Επιχειρηματική βόλτα στη Θεσσαλονίκη και άλλα τινά

0
7012

ΤΗΙΝΚBUSINESS Της Λιάνας Αλεξανδρή

Βαρόμετρο ΕΒΕΘ : Μεγαλύτερη αισιοδοξία από τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Φως στο τούνελ της κρίσης αρχίζουν να βλέπουν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρές δυσκολίες, παρόλο που καταγράφονται κάποια σημάδια βελτίωσης της κατάστασης τους.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα ερευνητικά δεδομένα του Βαρόμετρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσίασε στο πλαίσιο του Money Show Θεσσαλονίκης την 19η μέτρηση του, αλλά και μία διαχρονική παρουσίαση των ευρημάτων του την τελευταία δεκαετία.

Θετικός ο Δείκτης Προσδοκιών της Βιομηχανίας

Για πρώτη φορά από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρόμετρου του ΕΒΕΘ, ο Δείκτης Προσδοκιών της Βιομηχανίας πέρασε το Μάρτιο του 2018 σε θετικό έδαφος, λόγω της έντονα θετικής προσδοκίας για το επόμενο διάστημα παρά την σταθερά αρνητική αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δείκτης των Προσδοκιών της Βιομηχανίας προσέγγισε το +4 (έναντι -6 τον Σεπτέμβριο του 2017).

Οι θετικές προσδοκίες της βιομηχανίας για το επόμενο διάστημα συνοδεύονται και από βελτίωση της πρόθεσης απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού (στο +15 ο δείκτης έναντι -1 τον Σεπτέμβριο του 2017), που φτάνει επίσης στο καλύτερο σημείο της από τον Μάρτιο του 2009 και μετά.

Αντίστοιχα και η προσδοκία της βιομηχανίας για το μέλλον κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για το Βαρόμετρο φτάνοντας το +38.

Οι καλύτερες προσδοκίες της βιομηχανίας για το επόμενο διάστημα φαίνεται να τροφοδοτούνται από την προσδοκία ανοδικής εξέλιξης της ζήτησης από το εσωτερικό και όχι τόσο από την ενίσχυση του τομέα των εξαγωγών.

Υψηλότερες προσδοκίες και για υπηρεσίες

Στο καλύτερο σημείο από το την έναρξη των μετρήσεων του Βαρόμετρου βρίσκεται τον Μάρτιο του 2018 και ο Δείκτης Προσδοκιών των Υπηρεσιών.

Έτσι, πλέον βρίσκεται στο -1 έναντι -14 τον Σεπτέμβριο του 2017, σημειώνοντας την καλύτερη ιστορική του επίδοση.

Προσδοκία για το μέλλον και πρόθεση απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού είναι επίσης στα ιστορικά καλύτερα επίπεδα τους τον Μάρτιο του 2018 στον κλάδο των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Λιανικό Εμπόριο

Η πιο θετική μέτρηση από τον Μάρτιο του 2009 και μετά αποτυπώνεται και στον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών του Λιανικού Εμπορίου με -6, έναντι -13 τον Σεπτέμβριο του 2017.

Όμως οι βελτιωμένες προσδοκίες του λιανεμπορίου για το επόμενο διάστημα δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα θετικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο.

Κατασκευές

Όσον αφορά στον κλάδο των κατασκευών, η διαχρονική σύγκριση των αποτελεσμάτων του Βαρόμετρου αναδεικνύει μία ιδιαίτερα αρνητική αποτίμηση του τρέχοντος επιπέδου παραγγελιών σε όλη τη διάρκεια των μετρήσεων από τον Μάρτιο του 2009 και μετά, με εντυπωσιακή ωστόσο μείωση της απαισιοδοξίας τον Μάρτιο του 2018.

