Επιστημονικό Φόρουμ για την Πανδημία. Οι γκρίζες ζώνες, τι φοβούνται οι επιστήμονες και μια απίστευτη ανακάλυψη για το…παρελθόν μας

0
933

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΠΑΝΔΗΜΙΩΝ.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Μια απίστευτη διαπίστωση για το γενετικό μας μηχανισμό!

Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή , η οποία μας απασχολεί όλο και λιγότερο εξαιτίας του ξεσπάσματος της πανδημίας του COVID 19 , είναι μια από τις βασικές αιτίες για την επανάληψη της νόσου.
Σ αυτό το όχι ιδιαίτερα καθησυχαστικό συμπέρασμα , κατέληξε μεταξύ άλλων η ιδιαίτερα πυκνή διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Η πορεία της πανδημίας COVID 19 και οι προοπτικές που δημιουργούνται με τον εμβολιασμό», που διοργάνωσε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου από τις 15.00 έως τις 21.30 η ομάδα του Φόρουμ για τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ιατρική *
Στην ημερίδα η οποία χωρίστηκε σε δύο βασικά μέρη, στην ίδια την πανδημία και τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και στον εμβολιασμό, αναπτύχθηκαν θέματα όλες οι πτυχές της πανδημίας που άλλαξε τη ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο .
Μεταξύ των δεκάδων διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που πήραν μέρος στην ημερίδα , και ο Μ Ryan από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ΄, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι σε μια εξαιρετική κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε με την πανδημία, οφείλουν και οι κυβερνήσεις να κάνουν εξαιρετικά πράγματα για τους πολίτες τους, γεγονός που μάλλον δεν έχει συμβεί. Ο κ Ryan αναφερόμενος στο δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, τόνισε ότι προτεραιότητα μιας κοινωνίας είναι να λειτουργεί απρόσκοπτα το εκπαιδευτικό σύστημα.
Το ζήτημα της μεταδοτικότητας αλλά και της νόσησης από τον κορονοϊό έχει δημιουργήσει πολλές «γκρίζες» περιοχές τις οποίες συνεχίζουν να ερευνούν οι επιστήμονες.
«Είναι πολλά αυτά που δεν ξέρουμε για τον κορονοϊό, αλλά και για την ανοσία» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ημερίδα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας γνωστός στο πανελλήνιο, αφού έχει συνδέσει το όνομά του με την πανδημία, Σωτήρης Τσιόρδας.
Όσο για τα εμβόλια, μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην μείωση της νόσησης όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Αντιμετώπιση και τον Έλεγχο των Ασθενειών , Διαμαντής Πλαχούρης, αλλά δεν ξέρουμε εάν μειώνουν την μεταδοτικότητα. Όπως χαρακτηριστικά είπε , πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για την εμφάνιση νέων στοιχείων του ιου , στα οποία ενδεχομένως το εμβόλιο δεν θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα.
Η βαριά νόσηση από τον κορονοϊό μας συνδέει με τους προγόνους μας τους Νεάντερταλ
Σ αυτά που γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα για τον κορονοϊό και σ αυτά που δεν γνωρίζει αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά του στις γονιδιακές έρευνες για τον κορονοϊό. Όπως χαρακτηριστικά είπε το γενετικό κομμάτι της ευαισθητοποίησης της βαριάς λοίμωξης συνδέεται με αυτό των Ηomo Sapiens και των Neanderthals . Έρευνες που γίνονται δείχνουν ότι οι πρόγονοί μας ήταν πολύ ευαίσθητοι στις λοιμώξεις. Όμως, όπως διευκρίνισε ο κ Μαγιορκίνης, «οι γενετικές αναλύσεις δεν σταματούν.Τώρα ξύνουμε την επιφάνεια».
Οι…γκρίζες ζώνες των εμβολίων
Το ζήτημα του εμβολιασμού απασχόλησε μεγάλο μέρος της ημερίδας. Για το θέμα τοποθετήθηκαν με τις εισηγήσεις τους διακεκριμένοι επιστήμονες.
Όπως τονίστηκε οι κλινικές μελέτες για την ανταπόκριση εφήβων ηλικίας άνω των 12 ετών στο εμβόλιο, συνεχίζονται.
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις του εμβολίου, έχει διαπιστωθεί ότι οι αναφιλακτικές αντιδράσεις είναι πιο συχνές όπως συμβαίνει στα εμβόλια Mrna. Καταγράφονται τέτοιες αντιδράσεις 1:90.000 δόσεις εμβολίου.
Το συγκεκριμένο εμβόλιο RNA δεν είναι απόλυτα σίγουρο εάν είναι ασφαλές για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφηκαν περιπτώσεις έξαρσης της αυτοανοσίας , ενώ δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός για ανοσοκατασταλμένα άτομα.
Σημαντικές ήταν οι εισηγήσεις που αφορούσαν ζητήματα βιοηθικής , τα οποία αναδεικνύονται με ιδιαίτερη ένταση την περίοδο της πανδημίας.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο νομικός-συγγραφέας συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Τ Βιδάλης: «Κάθε ιατρική πράξη απαιτεί την ελεύθερη συναίνεση του ατόμου . Το ίδιο και ο εμβολιασμός. Αυτή η κόκκινη γραμμή δεν συμβιβάζεται με την υποχρεωτικότητα». Ο κ Βιδάλης υπεραμύνθηκε της πρότασης του Πρωθυπουργού για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ,επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οι περιορισμοί για όσους δεν επιλέγουν να εμβολιαστούν δικαιολογείται μόνο όταν δεν οδηγούν στην τιμωρία του».

* Τακτικά μέλη του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής είναι μέλη Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού των Εργαστηρίων Υγιεινής και Επιδημιολογίας – Δημόσιας Υγείας όλων των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας, του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας του ΤΕΙ Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Επιπλέον, υπάρχουν επίτιμα, επι τιμή, αντεπιστέλλοντα και αρωγά μέλη του Φόρουμ που ασχολούνται ή προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ιατρικής.
ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.