52Α ΔΗΜΗΤΡΙΑ: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΕ ΒΟΛΕΣ ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ

0
2201

Γράφει ο Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος / [email protected]

Συζητείται την προσεχή Δευτέρα 21 Αυγούστου στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης το θέμα του προγράμματος των Δημητρίων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 500.000 ευρώ, που στην τελευταία συνεδρίαση της 24ης Ιουλίου δεν ψηφίστηκε λόγω της απουσίας 16 από τους 29 συμβούλους (!) της διοικούσας παράταξης.

Μια απροσδόκητη εξέλιξη που έπληξε το κύρος της ιστορικής διοργάνωσης, μιας και ακόμη και σήμερα, έναν μήνα πριν την έναρξη των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, τα συμβόλαια βρίσκονται στον «αέρα».

Θεωρητικά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει το θέμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, μιας και εκτιμάται ότι η απουσία της 24ης Ιουλίου ήταν τυχαία και όχι οργανωμένη. Αυτό που συνέβη, βεβαίως, εγείρει θέμα ορθής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και ιδίως έλλειψης σεβασμού των δημοτικών συμβούλων απέναντι στο ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των πολιτών.

Πέραν όμως της αυτοδιοικητικής διάστασης, δεν πρέπει να παραβλεφθούν όσα πρωτοφανή ακούστηκαν από το βήμα του Δ.Σ. αλλά και στον πόλεμο ανακοινώσεων που ακολούθησε, για απευθείας αναθέσεις και έλλειψη καλλιτεχνικού διευθυντή, για ασαφείς και… «σαλαμοποιημένες» αποφάσεις!

Για παράδειγμα, ο πρώην αντιδήμαρχος Κων. Ζέρβας είπε μεταξύ άλλων ότι «Το Φεστιβάλ Δημητρίων δεν αφήνει αποτύπωμα στην πόλη ούτε είναι ελκυστικό για καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας. Δεν έχει ταυτότητα, γιατί δεν έχει θεσμοθετημένη καλλιτεχνική διεύθυνση». Δεδομένου ότι είναι γνωστή η ημερομηνία διεξαγωγής των Δημητρίων, ισχυρίστηκε ότι «η διαδικασία θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα για να αποφύγουμε απευθείας αναθέσεις», ενώ άφησε μομφή ότι «Οι αποφάσεις έρχονται “σαλαμοποιημένες” και δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παν. Αβραμόπουλος, σε ανακοίνωσή του θύμισε τις δεσμεύσεις της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» για την ανάγκη ύπαρξης καλλιτεχνικού διευθυντή και την ανάγκη πλήρους διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων. Άφησε σαφείς αιχμές κατά τις Αντιδημαρχίας Πολιτισμού για «προειλημμένες αποφάσεις, απευθείας αναθέσεις έργων, δαπάνες για αμοιβές ξένων και ελληνικών καλλιτεχνικών εταιρειών κ.λπ.» που «ήρθαν προς ψήφιση με μία ασαφή και γενικόλογη εισήγηση».

Από την πλευρά του, ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδ. Κουράκης αναφέρθηκε και αυτός στην ανάγκη ύπαρξης καλλιτεχνικού διευθυντή στα Δημήτρια, που θα μπορέσει να βάλει τον θεσμό στον χάρτη των πολιτιστικών φεστιβάλ της Ευρώπης «και όχι να αποφασίζει για τα πάντα ο εκάστοτε αντιδήμαρχος».

Η ΤhessΝews αναζήτησε απαντήσεις στα θέματα αυτά από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Ε. Χρυσίδου, και από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Στ. Καλαφάτη.

Ποιος φταίει για τη μη ψήφιση;

«Ποια είναι η ευθύνη των συναδέλφων σας στην “Πρωτοβουλία” για το ότι δεν ψηφίστηκε η εισήγηση για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων;» ρωτήσαμε την κ. Χρυσίδου. «Εάν πιστεύουμε στη δύναμη του πολιτισμού, έχουμε ευθύνη για την πορεία του φεστιβάλ και κάθε άλλη πράξη υπονομεύει τον θεσμό που στηρίζει την τέχνη ως εργαλείο έρευνας, λόγου, κοινωνικής αλήθειας, συλλογικής ευθύνης. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του και γι’ αυτό κρίνεται» είπε, υπερασπιζόμενη τον θεσμό.