Έτσι, για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2018, οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο των κατασκευών βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Προβληματίζει η κατάσταση των νοικοκυριών

Περιορισμένη ρευστότητα με τάσεις βελτίωσης σε κάποιους επιμέρους δείκτες αποπνέουν τα δεδομένα του Βαρόμετρου που αφορούν στα νοικοκυριά και αποτυπώνουν τα αποτελέσματα της τελευταίας μέτρησης του 2ου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου του 2018, που διεξήγαγε το ΕΒΕΘ, σε συνεργασία με την εταιρία Palmos Analysis.

Συνοψίζοντας τα διαχρονικά συμπεράσματα του Βαρόμετρου για τα νοικοκυριά προκύπτουν τα εξής:

Απώλεια εισοδήματος σε ποσοστό σχεδόν 40% για τα νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη, κυρίως μέχρι το 2013.

Ισχυρές τάσεις βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (μείωσης της απαισιοδοξίας) σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων, με απότομη διάψευση στη συνέχεια.

Σταθερά λιγότερο απαισιόδοξοι οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα (κυρίως Αττική) και σταθερά καλύτερες προσδοκίες σε σχέση με την αποτίμηση της πραγματικότητας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης του ΕΒΕΘ στο Money Show ήταν ο κ. Πασχάλης-Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, Δ/ντής Ερευνών της εταιρίας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis.

Τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου σχολίασαν ο Α΄Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Μανώλης Βλαχογιάννης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Ελευθέριος Τσουλφίδης.

Ταυτότητα Βαρόμετρου ΕΒΕΘ

Διεξαγωγή ανά εξάμηνο (Μάρτιος και Σεπτέμβριος, 2ο 15ήμερο)

Διερεύνηση πέντε πληθυσμών ενδιαφέροντος

Διεξαγωγή με τηλεφωνικές συνεντεύξεις (σύστημα CATI)

Συνολικό δείγμα 1.500 ατόμων (700 καταναλωτές & 800 επιχειρήσεις)

Ερωτηματολόγιο κατά τα πρότυπα των οδηγιών για τις έρευνες οικονομικής συγκυρίας (DG – ECFIN)

IMD: Ανησυχητική η πενταετής στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD), για το έτος 2017 δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ως εθνικός εκπρόσωπος του «Institute for Management Development» (IMD) στην Ελλάδα.

Για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη συνεργασία του ΣΒΒΕ με το IMD, η υπεύθυνη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ συνεργάσθηκε και φέτος επιτυχώς, για 17η συνεχόμενη χρονιά, με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), (www.iobe.gr) το οποίο παρείχε τα μακροοικονομικά δεδομένα που αφορούσαν στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2017.

Συνοπτική αναφορά στον κύριο και τους επιμέρους δείκτες ανταγωνιστικότητας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2017 παρουσίασε στασιμότητα και εφέτος διατήρησε την 57η θέση μεταξύ 63 χωρών, την οποία κατείχε και κατά την περσινή χρονιά.

Για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας λαμβάνονται υπόψη τέσσερεις μεγάλες ομάδες παραγόντων/κριτηρίων: η «Οικονομική Αποδοτικότητα», η «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», η «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και οι «Υποδομές». (συνολικά αξιολογούνται περισσότεροι από 260 δείκτες).

Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην εξηκοστή πρώτη θέση (61η) για το 2017, μεταξύ των 63 χωρών της κατάταξης, δηλαδή βρίσκεται δυο μόλις θέσεις πριν την τελευταία θέση της κατάταξης, (Η Ελλάδα είναι «τρίτη» από το τέλος)

Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται κι εφέτος στην 61η θέση, σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 63 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα. (Επίσης, η Ελλάδα «τρίτη» από το τέλος, όπως ακριβώς και πέρυσι)

Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται επιδείνωση κατά δύο θέσεις. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εφέτος κατατάσσεται στην 59η θέση, καταγράφοντας υποχώρηση κατά δύο θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά (ήταν στην 57η) , και, τέλος,

Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται επίσης επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας κατά μια θέση: συγκεκριμένα από την 39η θέση του 2017, η χώρα μας για το 2018 κατατάσσεται στην 40η θέση, εμφανίζοντας υποχώρηση για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Diploma in Sales Management από την ΕΕΔΕ

