Δήμος Θεσσαλονίκης: αρχίζουν έργα ανάπλασης γύρω από τα ιστορικά κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας

0
282

Με νέα όψη πρόκειται να αποδώσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης την περιοχή γύρω από τα ιστορικά κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, στο κέντρο της πόλης. Για τις ανάγκες του έργου ανάδειξης αυτής της περιοχής με το ιδιαίτερο πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον η κυκλοφορία σε τμήμα της οδού Ελένης Ζωγράφου πρόκειται να διακοπεί από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο του έργου, που θα εκτελεστεί τμηματικά, προβλέπονται η κατασκευή περιμετρικών πεζοδρομίων και κυβολιθικών επιστρώσεων, με σκοπό να αναδειχθούν τα ιστορικά κοιμητήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως και η ολική ανακατασκευή των οδών Ελένης Ζωγράφου και Κάστρων.

Σε πρώτη φάση οι εργασίες θα εκτελεστούν στην οδό Ελένης Ζωγράφου, ενώ στη συνέχεια τα συνεργεία θα μεταφερθούν στην οδό Κάστρων. Στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να κατασκευαστεί νέο πεζοδρόμιο στην οδό Ελένης Ζωγράφου αλλά και να αναπλαστούν τα πεζοδρόμια της οδού Κάστρων, ενώ προβλέπονται και παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του φωτισμού.

Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία

Κατά την πρώτη φάση των έργων, που ξεκινούν τη Δευτέρα 19 Ιουλίου,  προβλέπεται η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο τμήμα της οδού Ελένης Ζωγράφου από τη συμβολή της με την οδό Αγίου Δημητρίου – Ολυμπιάδος έως το ύψος της εισόδου του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος». (Αποκλεισμός οχημάτων από Λεωφόρο ΟΧΙ έως Αγίου Δημητρίου – Ολυμπιάδος πλην οχημάτων προς εξυπηρέτηση Νοσοκομείου – Παιδικού Σταθμού – Φυτώριου Δήμου Θεσσαλονίκης).

Η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω των οδών Αγίου Δημητρίου – Ολυμπιάδος – Αθηνάς – Αποστόλου Παύλου – Ανδρόνικου – Παπανικολή – Κυκλώπων – Ακροπόλεως κατά την ανοδική κίνηση και από τις Λεωφόρο ΌΧΙ – Ακροπόλεως – Ιφικράτους – Ηροδότου – Αθηνάς – Αποστόλου Παύλου – Ολυμπιάδος για την καθοδική κίνηση.

Η κίνηση των ασθενοφόρων και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης που επιθυμούν να εισέλθουν στο νοσοκομείο θα διεξάγεται από την παραπάνω διαδρομή προς την προσωρινή είσοδο του Νοσοκομείου, που βρίσκεται επί της οδού Κάστρων (βορειοδυτική είσοδος) καθώς επίσης και από την βορειοανατολική είσοδο.

Στη συγκεκριμένη φάση του έργου θα γίνει κατάληψη σε όλο το μήκος των πεζοδρομίων στο τμήμα της οδού Ελένης Ζωγράφου που θα αποκλειστεί. Η κίνηση των πεζών θα γίνεται από ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους ή εναλλακτικά από την οδό Χατζηανδρέου, παράλληλα με τα κάστρα.

Περιοχή με ιδιαίτερο πολιτιστικό πλούτο

Η περιοχή στην οποία πρόκειται να επέμβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έναν ιδιαίτερο πολιτιστικό πλούτο, καθώς σε αυτή βρίσκονται τα ανατολικά βυζαντινά τείχη, τα ιστορικά κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, των Διαμαρτυρομένων και των Αρμενίων αλλά και νεώτερα μνημεία, όπως το διατηρητέο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”, οι “Κήποι του Πασά” κι ο πολυχώρος πολιτισμού “Ισλαχανέ”. Εξάλλου, από πολλά σημεία της υπό ανάπλαση περιοχής προσφέρεται μια μοναδική θέα προς τα μνημεία, την Άνω Πόλη καθώς και προς τον θαλάσσιο ορίζοντα της Θεσσαλονίκης.

Η σύμβαση για τα έργα ανάδειξης της περιοχής γύρω από τα ιστορικά κοιμητήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ύψους περίπου 500.000 ευρώ.

Προηγούμενο άρθροBranford Marsalis: ο θρύλος της jazz, από τη Νέα Υόρκη στον Λόφο της Σάνης!
Επόμενο άρθρο«Κάποτε στο Βόσπορο» στις 16 και 17/7 στο Θέατρο Δάσους
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.