Δραστήριος Νοέμβριος στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα!

0
334

Με εκδηλώσεις λόγου, με συμμετοχές σε δράσεις εντός κι εκτός Μουσείου, με μια ενημερωτική ημερίδα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν στο Μουσείο την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019, τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, την εικαστική έκθεση «Αποτυπώσεις της Μνήμης…», αλλά και τη συλλογή οχημάτων και πυροβόλων του Ελληνικού Στρατού Αλέξανδρου Χαΐτογλου υποδέχεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα το μήνα Νοέμβριο.

«Το Νοέμβριο ανεβάζουμε τους ρυθμούς του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα ως οικοδεσπότες ή φιλοξενούμενοι σημαντικών εκδηλώσεων. Σκοπός μας είναι η εκπλήρωση του εκπαιδευτικού ρόλου του Μουσείου, όχι μόνο προς τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες, με εκδηλώσεις που μεταδίδουν γνώση στη βάση των σκοπών του Ιδρύματος. Αλλά και το ίδιο το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα αποτελεί μια διαρκή πρόκληση και πρόσκληση για να το επισκεφθούν τα σχολεία μας και οι οικογένειες, οι φίλοι της ιστορίας και της ιστορικής έρευνας, ο επισκέπτης και ο κάτοικος της πόλης μιας με πάντα κάτι νέο και ενδιαφέρον να ανακαλύπτουν πίσω από κάθε έκθεμα», δήλωσε σχετικά η διευθύντρια του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Φανή Τσατσάια.

 • Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, από 10:30 έως 13:00, το Μουσείο συμμετέχει στην 17η Έκθεση Κόμικς και Παιχνιδιών με θέμα «Σιγή Ασυρμάτου», που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο.
 • Την Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018, από τις 14:00 έως τις 16.00, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή στο κοινό ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Τα εκπαιδευτικά προγράμματα» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα για το σχολικό έτος 2018-2019. Η ημερίδα απευθύνεται ιδίως στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, στις 19:00, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» στο Μουσείο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση λόγου των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο: Διαχρονική Μακεδονία: Όψεις Ιστορίας, Γεωγραφίας και Πολιτισμού. Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι κ.κ. Αναστασία Βακαλούδη, Δρ Διδακτικής της Ιστορίας και της Αξιοποίησης των  Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση, Γεώργιος Τσότσος, Δρ Πολεοδομίας, Μεταδιδάκτωρ Ιστορικής Γεωγραφίας και Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης  του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
 • Την Παρασκευή 23, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του 7ου  Open House Thessaloniki,  θα πραγματοποιηθούν δωρεάν ξεναγήσεις στους χώρους του κτηρίου του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα που σχεδίασε ο διάσημος Γερμανός αρχιτέκτονας Έρνεστ Τσίλλερ, στην οδό Προξένου Κορομηλά 23:
  • Παρασκευή 23 Νοεμβρίου: 11:00-15:00
  • Σάββατο 24 Νοεμβρίου: 12:00-15:00
  • Κυριακή 25 Νοεμβρίου: 11:00-14:00

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου, όπου στις επτά αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι., καθώς επίσης οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα νέα εκθέματα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αντικείμενα κατασκευασμένα από τα συντρίμμια του Ζέπελιν, μετάλλια και προσωπικά αντικείμενα πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και πρωτότυπα, λαογραφικού ενδιαφέροντος αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά της μακεδονικής κοινωνίας στις πόλεις και την ύπαιθρο στα τέλη του 19ου αιώνα.

 • Στον 1ο όροφο και στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να μελετήσει τη σπάνια συλλογή οχημάτων και πυροβόλων του Ελληνικού Στρατού, η οποία αποτελείται από χειροποίητα μοντέλα, δωρεά του αείμνηστου ευεργέτη Αλέξανδρου Χαΐτογλου.
 • Στον ίδιο χώρο, εγκαινιάστηκε στις 10 Οκτωβρίου 2018 και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 η εικαστική έκθεση με τίτλο «Αποτυπώσεις της Μνήμης…». Η έκθεση, με έργα 13 εικαστικών καλλιτεχνών, έχει ως θέμα τα δεινά και τις συνέπειες του πολέμου και πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του πιο καταστροφικού (μέχρι τότε) στην παγκόσμια ιστορία.
 • Στον υπόγειο χώρο του Μουσείου παρουσιάζονται τέσσερα διοράματα σε φυσικό μέγεθος με σκηνές του Μακεδονικού Αγώνα που φέρουν την υπογραφή του κορυφαίου σκηνογράφου Γιώργου Ανεμογιάννη.
 • Οι μικροί μας φίλοι έχουν τη δυνατότητα να φορέσουν τον περίφημο μακεδονικό ντουλαμά, να παίξουν επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα τον Βάλτο των Γιαννιτσών, να ψυχαγωγηθούν με παιχνίδια μνήμης με φωτογραφίες των επαγγελμάτων των αρχών του 20ού αιώνα, οι οποίες προέρχονται από το αρχείο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και να ζωγραφίσουν ιστορικά πρόσωπα, γεγονότα και μνημεία της Μακεδονίας.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778
EMAIL | [email protected]
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ενήλικες 2€ – Μαθητές 1€
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου. 
Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως. Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή. Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή. Επίσης, για τα Ι.Χ. στην περιοχή του Μουσείου και στο ιστορικό κέντρο λειτουργεί το σύστημα στάθμευσης ithesi

Προηγούμενο άρθρο«Η Θεσσαλονίκη στον Μεγάλο Πόλεμο» στο Κέντρο Ιστορίας από 2/11 έως 12/12
Επόμενο άρθρο«Καταραμένες πολιτείες»: η αναμέτρηση του ανθρώπου με το κακό
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.