Ένα κουκουνάρι από τη Θράκη διηγείται την ιστορία του

0
569

Φαντάσου ότι είσαι μία κουκουναριά (κοινώς ένα πεύκο)! Φαντάσου ότι σκέφτεσαι έτσι όπως σκέφτεται μία κουκουναριά! Πιο ΦΥΣΗκα! Φαντάσου ότι η ζωή σου μοιάζει με τον κύκλο ζωής μιας κουκουναριάς. Κατ’ επέκταση, και τα απορρίμματα που παράγεις μοιάζουν με τα “κουκουνάρια”, τα οποία μόλις πέσουν κάτω γίνονται χώμα. Έτσι δεν παράγεις πλέον κάτι που δεν θα αποσυντεθεί ποτέ και θα ρυπάνει τον πλανήτη ΓΗ για πάντα! Αυτή είναι λοιπόν η οπτική που θέλει να “φυτέψει” το «kookoonari» project.
Αυτά…διηγείται το κουκουνάρι με αφετηρία το 10ο Νηπιαγωγείο στην Κομοτηνή τον κύριο χώρο δράσης της εκπαιδευτικού Μαρίας Στρούμπα η οποία εμπνεύστηκε και υλοποιεί το πρόγραμμα.
Στην αρχή αυτής της…ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς , παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς ήρθαν σ επαφή με τις αρχές του Zero Waste και έμαθαν στην πράξη πώς είναι να μειώνεις σταδιακά το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα!
Ξεκινώντας από το 10ο Νηπιαγωγείο στην Κομοτηνή, η σχολική κοινότητα (παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς…) γνώρισαν τις αρχές του Zero Waste (Μηδενικά Απορρίμματα) και εκπαιδεύτηκαν στους τρόπους μείωσης των απορριμμάτων τους, μέσα από καλλιτεχνικές και δημιουργικές πρακτικές, συμμετοχικές εκπαιδευτικές διαδικασίες και εργαστήρια .
Άλλωστε ένας από τους στόχους του project είναι να μετατρέψει ένα νηπιαγωγείο στην Κομοτηνή, στο πρώτο στην Ελλάδα Σχολείο Μηδενικών Απορριμμάτων (Zero Waste School) και να “φυτέψει τον σπόρο” ώστε περισσότερα άτομα να σκέφτονται κριτικά, να αναλάβουν δράση και να γίνουν… “kookoonari”!!
To zero waste κινημα του 10ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής
Η αρχική ιδέα , ο αρχικός σπόρος της εκπαιδευτικού Μαρίας Στρούμπα* που υποστηρίχθηκε στην υλοποίησή του από το πρόγραμμα START**ι αφορά στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος μέσα από απλές καθημερινές πρακτικές.
Παρά τις αρχικές δυσκολίες στην εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης η Μαρία αποκαλύπτει πως ακόμη και η αρχική συνάντηση που έγινε στο σχολείο για τα εργαστήρια του σχολείου, ήταν μια μεγάλη έκπληξη για το πόσο αποδεκτή ήταν τελικά η αρχική ιδέα και για το πόσο …γόνιμο έδαφος βρήκε το kookoonari στο 10ο Νηπιαγωγείο της Κομοτηνής:
« Μία ευχάριστη στιγμή που με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν όταν ήρθε το 1/3 των γονέων του σχολείου στην πρώτη μας συνάντηση για την εργαστήρια ενηλίκων. Ήταν κάτι που δεν το περίμενα και με εξέπληξε θετικά. Μάλιστα η διευθύντρια του σχολείου, μας είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που υπήρχε τόσο μεγάλη προσέλευση γονέων σε κάποιο κάλεσμα. Κατά τη διάρκεια του project οι γονείς αγκάλιασαν την ιδέα μας και ήταν δίπλα μας μέχρι το τελευταίο εργαστήριοόπου είδανε στην πράξη πως μπορούν να αγοράσουν χύμα προϊόντα σε δικά τους σκεύη! Το ενδιαφέρον τους είναι κάτι που με συγκίνησε ιδιαίτερα!
O νέος τρόπος αγοράς χύμα προϊόντων
Στόχος όλων των δράσεων είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που δημιουργούν καθημερινά διάφορες χρήσεις.Μια σειρά από συμμετοχικά εργαστήρια που έγιναν στο σχολείο όχι μόνο εκπαίδευσαν παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς κυρίως , αλλά έφεραν σταδιακά την τοπική κοινωνία πιο κοντά σ αυτό που λέμε zero waste…
Η αγορά χύμα προϊόντων είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας εφαρμογής που σιγά σιγά αποτελεί έναν άλλο τρόπο αγοράς προϊόντων. Πάνινα καλαίσθητα σακουλάκια για τους ξηρούς καρπούς ή χάρτινα κυπελάκια, ή γυάλινα καθαρά δοχεία γεμίζουν ξηρούς καρπούς, όσπρια καραμέλες, πλένονται σχολαστικά και ξαναχρησιμοποιούνται δίνοντας έτσι έμφαση σε μια νέα οικολογική και καταναλωτική συνήθεια.
Με την επαναλειτουργία της αγοράς , μετά την άρση των απαγορεύσεων λόγω κορωνοϊού, το «kookoonari» ξεκίνησε τα ψώνια στην αγορά της Κομοτηνής. Παιδιά, γονείς , εκπαιδευτικοί και όσοι γενικότερα συμμετέχουν στο project χωρίστηκαν σε πέντε μικρές ομάδες και επισκέφθηκαν αντίστοιχα σε αριθμό καταστήματα της πόλης αγοράζοντας σχεδόν κάθε είδους χύμα προϊόντα και μεταφέροντάς τα στις δικές τους συσκευασίες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό απέδειξαν ότι Zero Waste κίνημα μπορεί να εφαρμοστεί και σε τοπικές κοινωνίες προσφέροντας ένα μεγάλο εύρος αγοραστικών επιλογών και το κυριότερο μετατρέποντας τα ψώνια σε …παιχνίδι με πρωταγωνιστή τον καταναλωτή κάθε ηλικίας.