Οι εταιρικές πωλήσεις αυξάνονται με το ειδικά σχεδιασμένο πιστοποιημένο πρόγραμμα 200 ωρών της ΕΕΔΕ , σε συνεργασία με το βρετανικό ISMM που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από 1 Ιουνίου 2018. Το Diploma in Sales Management, με 17 χρόνια λειτουργίας, πάνω από 1000 απόφοιτους και με την εμπιστοσύνη 400 και πλέον εταιριών που έχουν εκπαιδεύσει τα στελέχη τους, εγγυάται την επαγγελματική ανέλιξη των στελεχών στον κλάδο των πωλήσεων

3η Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ – Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ΣΕΒΕ

Πραγματοποιήθηκε  στο ξενοδοχείο «Nikopolis» στη Θεσσαλονίκη, η 43η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒΕ, η οποία ξεκίνησε με το Κλειστό μέρος (μόνο για μέλη) στο οποίο παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Συνδέσμου για το διάστημα Μάιος 2017-Μάιος 2018, ενώ ακολούθησε το Ανοιχτό μέρος με θέμα «Ώρα εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία».

Στο πλαίσιο των αρχαιρεσιών της κλειστής συνεδρίασης της εκλογικής και καταστατικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για τα επόμενα δύο χρόνια, το οποίο θα απαρτίζεται από 23 τακτικά αιρετά μέλη .Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνέλθει σύντομα σε συγκρότηση σε σώμα και θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο και τα Μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του ΣΕΒΕ.

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή για διετή επίσης θητεία εξελέγησαν οι: Αναστασιάδου Μαρία, Μιξαφέντη Σταυρούλα και Μανώση Χριστίνα.

Η 43η Γενική Συνέλευση βρίσκει τον ΣΕΒΕ σε πολύ υψηλό επίπεδο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ανανεωμένο σε σχέση με το προηγούμενο, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη και δυναμισμό του ΣΕΒΕ, με σεβασμό στο χθες και προσδοκία για το μέλλον.

Η χθεσινή Γενική Συνέλευση με αυξημένη απαρτία αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού του ΣΕΒΕ με κεντρικό θέμα την αλλαγή της επωνυμίας του ΣΕΒΕ σε «Σύνδεσμος Εξαγωγέων» και της αγγλικής σε «Greek Exporters’ Association», με διατήρηση των διακριτικών τίτλων ως «ΣΕΒΕ» και «SEVE» αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας και με την επωνυμία την ήδη εδώ και χρόνια διευρυμένη ταυτότητά του ως ο μεγαλύτερος και πλέον δυναμικός φορέας πανελλαδικής εμβέλειας.

Ακολούθησε η Ανοιχτή συνεδρίαση  στην οποία ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Νικόλαος Καραμούζης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Σωτήρης Θεοφάνης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Σύνταξης της Αγγλικής Έκδοσης της Καθημερινής, κ. Αθανάσιος Έλλις.

Ο κ. Λουφάκης, ξεκίνησε την ομιλία του παρομοιάζοντας την κατάσταση στην ελληνική οικονομία με ελατήριο, το οποίο είναι επιβαρυμένο με βάρη, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν ώστε να επέλθει η ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ, 4+1 είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας: ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας όπου διαθέτουμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ο κλάδος των logistics, το ιδιαίτερα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό μας, το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε στην Ελλάδα και, τέλος, ο τομέας της ενέργειας με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα οικονομική συγκυρία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε , η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μία πολιτική με έμφαση στις διαρθρωτικές διαδικασίες, όπου το κράτος θα λειτουργεί απρόσωπα ως πάροχος υπηρεσιών και όχι ως εργοδότης. Παράλληλα, ανέφερε ως μείζον ζήτημα το προσφυγικό, ενώ επεσήμανε ότι το είδος των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για το 2021-2027 θα αφορά την καινοτομία, το ψηφιακό επιχειρείν και την πράσινη επιχειρηματικότητα.

