«ΤΟ ΚΟΥΝΤΟΥΝΑΚΙ»: ΕΠΕΙΔΗ ΑΓΑΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ…

0
1571
stroumpouli
Το Κουντουνάκι, Αγνή Στρουμπούλη, εικονογράφηση:Εριφύλη Αράπογλου, εκδ. Καλειδοσκόπιο

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

«Επειδή αγαπούμε τα παιδιά μας, τους λέμε παραμύθια. Και μάλιστα λαϊκά παραμύθια, αυτά δηλαδή που μεταδόθηκαν για πολλούς αιώνες από στόμα σε στόμα, που πλάστηκαν με την ανάσα (αίσθημα) και την πείρα (γνώση) αυτών που τα έλεγαν κι αυτών που τα άκουγαν. Κι έτσι, με την ανωνυμία, που έχει ταπεινότητα και εύρος, και με το κύρος του χρόνου, που τα κρησάρισε αλλά δεν τα σάρωσε, γίνονται θησαυρός σε παμπάλαιο μπαούλο, κι ανοίγεται σ’ όποιον έχει τη λαχτάρα ζωής ενός παιδιού και την πείρα ζωής ενός ενηλίκου…», έτσι λέει η Αγνή Στρουμπούλη στο βιβλίο της με τα ελληνικά παραμύθια που συγκέντρωσε από κάθε τόπο της Ελλάδος, του Πόντου της Μικράς Ασίας, αλλά και της Κάτω Ιταλίας.

Τριάντα παραμύθια που η συγγραφέας έβαλε τη δική της φωνή, το δικό της ηχόχρωμα μέσα στις σελίδες και κατάφερε να τα αποτυπώσει και να τα παραδώσει όπως τους αξίζουν, ζωντανά και με πνοή.

Στο τελείωμα κάθε μικρού παραμυθιού ένα αίνιγμα, όπως το συνήθιζαν τα χρόνια τα παλιά.

Έχω μια φωλίτσα

με δυο τρυπούλες.

Τι είμαι;

Η επιλογή των παραμυθιών, η απόδοση, το στήσιμο, η καλαισθησία, οι εικόνες από την Εριφύλι Αράπογλου στολίδια και γεύση από παράδοση, όλα μαζί κάνουν ένα όμορφο, βιβλίο που σε ταξιδεύει στα χρόνια που το παραμύθι δεν είχε ηλικία και μίλαγε στην ψυχή.

Έτσι συμβαίνει και στο Κουντουνάκι καθώς ο αναγνώστης το παίρνει στο χέρι και ξεκινά την ανάγνωσή του.

Μαγεύεται, κολλά και νιώθει άλλοτε,

«Αλουπού, βασιλιάς, καλικάντζαρος, κουντουνάκι ή ρεπάνι…» και νιώθει και άλλα καθώς όλοι οι ήρωες και ο κάθε τόπος προέλευσης του παραμυθιού είναι φροντισμένος μέσα στα σαλόνια του βιβλίου και αποτυπωμένος από το χρώμα της θάλασσας, του ήλιου, του ροζ και του πράσινου.

-Δώς΄μου βάβω, κουλούρα.

-Μήνα μου ΄δωκες νερό;

-Ποιος το ΄χει το νερό.

-Η βρύση.

-Δως΄μου, βρύση νερό.

-Μήνα μου ΄δωκες λαγήνι(στάμνα);

-Ποιος το ΄χει το λαγήνι;

-Ο λαγηνάς.

-Δώσ΄μου, λαγηνά, λαγήνι.

-Μήνα μου ΄δωκες κοντύλι;

-Ποιος το΄χει το κοντύλι;

-Ο αϊτός…  Η Κουλούρα της Βάβως, (Ήπειρος).

Η εξαιρετική αισθητική του βιβλίου είναι από τις εκδ. Καλειδοσκόπιο.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 30 παραμύθια της προφορικής παράδοσης από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Κάτω Ιταλία, όπου ζούσαν Έλληνες κι έλεγαν παραμύθια…

Η επιλογή έχει γίνει για παιδιά από 2 χρόνων.

Προτείνεται στο σπίτι, στο σχολείο, στη Βιβλιοθήκη, αλλά και σε στιγμές που η ψυχή αναζητά να γαληνέψει, να ντυθεί με πέπλο από το χθες και να μεταφερθεί στο τώρα συγκινημένη και χορτασμένη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.