“Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ”: ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

0
1419

«Η λιτανεία», Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, εκδ. Στοχαστής

Γράφει η Τέσυ Μπάιλα

Στην Άρτα, αγαπημένο του τόπο, επέλεξε να τοποθετήσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η λιτανεία», που κυκλοφορεί από τις εκδ. Στοχαστής, ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης. Στη Λιτανεία, λοιπόν, ο Ιντζέμπελης καταπιάνεται με δύο ιστορίες. Από τη μια ένας δημοσιογράφος, ο Δημήτρης, φτάνει στην Άρτα για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ έπειτα από μία πλημμύρα, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές. Το φράγμα της ΔΕΗ στον Άραχθο είναι η μεγάλη αιτία αυτής της καταστροφής. Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και όλη η περιοχή είναι αναστατωμένη.

Ο δημοσιογράφος θα προσπαθήσει να μάθει την αλήθεια αλλά η αλήθεια θα τον φέρει αντιμέτωπο με τα συμφέροντα της περιοχής. Καταγράφοντας τα γεγονότα θα ανακαλύψει τους ρόλους τους οποίους διαδραμάτισαν μερικοί. Ανάμεσα στους ανθρώπους, τους οποίους θα συναντήσει μόλις βρεθεί στην περιοχή θα είναι και η Ανθή. Μεταξύ τους θα αρχίσει να αναπτύσσεται μια τρυφερή, ερωτική σχέση και ο Δημήτρης θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του για όλα όσα βλέπει να συμβαίνουν.

Παράλληλα ο συγγραφέας αφηγείται μια δεύτερη ιστορία. Στις αρχές του εικοστού αιώνα  ο Βενιζέλος είναι ο πολιτικός που μεσουρανεί. Στην Άρτα όμως δεσπόζει η φυσιογνωμία του  Κωνσταντίνου Καραπάνου. Είναι ένας άνθρωπος που ρυθμίζει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες του τόπου, έχοντας δίπλα του τους χωροφύλακες και μια ομάδα έμπιστων του. Ο Καραπάνος έχει αγοράσει την περιοχή από τους Τούρκους και δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τους πολίτες, που πρέπει να υποτάσσονται στη δική του βούληση και να του δίνουν τις σοδειές τους.

Εκεί λοιπόν, στην Άρτα της εποχής αυτής, ένα νέο, παράνομο ζευγάρι, η Λένα και ο Πάνος προσπαθούν να βιώσουν τη δική τους ερωτική ιστορία. Μέσα από τον  κεντρικό ήρωα, τον παπά-Βαγγέλη, ο αναγνώστης θα αντιληφθεί την τραγικότητα της εποχής και θα συναισθανθεί τα τραγικά αδιέξοδα των ανθρώπων.

Ο Ιντζέμπελης έχει μελετήσει την Ιστορία της περιοχής και αυτό που κυρίως κάνει μέσα από το βιβλίο αυτό είναι να επισημάνει όλα εκείνα τα δεινά που προκάλεσαν στην περιοχή οι άνθρωποι αυτοί, όταν πλέον τελείωσε η Τουρκοκρατία. Άνθρωποι καταπιέζονται και αντιδρούν όταν οι  αξιοπρέπειες διαμελίζονται και η ζωή καταστρέφεται. Άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν σε εποχές που αλλάζουν και επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις των κοινωνιών.

Με ευρηματικότητα ο συγγραφέας διαπραγματεύεται τόσο εύστοχα τις ιστορίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την πάλη του μέσου ανθρώπου ενάντια στα συμφέροντα, τις κίβδηλες επιδιώξεις μερικών και την εξέγερση των υπολοίπων. Και παράλληλα πετυχαίνει να παρουσιάσει την ανάγκη του ανθρώπου να αγωνιστεί για να εξασφαλίσει ένα μέλλον καλύτερο και πιο ανθρώπινο για τον ίδιο αλλά και για τις μελλοντικές γενιές του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.