Ο  κ. Καραμούζης, εστίασε την ομιλία του στο στόχο της Ελλάδας να γίνει μία σύγχρονη, ανοιχτή και ανταγωνιστική οικονομία αγοράς. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες: «Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το κράτος-επιχειρηματίας στην Ελλάδα απέτυχε. Ο βασικός πυλώνας εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη δε μπορεί παρά να είναι ο ιδιωτικός παραγωγικός τομέας, που παρά τις ενίοτε δυσλειτουργίες, δημιουργεί απασχόληση, εισοδήματα, φορολογικά έσοδα, κέρδη και μερίσματα»..

Ο κ. Θεοφάνης, αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι ο κλάδος των logistics δύναται να ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνη η τεχνογνωσία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας σε ένα τέτοιο εγχείρημα, δεδομένου ότι ο terminal operator της Κοινοπραξίας στην οποία παραχωρήθηκε ο ΟΛΘ έχει στον έλεγχό του 80 terminals. Παράλληλα, επεσήμανε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των χωρών του Περσικού Κόλπου και της Ανατολικής Ασίας στα διεθνή δίκτυα μεταφορών.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Αθανάσιος Έλλις, Διευθυντής Σύνταξης της Αγγλικής Έκδοσης της Καθημερινής.

Στ. Καλαφάτης: Χωρίς εξαγωγές και επενδύσεις, δεν υπάρχει ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης.

«Η αναγκαία κινητήριος δύναμη για την παραγωγική μηχανή της Ελλάδας, είναι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις, είτε άμεσες στη χώρα μας, είτε επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, σε ξένες αγορές. Χωρίς εξαγωγές και επενδύσεις, κάθε προσπάθεια ουσιαστικής οικονομικής ανάκαμψης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.»

Τα παραπάνω τόνισε ο Bουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Παπαστάμου με τίτλο «Οικονομική Διπλωματία», στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

Ο κ. Καλαφάτης, μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Η οικονομική διπλωματία, με γερές βάσεις στην οικονομική επιστήμη, στη στρατηγική των επιχειρήσεων και στις διεθνείς σχέσεις, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εντάσεων, καθώς και στην ανάδειξη του ρόλου νέων πρωταγωνιστών στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα. Ο κ. Ανδρέας Παπαστάμου, περιγράφει άριστα στο βιβλίο του, πως η οικονομική διπλωματία, αποτελεί ένα πεδίο δράσης που περιλαμβάνει εξωτερικά και εσωτερικά ζητήματα της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις, η δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, η δημιουργία ισχυρών δεσμών με άλλες χώρες, ακόμα και η φιλοξενία –κατά μία έννοια- των συμφερόντων τους δια των επενδύσεών τους στην Ελλάδα, δημιουργούν συνθήκες αποτροπής οποιοδήποτε επιβουλεύεται την κυριαρχία μας.»

Εμείς και οι άλλοι

Α.Ευθυμίου: Αντιπλημυρικά έργα – η Θεσσαλονίκη πόλη ανοχύρωτη

Η πρόσφατη καταιγίδα που έπληξε τη Θεσσαλονίκη επισημαίνει η δικηγόρος και πολιτευτής της ΝΔ , Αννα Ευθυμίου, απέδειξε για ακόμα μία φορά τις μεγάλες ελλείψεις που υφίστανται ως προς τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισής της. Ήταν πραγματικά ευτύχημα που δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, ενώ η πολιτεία έλαμψε δια της απουσίας της. Η ανάγκη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας κρίνεται επιτακτική.

Παρά την πρόσφατη σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων το Φεβρουάριο και τις ήδη όψιμες προθέσεις και δεσμεύσεις των αρμόδιων Υπουργών, ότι θα παρέχουν κάθε βοήθεια προς την Περιφέρεια προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση των αρμοδιοτήτων της, η πραγματικότητα που βιώσαμε όλοι οι Θεσσαλονικείς την ημέρα εκείνη, αφενός απέδειξε την άμεση ανάγκη πραγματοποίησης των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και αφετέρου κατέδειξε ότι οι μελέτες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για τα έργα αυτά έχουν «αραχνιάσει» στα «συρτάρια» των αρμοδίων.