Μελλοντικά Σχέδια

«Στο τέλος Ιουνίου ολοκληρώθηκε η 2η φάση του προγράμματος START – Create Cultural Change και στην συνέχεια θα αιτηθούμε για την 3η φάση, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση για τις δράσεις μας. Βασική μας επιθυμία είναι να συνεχίσουμε τις δράσεις στο 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής ώστε να γίνει τελικά ένα «Ζero Waste Σχολείο» κάτι το οποίο απαιτεί χρόνο. Ωστόσο απώτερος σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να πάμε και σε άλλα σχολεία, ή/και ομάδες που θέλουν να εκπαιδευτούν πάνω στις αρχές και τις πρακτικές του Ζero Waste, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο δίκτυο. Με λίγα λόγια θέλουμε να εμπνεύσουμε όλο και περισσότερα άτομα να σκεφτούν διαφορετικά, να δράσουν ΦΥΣΗκά και να γίνουν… “kookoonari”», λέει η Μαρία Στρούμπα.
*Η Μαρία Στρούμπα. έχει σπουδάσει στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Ηλικίας (Δ.Π.Θ.) και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Α.Π.Θ.). Έχει συμμετάσχει στην διοργάνωση εκδηλώσεων για το περιβάλλον και τον πολιτισμό συμμετέχοντας σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, κοινοτικές πρωτοβουλίες και καλλιτεχνικά project. Μέσα από τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές της εμπειρίες σε περιβαλλοντικές MKO, παιδικούς σταθμούς και Σχολεία του Δάσους (Forest School/Αγγλία), αλλά και ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες, διερευνά διαρκώς τρόπους καλλιέργειας μιας θετικής σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος. Αλλάζοντας πρώτα τον δικό της τρόπο ζωής, ακολουθεί τις αρχές του Zero Waste, στοχεύοντας να παράγει όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα. .
**Το project “kookoonari” υποστηρίζεται από το START, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων https://www.startgreece.net/

Δείτε το πρώτο ZERO WASTE CARNIVAL PARTY Στο 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής!!

Πληροφορίες https://kookoonari.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.