Επί σκηνής: Η Κυρά της Ρω

0
5358

Ένα εξαιρετικό κείμενο σε μια παράσταση ποίημα σημειολογίας, τόσο μεστό και γήινο όσο κι αέρινο, σαν την αρχέγονη λύπη που δίνει η γνώση του θανάτου

Γράφει η Κατερίνα Νικολάου

Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί
Τζον Ντον

Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί. Όσο κι αν απομονωθεί, όταν βρει τον χώρο του στον κόσμο, εκτελεί μια αποστολή με σημάδι στην ανθρωπότητα. Άραγε στην τόσο γεμάτη μας ζωή, θα βρούμε ποτέ την δική μας αποστολή, τον δικό μας χώρο, την δική μας θέση στην τεράστια ανθρωπότητα όπως η Δέσποινα Αχλαδιώτη;

“Η Κυρά της Ρω”, ένα κείμενο του Γιάννη Σκαραγκά, βρίσκει τη σημερινή της υπόσταση στο σώμα της Φωτεινής Μπαξεβάνη υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα της Κατερίνας Μπερδέκα και επέστρεψε για δύο μόλις παραστάσεις στο θέατρο Αυλαία.

Το κείμενο, βαθιά φιλοσοφικό, φεμινιστικό και ανθρωπιστικό εικονοποιείται με γραμμές και βράχους. Αυτός ήταν ο κόσμος. Όλα σε μια σειρά, και οι χαρές και οι λύπες. Κι ο άνθρωπος στολίζει την πορεία προς τον θάνατο με στιγμές χαράς τόσο μικρές όσο και η κορύφωση της ερωτικής συνεύρεσης.

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη έζησε σ’ ένα βράχο μες τη θάλασσα με τον άντρα της μετουσιώνοντας το μεγαλείο της ζωής σε μια γραμμή, που πότε ενώνει τον ουρανό με τη θάλασσα και πότε παλεύει να τα χωρίσει. Αρνήθηκε να αφήσει άλλους να ορίσουν τη δική ζωή, το δικό της σώμα, όπως όριζαν τα ήθη της εποχής και άφησε τη ζωώδη έλξη, ένστιγκτο, να την πάει στην αγάπη.

Έζησε δίχως να μετρά τις μέρες, με το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας να ορίζουν τις εποχές, και είχε να παίζουν στα ζάρια τη ζωή των συμπατριωτών της οι ξένοι. Μα εκείνη κατόρθωσε να ορίζει τη δική της ζωή. Βρήκε τη θέση της στον κόσμο και μια αποστολή: να ανεβάζει κάθε μέρα την ελληνική σημαία στη Ρω. Μια πράξη που μπορεί και να μην καταλάβαινε, έβλεπε ή να έπαιρνε είδηση κανείς, μα που η μοίρα έδειξε πως μια τόσο ασήμαντη πράξη δεν περνά απαρατήρητη. Ένας ασήμαντος άνθρωπος στη μέση του πουθενά καταφέρνει να τσιγκλα σαν τη μύγα το άλογο των ισχυρών.

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού στο τέλος επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την επιτυχία που έχει γνωρίσει η παράσταση. Μια παράσταση που ενώνει τον ουρανό, τη θάλασσα και τη γη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.