Επομένως, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όσες από τις τεχνικές μελέτες είναι ώριμες να «τρέξει» άμεσα η υλοποίησή τους και για όσες από αυτές  βρίσκονται στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης, η Κυβέρνηση να χορηγήσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, σύμφωνα άλλωστε και με τις δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργού.

Οι Θεσσαλονικείς έχουν συνηθίσει στις «από άμβωνος» εξαγγελίες, όπως και την πρόσφατη του Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, από το Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό, όμως, που έχουν διαπιστώσει είναι ότι το πρόβλημα είναι η υλοποίηση εξαγγελιών που αφορούν έργα τόσο ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητά τους, καταλήγει η κ. Ευθυμίου.

Για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη το «HITech EKO Mobility Rally»

Υψηλή τεχνολογία, καινοτομία και πρωτοπορία στην αυτοκίνηση και στο 11ο ««Hi-Tech EKO Mobility Rally» που πραγματοποιήθηκε  στις 26 και 27 Μαΐου, για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη. 16 ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα συμμετείχαν στο φετινό πρωτάθλημα που οργανώθηκε  από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων – ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο., σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ). Πιο συγκεκριμένα, το ΙΜΕΤ του ΕΚΕΤΑ υποστηρίζει τη διοργάνωση συμμετέχοντας με ένα υβριδικό και δύο ηλεκτρικά οχήματα.

Το «Πρωτάθλημα ακριβείας με καθαρά οχήματα» διεξάγεται κάθε χρόνο και συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των αγώνων της FIA, ενώ φέτος μεταξύ άλλων θα συμμετάσχει και ένα Tesla S 90 D. Ανάμεσα στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, ρόλο πλοηγού έχει αναλάβει το Isuzu D Max, με τον σύγχρονο πετρελαιοκινητήρα 1900 κ.εκ.

Το Hi-Tech EKO Mobility Rally είναι ένας αγώνας Regularity και όχι ταχύτητας γεγονός που σημαίνει ότι διεξάγεται στους δρόμους της πόλης με ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, καθώς και οχήματα εναλλακτικών καυσίμων, ενώ ισχύουν όλοι οι κανόνες του Κ.Ο.Κ. Η άδεια του Δήμου Θεσσαλονίκης δόθηκε, προκειμένου το Δημαρχιακό Μέγαρο να στεγάσει το επιτελείο της εκδήλωσης. Ο αγώνας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών εταιριών που προσφέρουν στην αγορά μοντέλα μειωμένων ρύπων, μερικά των οποίων θα οδηγήσουν στον αγώνα εκπρόσωποι του αυτοκινητικού Τύπου.

Η La Prairie @attica στο Mediterranean Cosmos

Τα εγκαίνια του νέου, ανανεωμένου χώρου εξυπηρέτησης πελατών στο πολυκατάστημα attica στο Mediterranean Cosmos Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε πρόσφατα ο ελβετικός οίκος καλλυντικών La Prairie με τη live συνοδεία του γυναικείου συγκροτήματος Trinity Electric String Trio.

Στις εκλεκτές προσκεκλημένες  της La Prairie, παρουσιάστηκε η νέα προσθήκη της Συλλογής White Caviar, η «White Caviar Crème Extraordinaire». Πρόκειται για μια ακόμη καινοτομία στο χώρο της ομορφιάς καθώς οι κρέμες της συλλογής White Caviar χαρίζουν φωτεινότητα, σύσφιξη και ενυδάτωση, ενώ ενισχύονται με εκχυλίσματα από χρυσό χαβιάρι για να προσφέρουν απαλή φωτεινότητα.

Η La Prairie είναι η ηγέτιδα στο χώρο της περιποίησης προσώπου, με παρουσία σε 90 χώρες. Συνώνυμη με την πολυτέλεια αλλά και την καινοτομία, την αποτελεσματικότητα και την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας

Αποκλειστικός διανομέας του οίκου La Prairie στην Ελλάδα είναι η Γρ. Σαράντης Α.Ε.

