσως είναι ο μοναδικός θεσμός στον κόσμο που δεν έχει καλλιτεχνικό διευθυντή και περιορίζεται στη φιλοξενία καλλιτεχνικών σχημάτων χωρίς να παράγει τίποτα.»
Β. «Τα Δημήτρια διεκπεραιώνονται σήμερα από ανθρώπους που χειρίζονται μεγάλα κονδύλια γραφειοκρατικά και με πλήρη αδιαφάνεια.»
Εχθές, προειλημμένες αποφάσεις, απευθείας αναθέσεις έργων, δαπάνες για αμοιβές ξένων και ελληνικών καλλιτεχνικών εταιρειών κ.λπ. ήρθαν προς ψήφιση με μία ασαφή και γενικόλογη εισήγηση.
Ήρθαν προς ψήφιση στην τελευταία συνεδρίαση του καλοκαιριού και πριν το δημοτικό συμβούλιο διακόψει τη λειτουργία του, ενώ ο χρόνος διεξαγωγής των Δημητρίων είναι γνωστός και σταθερός.
Ήρθαν προς ψήφιση σε ένα δημοτικό συμβούλιο παρωδία, με τους ΜΙΣΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ της παράταξης που διοικεί το δήμο ΑΠΟΝΤΕΣ. Προφανώς, ως απόντες δεν συμμετείχαν και δεν ψήφισαν.
Ποσά της τάξης των 500.000 ευρώ (αυτός περίπου είναι ο προϋπολογισμός των Δημητρίων), τα οποία στη σημερινή εποχή είναι δυσθεώρητα, ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να τα ψηφίζω χωρίς εμπεριστατωμένη γνώση και δυνατότητα ελέγχου.
Το ίδιο έπραξα εχθές και για θέμα που αφορούσε την ψήφιση κονδυλίου ύψους 866.000 ευρώ στον τομέα της Καθαριότητας -θέμα για το οποίο ζήτησα πλήρεις και σαφείς διευκρινίσεις. Σε αυτό πρόκειται να επανέλθω με γραπτά ερωτήματα προς τους αρμόδιους παράγοντες και τις υπηρεσίες.
Για όλα τα παραπάνω, έχω τα τελευταία χρόνια απευθυνθεί κατ’ επανάληψη, τόσο προφορικά όσο και γραπτά, στον ίδιο τον Δήμαρχο και τα όργανα διοίκησης του δήμου.
Για να τελειώσει και αυτό το παραμύθι και να μην «κάνουμε κύκλο τη νύχτα και μας κατακαίει η φωτιά»”.
Αμέσως μετά το δημοτικό συμβούλιο, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου είχε γράψει στην προσωπική της σελίδα στο facebook:
“Ναι αυτό το δημοτικό συμβούλιο καθορίστηκε από τις μικροπολιτικές του σκοπιμότητες από την αδιαφορία για τον πολιτισμό από την αδιαφορία για τον καλλιτέχνη από την αδιαφορία για την πορεία της πόλης και κατέληξε να καταψηφίσει την εισήγηση για τα Δημήτρια,ένα φεστιβάλ 52 χρόνων!”
Σχολιάζοντας σχετική ανάρτηση στο facebook, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Εφραίμ Κυριζίδης, έγραψε:
“Πότε έγινε διαβούλευση για τα Δημήτρια; Αν νομίζει ότι χρειάζεται; Αν έχω δικαίωμα να διαφωνώ το υποβαθμισμένο φεστιβάλ της πόλης μου να έχει θέμα την Οκτωβριανή Επανάσταση; Ή δεν έχω το δικαίωμα να διαφωνώ με φωτισμένα μυαλά; Αν συζητήθηκε στις 9 για μισή ώρα; Αν εκείνη την στιγμή είχαν δηλώσει παρουσία και οι 29 της διοικήσεως οι οποίοι προτίμησαν κάτι άλλο; Αν έγινε υπόμνηση και διαμαρτυρία μας μισή ώρα πριν τη ψήφιση ότι “είναι απαράδεκτο να συζητούμε για τόσο σοβαρό θέμα και το μοναδικό του συμβουλίου σε άδεια αίθουσα από τους διοικούντες”; Αν διακόπηκε η ψηφοφορία για να εισέλθουν όσοι ήταν εκτός της αίθουσας και αν ο μόνος που εμφανίστηκε ήταν Αλεξανδρος Μπαρμπουνάκης; Κι εν τέλει τους υπολοίπους 17 της Πρωτοβουλίας τους βρήκανε ή απλά κι αυτοί δεν πείστηκαν και δεν θέλαν να ψηφίσουν; Είναι κι αυτή μια διάσταση…”
Πηγές: ERT.GR, thessnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.