«Ο λόγος είναι ότι η διοικούσα παράταξη ζει μέσα στην αλαζονεία της, πιστεύοντας ότι για να διοικείς, αρκεί να πετάς ατάκες για τα social media. Αν η εισήγηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού δεν είχε τόσα κενά, αν μπορούσαν να δικαιολογηθούν οι απευθείας αναθέσεις και, πάνω από όλα, αν οι σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης είχαν κάνει αυτό για το οποίο εκλέχθηκαν, να παραμείνουν, δηλαδή, στην αίθουσα, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, το πρόγραμμα θα είχε ψηφιστεί» απάντησε ο κ. Καλαφάτης στην ερώτηση γιατί δεν ψηφίστηκαν τα Δημήτρια.

Οι απευθείας αναθέσεις

Για το θέμα των απευθείας αναθέσεων, ο κ. Καλαφάτης διευκρίνισε ότι είναι κατανοητό πως όταν θέλεις να καλέσεις έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη για να πάρει μέρος στα Δημήτρια, θα περάσεις σε απευθείας ανάθεση. «Όμως η διοίκηση Μπουτάρη έχει πάρει τις απευθείας αναθέσεις… σχοινί κορδόνι. Είναι η ίδια διοίκηση που κατηγορούσε τις προηγούμενες γι’ αυτό ακριβώς. Θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη λογική του “τα ίδια έκαναν και οι άλλοι”, την οποία εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια» λέει.

Σύμφωνα με την κ. Χρυσίδου, ένα μεγάλο κόστος του φεστιβάλ εντάσσεται στους ενιαίους διαγωνισμούς του Δήμου, κόστη που αφορούν εξειδικευμένους τομείς που άπτονται της καλλιτεχνικής μοναδικότητας αντιμετωπίζονται με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. «Βασική διάσταση μεταξύ μας είναι ότι εμείς υποστηρίζουμε την αξιοπρεπή αμοιβή του καλλιτεχνικού έργου, ενώ οι άλλοι είτε “τσουβαλιάζουν” τα πάντα είτε θεωρούν την τέχνη πάρεργο» ισχυρίζεται η κ. Χρυσίδου.

Ο… καλλιτεχνικός διευθυντής

Η «Πρωτοβουλία» το 2010 είχε κάνει σημαία τη θεσμοθέτηση καλλιτεχνικού διευθυντή στα Δημήτρια, ωστόσο τα Δημήτρια ακόμη δεν έχουν καλλιτεχνικό διευθυντή και το θέμα αυτό αποτέλεσε για μία ακόμη φορά σημείο τριβής διοίκησης και αντιπολίτευσης.

«Γνωρίζουμε όλοι, με τον ισχύοντα οργανισμό (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου δεν προβλέπεται η πρόσληψη καλλιτεχνικού Διευθυντή. Υποστηρίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ανθρώπων με αποδεδειγμένη γνώση για τον σχεδιασμό του καλλιτεχνικού προγράμματος, προβαίνουμε στη συγκρότηση ομάδας καλλιτεχνικών συμβούλων με την αποκλειστική ευθύνη του προγράμματος» απαντά η κ. Χρυσίδου. «Θα αναφέρω όμως τη μομφή που δέχτηκα από συνάδελφο για την ετήσια διάρκεια της καλλιτεχνικής επιτροπής και συνέπεια τη μη δυνατότητα παραγωγής σοβαρού έργου, θυμίζοντας ότι πέρυσι δέχτηκα επίθεση από τους ίδιους για τη διατήρηση της ίδιας επιτροπής για 3η συνεχή διοργάνωση. Δεν έχω να σχολιάσω, παρά να λυπηθώ, γιατί ή μνήμη δεν διαθέτουν ή η αντιπολιτευτική διάθεση υπερβαίνει κάθε πραγματικότητα» συμπληρώνει.
Διαφορετική άποψη έχει ο κ. Καλαφάτης και η μείζων αντιπολίτευση: «Αν θέλουμε τα Δημήτρια να είναι ένα μεγάλο φεστιβάλ της πόλης, θα πρέπει να υπάρχει και καλλιτεχνικός διευθυντής, για να έχει την ευθύνη των επιλογών και να κριθεί ανάλογα.

Η διοίκηση Μπουτάρη είχε όντως κάνει σημαία το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά όπως έγινε και με τις υπόλοιπες προεκλογικές σημαίες της, η υποστολή ήρθε πολύ γρήγορα… Για να προσληφθεί καλλιτεχνικός διευθυντής, πρέπει να αλλάξει ο σχετικός κανονισμός. Εδώ και επτά χρόνια, η διοίκηση δεν έκανε αυτές τις αλλαγές. Τι περιμένει; Μήπως τη βολεύει η τακτική των απευθείας αναθέσεων; Αν ήθελαν να κάνουν πράξη την εξαγγελία τους, θα άλλαζαν τον κανονισμό από την πρώτη στιγμή».

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 19.8.2017

Προηγούμενο άρθροΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Επόμενο άρθρο20 ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ: ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΜΕ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΦΩΝΕΣ!
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.