Sani Gourmet με σαμπάνια PerrierJouët

O ιστορικός Οίκος σαμπάνιας Perrier-Jouët πρωταγωνίστησε και εντυπωσίασε στο φετινό Sani Gourmet, τον κορυφαίο θεσμό γαστρονομίας και πολιτισμού, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είχε θέμα: «Rising Stars – Part Three» με τρεις διαφορετικές σαμπάνιες

Από τις 11 έως 15 Μαΐου,  η Perrier-Jouët συνόδευσε ιδανικά τις δημιουργίες των 8 Michelin-awarded chefs στα 20 δείπνα που διοργανώθηκαν στα κοσμοπολίτικα εστιατόρια του Sani Resort. Στο δε Official Opening Party που έλαβε χώρα στο Sea You Bar, περισσότεροι από 300 προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μοναδική κληρονομιά της Perrier-Jouët, δοκιμάζοντας τις σαμπάνιες του Οίκου σε ένα εξαιρετικά καλαίσθητο περιβάλλον, με live jazz μουσική και εμπνευσμένες δημιουργίες από τα χέρια όλων των chefs.

Μία ημέρα νωρίτερα ωστόσο, ο Prestige Ambassador της Pernod Ricard Hellas, Μιχάλης Καγιάννης μέσα από μια εντυπωσιακή παρουσίαση, ενημέρωσε εκπροσώπους του τύπου, food journalists και bloggers για την ιστορία, την παραγωγή και τις διάφορες εκφράσεις της Perrier-Jouët, όπως η Grand Brut, η Blason Rosé και η Belle Epoque. Η τελευταία είναι από τις πιο θρυλικές vintage σαμπάνιες στον κόσμο, και ξεχωρίζει για την εμβληματική της φιάλη (στολισμένη με γιαπωνέζικες ανεμώνες, από ένα σχέδιο του 1902), αλλά και για την απαράμιλλη ποιότητά και τη διάσημη κομψότητα της.

O Οίκος Perrier-Jouët ιδρύθηκε το 1811 και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους οίκους παραγωγής σαμπάνιας, ενώ είναι βαθμολογημένος με 99,2 στην κλίμακα ποιότητας Crew.  Ο Οίκος χρησιμοποιεί μόνο εξαίρετα δείγματα των ποικιλιών Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier, ώστε να επιτύχει την ανάλαφρη γεύση που χαρακτηρίζει τις σαμπάνιες του Οίκου, διατηρώντας συγχρόνως την ολοκληρωμένη δομή και τον φρουτώδη χαρακτήρα τους αναλλοίωτο.

SAIL FOR PINK –  Ελάτε να κινήσουμε Γη και Θάλασα

­ Με το σύνθημα «ελάτε να κινήσουμε Γη και Θάλασσα»  χιλιάδες κόσμου που συμμετείχαν στην εκδήλωση SAIL FOR PINK έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ότι με την έγκαιρη διάγνωση ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί!

Για έκτη χρονιά ο Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης έβαψε την παραλία ροζ μεταδίδοντας μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με συμβολικό αγώνα δρόμου 6χλμ, ακολούθησαν δρώμενα στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου και κορυφώθηκαν με την «Πορεία Ελπίδας» που είχε τερματισμό το Μέγαρο Μουσικής . Παράλληλα ο Θερμαϊκός γέμισε από ιστιοπλοϊκά σκάφη που συμμετείχαν στον Ιστιοπλοϊκό Αγώνα «Αγώνας Ζωής».

Την παραμονή πραγματοποιήθηκε το Pink Cocktail Party στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης.

Το Sail for Pink πραγματοποιείται με την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Ιατρικού Συλλόγου και με την συμμετοχή όλων των ιστιοπλοϊκών ομίλων, σχολών ιστιοπλοΐας καθώς και πολλών φορέων της πόλης.

