Επιλογές φιλαναγνωσίας για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς

0
1344

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου /συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Τα σχολεία άνοιξαν και ο προγραμματισμός συνεχίζεται για τα μεγαλύτερα παιδιά. Στον προγραμματισμό για τη λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας χρειάζεται αναζήτηση και σκέψη. Ποιο βιβλίο να επιλέξω! Ποιο θα τους τραβήξει το ενδιαφέρον! Ποιο θα προκαλέσει συζητήσεις και θα απαιτήσει θέσεις και διατυπώσεις. Τελικά τι θα διαβάσω ή τι να τους προτείνω σπίτι ή τι θα μπορούσε να αγορασθεί στη βιβλιοθήκη ή στις νέες βιβλιοθήκες που ορίσθηκαν για φέτος σε κάποια σχολεία!

Από τις πρώτες μέρες και για ηλικίες που διαβάζουν μόνα τα παιδιά άρα από 9 χρονών και πάνω προτείνονται δυο βιβλία που θα αρέσουν. Τα παιδιά αναγνώστες θα μαγευτούν. Θα κάνουν σκέψεις. Θα νιώσουν την αρμονία και το παιχνίδι της λέξης. Θα γνωρίσουν ιστορικά πρόσωπα που χάραξαν την πορεία της χώρας. Θα συγκρίνουν εποχές. Θα μπουν στη θέση των ηρώων και κυρίως θα απολαύσουν τις ιστορίες. Μα ποια μπορεί να είναι αυτά τα βιβλία ας συστηθούν.

“Το πίσω μπαλκόνι”, Φωτεινή Φραγκούλη, εικόνες Εύη Τσακνιά, εκδόσεις Πατάκη

“Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό;”, Κατερίνα Λαγού, Εικονογράφηση: Πετρούλα Κρίγκου, εκδόσεις Ψυχογιός, Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2016.

“Το πίσω μπαλκόνι”, από την αείμνηστη, Φωτεινή Φραγκούλη που ταξίδεψε πριν λίγους μήνες σαν «Μια πεταλούδα Κίτρινη Ανάλαφρη Αλλιώτικη…», φροντίζοντας ακόμη και τότε να αφήσει, στους πολλούς αναγνώστες της, αλλά και  σε όσους μέσα από αυτό θα τη γνωρίσουν, θα τη λατρέψουν, μια ευαίσθητη, λέξη λέξη κεντημένη ιστορία. Μοναδική ηρωίδα της η αγαπημένη Πουπέτα, η πασίγνωστη γάτα της που αφού άφησε τα σημάδια της στο Κατ-γατ-καραγάτ και ήρθε και τρύπωσε δίπλα στην Φωτεινή της, θέλοντας να της αποκαλύψει τα ποιήματα της Μελένιας, της άλλης γάτας που ταξίδεψε. Έτσι μαζί με την Πουπέτα και ο αναγνώστης αρχίζει να ανακαλύπτει και πάλι την αγάπη ή καλύτερα μαθαίνει πως να την εκφράσει.

Η Φωτεινή Φραγκούλη με ζηλευτή μαστοριά αποτυπώνει συναισθήματα και προκαλεί μαντέματα. Μια ακόμη τρυφερή, ποιητική, ιστορία όπως και η «Ελιά στο πέλαγος» ή «Το μισό πιθάρι» ή «Οι άγγελοι των κοχυλιών». Ένας ύμνος για την αγάπη που ζητά και επιζητά με ηρεμία και αρμονία να ακουστεί και να συζητηθεί.

Μια αρχή από το τελευταίο της βιβλίο της πολυβραβευμένης Φωτεινής Φραγκούλη και έτσι οι μικροί αναγνώστες θα μπορούν να την γνωρίσουν και στη συνέχεια να αναζητήσουν το πλούσιο και ξεχωριστό έργο της.

Οι εικόνες της Εύης Τσακνιά, αγκαλιάζουν το κείμενο, «και σαν άλλη ζεστή κουβέρτα για τον χειμώνα» , όπως γράφει και η Φωτεινή Φραγκούλη, γεννούν ασφάλεια, θαλπωρή και απέραντη δροσιά σαν «ένα δροσερό σεντόνι για το καλοκαίρι».

