Επιστημονικό Συμπόσιο στη μνήμη του Γιάννη Σειραδάκη

0
784

Επιστημονικό Συμπόσιομεθέμα«Ο Αριστοτέλης και ο κόσμος»εις μνήμην Γιάννη HughΣειραδάκη, Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ και διαπρεπούς επιστήμονα, διοργανώνει τοΔιεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ.
Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, στις 19.00, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απώλεια του διακεκριμένου Καθηγητή.
Ο Γιάννης HughΣειραδάκης υπήρξε εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος κι έχαιρε παγκόσμιας αναγνώρισηςστον χώρο της Αστροφυσικής. Τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Descartes (2005), ενώ ήταν από τα σημαντικότερα μέλη της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και ιδρυτικός Αντιπρόεδρος του ΔΙΚΑΜτουΑΠΘ.
Το Συμπόσιο θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, με την ομιλία του με τίτλο «”Χάος και Ελευθερία’’: Αντιχάρισμα στον Γιάννη Σειραδάκη».
Τη μνήμη του Γιάννη HughΣειραδάκη θα τιμήσουν, επίσης, με τις ομιλίες τους εξέχουσες προσωπικότητες του πνεύματος και της Πολιτείας.Στόχοςτων ομιλητών είναι να συμβάλουν με τις εισηγήσεις τους στην παρουσίαση βασικών πτυχών του Αριστοτελικού έργου στους τομείς της Κοσμολογίας, της Αστρονομίας, της Μετεωρολογίας, της Βιολογίας και της Φυσικής και ταυτόχρονα να φωτίσουν τα σημεία εκείνα που καθιστούν το έργο του Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη απόλυτα επίκαιρο.
Το πρόγραμμα των ομιλιών θα ανοίξει ο τ. Πρόεδροςτης Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής τουΕθνικού και Καποδιστριακού ΠανεπιστημίουΑθηνών, Προκόπιος Παυλόπουλος,ο οποίος θα μιλήσειμεθέμα«ΟικλιματικέςθεωρίεςμετάτονΑριστοτέλη».
Θα ακολουθήσουν οι:
-ΛάμπροςΚουλουμπαρίτσης, Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του UniversitélibredeBruxelles
-ΧρήστοςΖερεφός, ΓενικόςΓραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Επίτιμος ΚαθηγητήςτουΤμήματοςΦυσικήςτουΑΠΘ
-ΓιώργοςΓραμματικάκης, Ομότιμος ΚαθηγητήςΦυσικήςκαι πρώηνΠρύτανηςτου ΠανεπιστημίουΚρήτης, πρώηνΕυρωβουλευτής
-ΘεοδόσιοςΤάσιος, Ομότιμος ΚαθηγητήςτουΕθνικού ΜετσόβιουΠολυτεχνείου, ΕπίτιμοςΔιδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ΕπίτιμοςΠρόεδροςτης Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (ΕΦΕ)
-Ζαχαρίας Σκούρας,Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Γενικός Γραμματέας του ΔΙΚΑΜ του ΑΠΘ
-ΣταύροςΑυγολούπης, Διατελέσας ΚαθηγητήςΑστροφυσικήςτουΑΠΘ, Μέλοςτου Δ.Σ. τουΔΙΚΑΜ του ΑΠΘ
-Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΑΠΘ, Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ του ΑΠΘ
Το πλήρες πρόγραμμα του Επιστημονικού Συμποσίου είναι αναρτημένο στον σύνδεσμο: http://www.dikam.auth.gr/el/node/1343
ΤοΣυμπόσιοσυντονίζει η Πρόεδροςτου ΔΙΚΑΜτου ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου,και θα φιλοξενηθείστηδιαδικτυακή πλατφόρμα Ανιχνεύσεις WEBTVτου δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη, στους ακόλουθους συνδέσμους:
www.anixneuseis.gr
https://www.youtube.com/user/pantelisavvidis/featured
https://www.facebook.com/pantelis.savvidis

Επίσης, το Συμπόσιο θα μεταδίδεται και από τη σελίδα του ΔΙΚΑΜ στοFacebook:https://www.facebook.com/interdisciplinarycenterforaristotlestudies/


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.