Παραμύθι κατά της αθλητικης βίας από το Παιδικο Χωριο ΣΟΣ

Το πρωτότυπο παραμύθι κατά της αθλητικής βίας «Fairplay» παρουσίασε  πρόσφατα το Παιδικό  Χωριό SOS Πλαγιαρίου και οι εκδόσεις Μένανδρος σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Ολυμπία» του Grand Hotel Palace Θεσσαλονίκης. Το παραμύθι έγραψαν και εικονογράφησαν 18 παιδιά ηλικίας Δημοτικού και το αφιέρωσαν στα παιδιά που προστατεύονται από τα Παιδικά Χωριά SOS και την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών, καθώς όλα τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν για την ενίσχυση των δύο οργανισμών.

Ερέθισμα για την έμπνευση του παραμυθιού έδωσαν στα παιδιά τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα βίαιων επεισοδίων ανάμεσα σε οπαδούς ομάδων. Σκοπός των μικρών συγγραφέων ήταν να περάσουν μέσα από μια όμορφη ιστορία με χαρούμενες ζωγραφιές, το μήνυμα της εξάλειψης της βίας στα γήπεδα, της ξενοφοβίας και του σχολικού εκφοβισμού και να προβάλουν το Δίκαιο Παιχνίδι.

Την εκδήλωση προλόγισε η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, η οποία μιλώντας για την προσπάθεια των παιδιών να δημιουργήσουν ένα βιβλίο-κίνητρο για μικρούς και μεγάλους, τόνισε τη σημασία την αθλητικής παιδείας, στέλνοντας πολλά μηνύματα για το Fair Play. Μεταξύ άλλων μίλησαν η τέως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος κα Μαργαρίτα Στενιώτη, η Αθλητική Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης κα Ευαγγελία Λιάσου και ο πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS κ. Κωνσταντίνος Συρίγος. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι ομιλίες των Ολυμπιονικών κκ. Βούλας Πατουλίδου, Τασούλας Κελεσίδου, Αλέξανδρου Νικολαΐδη και του Παραολυμπιονίκη κ.Ανδρέα Κατσαρού, καθώς και των γνωστών παλαίμαχων Ελλήνων ποδοσφαιριστών κκ. Γιώργου Κούδα, Βασίλη Χατζηπαναγή, Ντίνου Κούη και Μπάνε Πρέλεβιτς, οι οποίοι βραβεύτηκαν από τους διοργανωτές και μοιράστηκαν με το κοινό την αξία του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης η κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κα Καλυψώ Γούλα, οι βουλευτές κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Ζουράρις, Γιώργος Λαζαρίδης, Ιωάννης Δελής, ο Πρόεδρος της ΕΠΣΜ, κ. Σάββας Δημητριάδης, ο κ. Γεώργιος Ορφανός, ενώ παρόντες ήταν και πολλοί εκπρόσωποι σωματείων, παιδιά ακαδημιών της Θεσσαλονίκης, και ο Πρόεδρος της ΕΠΣΜ, κ. Σάββας Δημητριάδης. Τη δική τους ζεστή νότα πρόσθεσαν οι μικροί συγγραφείς που διάβασαν αποσπάσματα του παραμυθιού και καλωσόρισαν τους καλεσμένους με ένα ξεχωριστό τραγούδι για τη χαρά του αθλητισμού και την αξία του ευ αγωνίζεσθαι. Η βραδιά έκλεισε με την ομιλία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Γιάννη Παναγόπουλου, Αν. Αθλητικού Εισαγγελέα. Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής του FAIR PLAY 96.1 και της εφημερίδας Arena Press Νίκος Πετρουλάκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του κ. Μιχάλη Γεράνη, της Εταιρίας αερίου ΕΔΑ-ΘΕΣΣ και της ICAP.

Το παραμύθι έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και πωλείται από τις εκδόσεις Μένανδρος στην τιμή των 10€.

Προηγούμενο άρθροΈξω βγες… ή η ατζέντα του Freethinker
Επόμενο άρθρο«Φλω και Τιμολέων”: μια… οικολογική περιπέτεια
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.