 

Στο δεύτερο βιβλίο, Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό, η Κατερίνα Λαγού, με μοναδική ευκολία, γρήγορους ρυθμούς, ανατρέχει στην μυθιστορηματική παιδική ηλικία του Χαρίλαου Τρικούπη αλλά και στον χρόνο που γίνεται πρωθυπουργός 1875 μέχρι το τέλος του.

Ευρηματική με το Χ.Α.Ο.Σ. Αληθινή με τα όνειρα του ανθρώπου Χαρίλαου. Πειστική με τα όσα ονειρευόταν, τα όσα μπόρεσε να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει. Πικρή για τα όσα κατηγορήθηκε, για τα όσα του αποδώσανε και για το τέλος του.

«…Κάποια φορά η αγάπη μου για τους αριθμούς δε με βοήθησε. Δεν κατάφερα να ισοσκελίσω τον προϋπολογισμό. Ο μόνος τρόπος για να σώσω την ελληνική οικονομία ήταν να πω μια κακή λέξη.

Όχι δεν έβρισα.

Καλύτερα να είχα βρίσει.

«Είμαστε μια χώρα που δεν μπορεί να ικανοποιήσει καμία της υποχρέωσή της», είπα…

Αν ρωτήσετε τον οποιονδήποτε ποιος είναι ο Χαρίλαος Τρικούπης, η πρώτη απάντηση που θα σας δώσει είναι ότι είμαι αυτός που είπε το  «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

Μόνο που με αυτές τις λέξεις δεν το είπα ποτέ…

Η Κατερίνα Λαγού με το εκτενές αφήγημά της έβαλε το προσωπικό της θεμέλιο στη λογοτεχνία με επιτυχία, μένει να δούμε την πορεία της.

Στο τέλος του βιβλίο η συγγραφέας φρόντισε να βάλει ένα χρονολόγιο από το 1822 μέχρι το  1896 αλλά και Βιογραφικά σημειώματα για Έλληνες και ξένους πολιτικούς και όχι μόνο που κινήθηκαν στην περίοδο της εποχής του Τρικούπη.

Τα ασπρόμαυρα σχέδια της Πετρούλας Κρίγκου απόλυτα εναρμονισμένα με το ύφος του έργου.

Οπισθόφυλλα

Το πίσω μπαλκόνι, Φωτεινή Φραγκούλη, εκδόσεις Πατάκη.

Η πασίγνωστη συγγραφέας -και γάτα-Πουπέτα Πουπετέλλη ανακαλύπτει στο πίσω μπαλκόνι τα ποιήματα της Μελένιας, της άλλης γάτας του σπιτιού. Φιλότεχνη κι ευαίσθητη καθώς είναι, τα διαβάζει και συγκινείται από τα τέλεια γατικά της Μελένιας, αλλά και από τον εσωτερικό της κόσμο. Ώστε λοιπόν συγκατοικούσε τόσον καιρό με μια ποιήτρια τόσο σεμνή, που κράτησε κρυφό το χάρισμά της! Πώς θα της εκφράσει τα συναισθήματά της τώρα που η Μελένια είναι πια «μακριά»; Έτσι, η Πουπέτα ανακαλύπτει μια μεγάλη αλήθεια για τη ζωή: «Οι τσιγκουνιές στην αγάπη είναι μεγάλη χαζομάρα». Το πίσω μπαλκόνι ολοκληρώνει τον κύκλο μιας μεγάλης αγάπης, που ξεκίνησε με το Κατ-γατ-καραγάτ.

Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό; Κατερίνα Λαγού, εκδόσεις Ψυχογιός.

Νομίζετε ότι στην Ελλάδα υπήρχε πάντα η δημοκρατία που ξέρετε σήμερα; Ότι πρωθυπουργοί γίνονταν εκείνοι που είχαν την ψήφο του λαού ή των βουλευτών; Νομίζετε ότι η χώρα μας ήταν πάντα μια σύγχρονη χώρα με δρόμους και τρένα; Ε, λοιπόν, όχι. Όλα έγιναν, γιατί κάποιοι τα ονειρευτήκαμε.

Η μυθιστορηματική βιογραφία του Χαρίλαου Τρικούπη, γραμμένη με πένα φρέσκια και ζωντανή, θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη βουτιά στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.