Διοίκηση ΚΘΒΕ προς Γυφτόπουλο: “Ας ρωτήσει Γκιουλέκα – Κεφαλογιάννη…”

0
1643

“Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε όσα ανέφερε σχετικά με το ΚΘΒΕ σε συνέντευξη τύπου ο κ. Αντώνης Γυφτόπουλος, νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης. Ο κ. Γυφτόπουλος εγκάλεσε αφενός την Πολιτεία, επειδή στηρίζει το ΚΘΒΕ, και αφετέρου το ΚΘΒΕ, επειδή έχει φιλολαϊκή τιμολογιακή πολιτική εισιτηρίων”. Με ανακοίνωση της Διεύθυνσης και της Διοίκησης απάντησε το Κρατικό Θέατρο Ελλάδος στον κ. Γυφτόπουλο. Η ανακοίνωση αναφέρει περαιτέρω τα εξής:

“Προφανώς μη ενημερωμένος (αν και θα μπορούσε να απευθυνθεί για οποιαδήποτε διευκρίνιση στη Διοίκηση και στη Διεύθυνση του ΚΘΒΕ, ή ακόμη στους βουλευτές της ΝΔ, κα Όλγα Κεφαλογιάννη και κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, με τους οποίους έχουμε τακτικές ενημερωτικές επαφές και συναντήσεις), ο κ. Γυφτόπουλος ανέφερε ανακριβέστατα ότι για την αποκατάσταση των δύο ανοιχτών θεάτρων, Δάσους και Γης, το ΚΘΒΕ έλαβε 1.200.000 ευρώ, αντί του πραγματικού ποσού 100.000 ευρώ που δόθηκε μετά από εισήγηση του Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης. Το ΚΘΒΕ έχει δημοσιοποιήσει λεπτομερή και αναλυτικό οικονομικό απολογισμό των μέχρι τώρα εργασιών που έχουν γίνει.

Αλλά η πιο ανησυχητική δήλωση του κ. Γυφτόπουλου αφορά την αμφισβήτηση εκ μέρους του της συνταγματικής υποχρέωσης της Πολιτείας να επιχορηγεί το ΚΘΒΕ και όλους τους συναφείς Οργανισμούς: «Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι επιχορηγώντας διαρκώς την κρατική θεατρική παραγωγή έχει διαλύσει την ελεύθερη καλλιτεχνική παραγωγή και την αντίστοιχη καλλιτεχνική δημιουργία; Δεν πληρώνουν λοιπόν μόνον οι υπόλοιποι το φθηνό εισιτήριο που απολαμβάνουν κάποιοι, αλλά ταυτόχρονα επιφέρεται ανεπανόρθωτη βλάβη στην πόλη και στο καλλιτεχνικό της ανθρώπινο δυναμικό»!

Σύμφωνα με τον κ. Γυφτόπουλο, το ΚΘΒΕ δεν πρέπει να επιχορηγείται από την Πολιτεία –αυτό είναι το μέλλον που οραματίζεται, της άναρχης «ελεύθερης αγοράς» και στον Πολιτισμό– ούτε να έχει φθηνά εισιτήρια, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να μπορούν να απολαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις ποιότητας. Αν όμως έκανε τον κόπο να ρωτήσει τους υπεύθυνους των ιδιωτικών θεάτρων της Θεσσαλονίκης, θα μάθαινε ότι αυτοί θεωρούν πως το ΚΘΒΕ τα τελευταία χρόνια έχει αναζωογονήσει το θέατρο στην πόλη, με αποτέλεσμα να ευνοούνται εισπρακτικά οι παραστάσεις όλων ανεξαιρέτως των θεατρικών σκηνών. Θα μάθαινε επίσης ότι το ΚΘΒΕ παρέχει συστηματικά θεατρική στέγη και βήμα έκφρασης, καθώς και πολύπλευρη υλική βοήθεια, σε νέα θεατρικά σχήματα, σε ΔΗΠΕΘΕ, σε ερασιτεχνικές ομάδες, κ.ά. Επίσης, ότι το ΚΘΒΕ συνεργάζεται άψογα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τα μουσεία, και με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Θα παρακαλούσαμε θερμά, λοιπόν, τον κ. Γυφτόπουλο στο μέλλον να είναι πιο προσεκτικός. Είμαστε στη διάθεσή του, για να τον ενημερώσουμε διεξοδικά σχετικά με το έργο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια στο ΚΘΒΕ”.

 

Τι είπε ο Γυφτόπουλος

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, 20 Απριλίου 2018, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης Αντ. Γυφτόπουλος, είχε πει για τη στήριξη στο ΚΘΒΕ: “Θεωρητικά δόθηκαν στο ΚΘΒΕ 1,2 εκ.  προκειμένου να προχωρήσει αυτό  στις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των δύο ανοιχτών θεάτρων Δάσους & Γης. Υπάρχει  επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης από τη Διοίκηση του ΚΘΒΕ; Επίσης , υπάρχει ένα πιο σύνθετο ζήτημα με ιδεολογικό πολιτικές παραμέτρους. Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι επιχορηγώντας διαρκώς την κρατική θεατρική παραγωγή, έχει διαλύσει την ελεύθερη θεατρική καλλιτεχνική παραγωγή και την αντίστοιχη καλλιτεχνική δημιουργία; Δεν πληρώνουν, λοιπόν μόνον οι υπόλοιποι το φθηνό εισιτήριο που απολαμβάνουν κάποιοι αλλά ταυτόχρονα επιφέρεται ανεπανόρθωτη βλάβη στην πόλη και στο καλλιτεχνικό της ανθρώπινο δυναμικό”.

Σχετικά με την απόδοση της 1ης προβλήτας στην τοπική κοινωνία – Αποθήκη Γ΄ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ, ο προβλήτας αποδίδεται μεν στους πολίτες με «διασφάλιση της συνεχούς, ανεμπόδιστης και πλήρους πρόσβασης των πεζών στους περισσότερους χώρους της» αλλά ως ιδιοκτησία σε ποιόν ανήκει;.  Επίσης, η Αποθήκη Γ’ παραχωρείται στο Φεστιβάλ κινηματογράφου για αποσπασματικές εκδηλώσεις και parties, ενώ η Σχολή Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου, ασφυκτιά και από καιρό ζητά με κάθε τρόπο την παραχώρηση χώρου για εκπαίδευση και πρακτική άσκηση. Θα βρεθεί χώρος για τη Σχολή Κινηματογράφου;”

Τέλος, για την ίδρυση Μουσείου Ολοκαυτώματος Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης – Πάρκο Μνήμης είπε: “Εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα για τη δόμηση του χώρου σε έκταση του ΟΣΕ. Μόνο που η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Γερμανικό Κράτος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και όχι από την κυβέρνηση. Είναι δίκαιο , θα το κάνουμε!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.