“ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ” ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ;

0
1193

dimitria

Της Αναστασίας Ταμουρίδου / *διευθύνουσα σύμβουλος της Artos & Theama

Οκτώβριος, μήνας Δημητρίων… αναμνήσεις, εικόνες αλλά και σκέψεις, προσδοκίες με κατακλύζουν.

Η πόλη ψάχνει εδώ και χρόνια την πολιτιστική ταυτότητά της. Mια ταυτότητα που πρέπει να εμπεριέχει το πολυπολιτισμικό παρελθόν της, να αφουγκράζεται το “δύσκολο” παρόν της και να ατενίζει με όρεξη και αισιοδοξία το μέλλον.

Τι λείπει και το βασικό φεστιβάλ της πόλης δεν μπορεί να αποκτήσει ταυτότητα; Θεωρώ ότι οι καλές προθέσεις υπάρχουν. Λείπει όμως ένας ουσιαστικός και μεγαλόπνοος, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που να μην εμπεριέχει μέσα του μιζέρια ή προχειρότητα (π.χ. αλλαγές σε πρόσωπα και καταστάσεις κάθε που αλλάζει δήμαρχος και αντιδήμαρχος) και να καταδεικνύει πρώτα από όλα στο κοινό της πόλης ότι υπάρχει ισχυρή βούληση που μπορεί να βάλει πράγματι το φεστιβάλ της πόλης στον πολιτιστικό χάρτη των σημαντικών φεστιβάλ της Ευρώπης!

Αρχικά πιστεύω ότι θα έπρεπε το φεστιβάλ να είναι ένας αυτόνομος διοικητικός φορέας (π.χ. μια Α.Ε. με μετόχους το Δήμο, την Περιφέρεια, πολιτιστικούς συλλόγους κ.α.), με ισολογισμό, διακριτά και δημοσιευμένα έσοδα και έξοδα. Περαιτέρω, θα έπρεπε να φτιαχτεί ένα σαφές οργανόγραμμα με Καλλιτεχνικό Διευθυντή 5ετούς θητείας, Οικονομικό και Διοικητικό Διευθυντή (και ίσως Διευθυντή Μάρκετινγκ), οι οποίοι να αμείβονται με τις παροχές της ελεύθερης αγοράς (μισθός και μπόνους για την επίτευξη στόχων, όχι απαραίτητα και μόνον οικονομικούς). Να δοθούν δηλαδή τα κίνητρα σε επαγγελματίες με εμπειρία να ασχοληθούν με τα Δημήτρια, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν συνδυαστικό λόγο επίσκεψης της πόλης από Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Θεωρώ ότι αν ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των πιθανών εταίρων μιας τέτοιας προσπάθειας και είναι ειλικρινείς οι προθέσεις και οι συζητήσεις, θα βρεθούμε όλοι προ θετικών εκπλήξεων!

 

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 8.10.2016

Προηγούμενο άρθροEUFORIA 2015-2016 ΣΙΝΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ!
Επόμενο άρθροΔΡΑΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.