Ένα βιβλίο είναι πάντα ένα χρήσιμο δώρο (και για όσους διαβάζουν και για όσους δεν διαβάζουν)!

0
2443

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Μεγάλη βδομάδα και η ψυχή αναζητά την τροφή της για να μπορέσει να οδηγηθεί στο Πάσχα, παράλληλα αναζητά λέξεις που θα τη γαληνέψουν, θα τη συγκινήσουν και θα την αναστήσουν για αυτό προστρέχει και ψάχνει για το καλό βιβλίο. Διαβάσαμε και μοιραζόμαστε μερικούς όμορφους τίτλους παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Καλό Πάσχα!

Αγάπη από σύννεφο

Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη, εκδόσεις Πατάκη

Μια μεγάλη αγάπη γεννιέται σ΄ ένα δάσος παραμυθένιο. Πολλοί τη βρίσκουν παράξενη, άλλοι απαράδεκτη. Κι ένας μάγος κακός και ζηλιάρης θέλει να την καταστρέψει.

Μα οι μεγάλες αγάπες δε σβήνουν εύκολα, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τις εξαφανίσουν. Μια νεράιδα κι ένα νούφαρο θα καταφέρουν να το αποδείξουν μέσα σ΄ αυτό το βιβλίο που μιλάει για τη δική τους αγάπη.

Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά μου

Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, εικονογράφηση:Ελίζα Βαβούρη, εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη.

Γίνεται ποτέ μια γιαγιά να είναι μικρή και πολύχρωμη;
Γίνεται, λέει η ηρωίδα αυτού του βιβλίου.

Είναι η γιαγιά η δική της, που μπορεί να παίζει, να ζωγραφίζει, να λέει παραμύθια, να γελάει και να γεμίζει ο κόσμος χρώματα!
Γι’ αυτό και η εγγονή της θα προσπαθήσει να την κάνει γιαγιά όλων των παιδιών της τάξης της!

Δυο βιβλία με υπέροχες ιστορίες, μαγικές, γοητευτικές, ανατρεπτικές που υμνούν την ζωή και την αγάπη. Και τα δυο υπογεγραμμένα από την πολυβραβευμένη Κυρία της λογοτεχνίας Λότη Πέτροβιτς, που ξέρει να στήνει σκηνές και να σμιλεύει τις λέξεις προκαλώντας εκρήξεις συναισθημάτων.

Η παρέα των έξι που έγιναν οκτώ

Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδόσεις Σαΐτης.

Μια παρέα καλλιτεχνών –ένας ζωγράφος, ένας γλύπτης, ένας αρχιτέκτονας, ένας μουσικοσυνθέτης, ένας λογοτέχνης, ένας ηθοποιός-σκηνοθέτης και δύο χορευτές– δημιουργείται σταδιακά, καθώς τα μέλη της ταξιδεύουν για να γνωρίσουν τον κόσμο. Αυτά που βλέπουν τους ξαφνιάζουν και τους απογοητεύουν. Ειδικά εκείνη η ασπρόγκριζη πολιτεία με τους ανέκφραστους ανθρώπους…Θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τον κόσμο καλύτερο. Ποιος θα βοηθήσει ποιον; Θα τα καταφέρουν άραγε;

Μια ιστορία γραμμένη και εικονογραφημένη από τον Νικόλα Ανδρικόπουλο, που συνδέει και υμνεί όλες τις Τέχνες, και κυρίως τις αναδεικνύει υποστηρίζοντας την συνύπαρξη τους.

Μια έξυπνη ιστορία που συστήνει στα παιδιά τα είδη Τέχνης και την αξία της ουσιαστικής ύπαρξής τους στην ζωή του ανθρώπου.

Γλυκό τσαμπί σταφύλι

Μαρία Γουμενοπούλου, εικόνες:Έφη Κοκκινάκη, εκδόσεις Σαΐτης.

Ο Πετρής, κρατά το χέρι της Φαντασίας του και ταξιδεύει στη χώρα των τριών Γιγάντων. Με τη βοήθεια της μαγικής τους σφαίρας θα συναντηθεί με παιδιά από κάθε γωνιά της γης, θα γίνουν φίλοι και όλα μαζί θα καταφέρουν να νικήσουν τον πόλεμο φτιάχνοντας ένα «ζωντανό» τσαμπί σταφύλι…

Ένας ύμνος στην φιλία,στην συντροφικότητα, στην ειρήνη και την αλληλεγγύη,  έτσι όπως μόνο τα παιδιά μπορούν να τις βιώσουν και να δώσουν το παράδειγμα τους στον κόσμο.

