Δημόσια Υγεία και Αστικό Περιβάλλον: Αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις του 22ου αιώνα

0
383Στο πρόσφατο διαδικτυακό συνέδριο smartcities2021 εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέδειξαν τη δική τους ανησυχία για την ποιότητα ζωής στις σύγχρονες πόλεις. Ανησυχία και ανάγκη που μετά και την πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί νέες απαιτήσεις αλλά και εφαρμογές.
Έτσι το επόμενο διάστημα όπως προανήγγειλε ο Δήμαρχος Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης θα τοποθετηθούν τέσσερις συσκευές μείωσης των αέριων ρύπων στην Ομόνοια ,ενώ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε συστήματα ελέγχου της ποιότητας του αέρα και μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων με αισθητήρες.

H κρίση της πανδημίας και η ποιότητα του αέρα

«Η κρίση της πανδημίας ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο των αστικών κέντρων όχι μόνο στην αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ευάλωτες ομάδες και οι άλλες ομάδες πληθυσμού. Το αστικό περιβάλλον γίνεται πεδίο εφαρμογής των πολιτικών διακυβέρνησης , αλλά και σημείο συνάντησης ανθρώπων, ιδεών, πολιτισμών, ανταλλαγών, επικοινωνίας, μετάδοσης» , επισημαίνει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα URBANOME , το οποίο καταγράφει , αξιολογεί και αναλύει όλες τις εκφάνσεις της φυσικής και πνευματικής κατάστασης των κατοίκων των αστικών κέντρων.

EnVelab Το εργαστήριο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής στις πόλεις.
Το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού μένει στις πόλεις, στις οποίες παράγεται το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό ειδικά μετά και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον παγκόσμιο πληθυσμού.
Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου EnVeLab ερευνά εδώ και χρόνια την ποιότητα του αέρα, αλλά και τις επιπτώσεις των χημικών ουσιών και των αερολυμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό και τη Δημόσια Υγεία. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει σημαντικές καινοτόμες εφαρμογές όπως προγράμματα ειδοποίησης κυρίως των ευπαθών ομάδων για τα ποσοστά των αέριων ρύπων και την επικινδυνότητα που προκύπτει από την έκθεση σ αυτούς σε διαφορετικά σημεία των πόλεων, σε ανάλογα χρονικά διαστήματα.
• Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ICARUS αναπτύσσει ολοκληρωμένα εργαλεία και στρατηγικές για την εκτίμηση των αστικών επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε Θεσσαλονίκη, Μιλάνο, Μαδρίτη, Λιουμπλιάνα , Στουτγάρδη, Μπρίστολ, Μπρνό και Βασιλεία
• Το πρόγραμμα Blue Health αφορά στην πρόληψη ασθενειών σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Horizon 2020 και μελετά την αλληλεπίδραση μεταξύ του Κλίματος, του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας. περιβάλλον τη Δημόσια Υγεία και την κλιματική αλλαγή Ειδικότερα μέσω του προγράμματος δημιουργούνται παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες και πολιτικές που συνδέονται με την αστική υποδομή.
• Τα ευρωπαϊκά προγράμματα Integra και Chrome life δημιουργούν πλατφόρμες βιοπαρακολούθησης και καταγράφουν, αναλύουν αξιολογούν τις επιπτώσεις της έκθεσης της ανθρώπινης υγείας σε μια σειρά χημικών παραγόντων που μπορεί να βρίσκονται στον αέρα, το έδαφος, τα τρόφιμα, τα υλικά κατασκευών, τα καλλυντικά , τα προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως καθαριστικά κ.ά
• Και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα TRANSPHORM συγκεντρώνει κορυφαίους ερευνητές της ποιότητας του αέρα και της Δημόσιας υγείας με σκοπό την βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τις αερομεταφερόμενες σωματιδιακές ουσίες (PM) , οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία ,γεγονός που βιώνουμε παγκόσμια με την πανδημία του κορονοϊού καθώς ο ιος είναι αερομεταφερόμενος.Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος αναπτύχθηκαν εφαρμογές , εργαλεία αξιολόγησης, μετρήσεων και μοντέλα πρόβλεψης.


https://www.enve-lab.eu/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.