Το κλασικό έργο της πολυγραφότατης και πολυβραβευμένης συγγραφέα Μαρίας Γουμενοπούλου επανεκδίδεται σε εικονογράφηση Έφης Κοκκινάκη, για να συντροφεύσει πολλές ακόμη γενιές παιδιών στον αγώνα της ειρήνης, της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης με τα συνομήλικά τους παιδιά όλου του κόσμου.

Μια υπέροχη ιστορία, βραβευμένη το 1980 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Το βιβλίο κινείται ανάμεσα στο παραμύθι και τον ρεαλισμό στοχεύοντας σε αξίες που οι νέες γενιές αν το θελήσουν μπορεί και να τις πετύχουν.

Το παιχνίδι των δοντιών

Ρία Φελεκίδου, εικόνες: Γεωργία Στύλου, εκδόσεις Μεταίχμιο.

«Πολλές φορές ξυπνώ όταν είναι ακόμη νύχτα και παίζω μόνος μου ένα παιχνίδι. Χτυπάω δυνατά τα δόντια μου μεταξύ τους και γεννιέται μια παράξενη μουσική. Αυτό τους ξυπνάει όλους, αν και δεν καταλαβαίνω γιατί. Η μουσική μου δεν είναι δυνατή».

Ένα προσφυγόπουλο, που έχει φτάσει στην Ελλάδα μαζί με τους γονείς και τον αδερφό του. Οι αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, μέσα από την παιδική του ματιά. Και η ζωή που «σε όλα τα παιχνίδια είναι ο μεγάλος νικητής»…

Μια ιστορία, από μια νέα συγγραφική πένα, αυτή της Ρίας Φελεκίδου, που η πρωτοτυπία της δεν είναι το θέμα των προσφύγων, μιας και άλλοι έχουν γράψει, αλλά η ανάδειξη του. Η συγγραφέας ξετυλίγει την ιστορίας της χρησιμοποιώντας το παιχνίδι των δοντιών θέλοντας  να φωτίσει, και το πετυχαίνει, τα ποικίλα συναισθήματα όπως: φόβος, λύπη, αλλά και αισιοδοξία, που γεννά η κατάσταση όσων εκδιώχθηκαν βίαια και ζουν μακριά από τον τόπο , το σπίτι και την ασφάλεια του .

Στον πλανήτη Κόκκινο μια φορά

Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, εικόνες Σοφία Παπαδοπούλου, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στον πλανήτη Κόκκινο μια φορά, όλα κυλούσαν ήρεμα. Μέχρι που εγκαταστάθηκαν στην κορυφή του βουνού δύο πλάσματα από τον πλανήτη Γκρι. Οι κάτοικοι είχαν ακούσει ιστορίες τρομερές. Να ήταν πράγματι αληθινές;

Τέτοιες ιστορίες έφτασαν κάποιο μεσημέρι και στα αυτιά του Λέο και της Λιλής. Σαν τα άκουσαν, με θυμό είπαν:
– Τι πλάσματα είναι τούτα που έχουν σπείρει τον τρόμο στον Κόκκινο Πλανήτη;
Έτσι, αφού οπλιστήκαν με θάρρος, αποφάσισαν να πάνε αμέσως να τα βρουν και να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει…

Μια όμορφη ιστορία από την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου για το ότι είναι ξένο δεν είναι απαραίτητα και επικίνδυνο. Αντίθετα επιβάλλεται να το συναναστραφείς και να το γνωρίσεις.

Μήπως είδατε την Νεφερτίτη;-Άγγελος και Ουρανία σε νέες περιπέτειες

Βέρα Πρατικάκη, εικόνες:Βίλλυ Καραμπατζιά, εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο Άγγελος και η θεία Ουρανία βγάζουν και πάλι τις καμπαρντίνες τους από την ντουλάπα και μαζί με τον αγαπημένο τους κούνελο επιστρέφουν για νέες περιπέτειες! Αυτή τη φορά αποστολή τους είναι η αναζήτηση της Νεφερτίτης, της πανέμορφης γάτας της οικογένειας Φιρίκη, που από ό,τι υποψιάζονται έχει πέσει θύμα απαγωγής μέσω μιας ηλεκτρονικής απάτης.

Μια λεπτομέρεια στην περιγραφή της εξαφάνισης τους οδηγεί μέσα από το facebook στα ίχνη του μυστηριώδους κυρίου Αίλουρου. Για να τον εντοπίσουν, θα χρειαστεί να συνεργαστούν με την αινιγματική κυρία Μέλπω, το καμάρι της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η ομάδα θα ενώσει τις δυνάμεις της και θα καταστρώσει ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο δράσης. Άραγε θα τα καταφέρουν;

Μια νεαρή συγγραφέας η Βέρα Πρατικάκη, πολλά υποσχόμενη. Από το πρώτο της βιβλίο «Τα μυστικά της βεντάλιας» των εκδόσεων Ψυχογιός, έδειξε πως ήρθε για να μείνει και συνεχίζει δυναμικά. Η Βέρα Πρατικάκη, ξέρει να στήνει ιστορίες που τις χαρακτηρίζουν η ταχύτητα στην  περιπέτεια και ο ευφάνταστος κόσμος που παρουσιάζει, κάτι που αγαπούν οι νεαροί αναγνώστες.

Τ’άλλο μισό του κόσμου

Τούλα Τίγκα, εξώφυλλο, Θανάσης Γεωργίου, εκδόσεις Πατάκη.

Μια παρέα μαθητών λυκείου που μεγαλώνουν σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη. Ένα «μαγεμένο» παλιό αρχοντικό γεμάτο μνήμες και φαντάσματα. Γύρω απ’ αυτό οι ήρωες αγαπούν, παθιάζονται, ερωτεύονται, σκανδαλίζονται. Ο έρωτας της Μαρίνας, η προσωρινή ακινησία του Ρηγόπουλου, οι ερωτικές προτιμήσεις του Θοδωρή.
Κι ανάμεσά τους η Μυρσίνη, η φιλόλογος των παιδιών, που έχει βιώσει παρόμοιες εμπειρίες στον ίδιο τόπο, όπου ο έρωτας μπορεί και να χτυπήσει λάθος πόρτα. Ένα δυνατό μυθιστόρημα για τον ετεροφυλικό και τον ομοφυλικό έρωτα, για τις αποφάσεις που παίρνει κάποιος στη ζωή του αν και εφόσον… Λείπει μόνο τ’ άλλο μισό του κόσμου για να δεις τον κόσμο ολόκληρο.

Η δυνατή, νεανική ιστορία της Τούλας Τίγκα, αποδεικνύει πως όταν ο δημιουργός στήνει δύσκολες ιστορίες πρέπει και να μπορεί να τις φτάνει μέχρι το τέλος και αυτό η συγγραφέας απέδειξε για μια ακόμη φορά πως μπορεί  πολύ καλά να το κάνει . Αναπτυγμένοι, ζωντανοί ήρωες, δυνατές σκηνές, προβλήματα νέων, έρωτας, απογοήτευση, ταυτότητα φίλου, μικρές κοινωνίες όλα στο άλλο μισό του κόσμου που οι νέοι σίγουρα θα λατρέψουν.

 Το υπέροχο ταξίδι της Νίλου, Γκουίντο Κόντι

Η γενναιοδωρία, η ανταποδοτικότητα, η φιλία, η συντροφικότητα, ο αποχωρισμός, η μοναξιά, ο φόβος, η εχθρότητα, η προσμονή, η λύπη, η χαρά και το θαύμα της φύσης μέσα στη διαδρομή προς την ενηλικίωση, στον δρόμο για την ωριμότητα. Ο κύκλος της ζωής σε ένα συναρπαστικό παραμύθι για ενήλικες και παιδιά.

και

Οι όμορφες μέρες τις Νίλου στην Αφρική,

Γκουίντο Κόντι, και τα δύο σε μετάφραση: Δήμητρα Δότση, εκδόσεις Καλέντης.

Η Νίλου η πελαργίνα, ο πιστός της σύντροφος Μίαν και ο χαρούμενος σπίνος Χαντί έχουν ανοίξει τα φτερά τους για νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά οι τρεις φίλοι ταξιδεύουν στην απέραντη Αφρική, αυτή τη μαγευτική γη που κρύβει ένα σωρό κινδύνους αλλά και εκπλήξεις…
Η νέα περιπέτεια της Νίλου -ένα όμορφο αναγνωστικό ταξίδι όπου συναντάμε τις έννοιες της υπομονής, της ανεκτικότητας, της ειρήνης και της αγάπης- με το αναπάντεχο φινάλε της, θα αγγίξει για μία ακόμα φορά τις καρδιές μικρών και μεγάλων.

Δυο βιβλία από τον Γκουίντο Κόντι, που υμνούν την αγάπη για την ζωή, μέσα από το συναρπαστικό ταξίδι της πελαργίνας Νίλου, στην αρχή για τη μητέρα πατρίδα, αλλά και τις περιπέτειες και τα ανταμώματα με νέους φίλους και εχθρούς στη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και κατά την αναζήτηση της μητέρας στον τόπο της ενηλικίωσης.

 Συγκινητικό, λυρικό, πλημμυρισμένο από εικόνες που άλλοτε σε ανεβάζουν ψηλά και άλλοτε νιώθεις το σκοτάδι που γρήγορα νικιέται από την χαρά της ζωής.

Εξαιρετική και με μεγάλο σεβασμό η μετάφραση από την Δήμητρα Δότση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.