ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ!

0
1911

Think Business | Γράφει η Λιάνα Αλεξανδρή

Το Χρυσό Μετάλλιο του ΕΒΕΘ στην Πρύτανη Ελένη Αρβελέρ

Πώς διαγράφεται το μέλλον της Ευρώπης; Είναι εφικτή η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και πόσο έχει προχωρήσει; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία έδωσαν απαντήσεις -μέσα από τις ομιλίες τους αλλά στις ερωτήσεις που τέθηκαν από το ακροατήριο- η Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, βυζαντινολόγος ιστορικός, Ελένη Αρβελέρ και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Rhodes των ΗΠΑ, Νικόλαος Ζαχαριάδης.

Οι διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες καθηγητές ήταν ομιλητές στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) με θέμα «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι – Προτάσεις και πρωτοβουλίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και το ΕΒΕΘ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στα 100 χρόνια  και πλέον διαδρομής του, συμβάλει σημαντικά και συστηματικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής», υπογράμμισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Μασούτης απένειμε στην κυρία Ελένη Αρβελέρ το Χρυσό Μετάλλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Το Μετάλλιο αυτό αποτελεί την ύψιστη τιμή που αποδίδει το Επιμελητήριο και αποφασίστηκε να απονεμηθεί «στην Μεγάλη Ελληνίδα» με τη διεθνή ακτινοβολία, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα πρύτανης της Σορβόννης στα 700 χρόνια ιστορίας του μεγάλου γαλλικού Πανεπιστημίου.

Τιμητική πλακέτα επιδόθηκε στην κυρία Αρβελέρ και από τον προϊστάμενο της Μονάδας Έρευνας «Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Δημοκρατία» (EUPOLDEM) του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννη Παπαδόπουλο.

Νέες Διοικήσεις στο Εμποροβιομηχανικό και στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Ο Γιάννης Μασούτης και ο Παναγιωτης Παπαδόπουλος είναι οι νέοι Πρόεδροι που προέκυψαν από τις εκλογές στο ΕΒΕΘ και στο ΒΕΘ αντίστοιχα, ο μεν πρωτος διαδέχτηκε το Δημήτρη Μπακατσέλο – που έχει γράψει μια ιδιαίτερα ιστορία επί  σειρά ετών στην ηγεσία του Εμποροβιομηχανικού – ο δε δεύτερος επανεξελέγη με τον αέρα της επιτυχίας των προηγούμενων  Προεδριών του στο Βιοτεχνικό.

Ο Γιάννης Μασούτης, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Νέο Επιμελητήριο»  συγκέντρωσε κατά την εκλογική διαδικασία της 4ης και 5ης Δεκεμβρίου ένα πρωτοφανές στα χρονικά  ποσοστό που ανήλθε στο 91,2%. Τα μέλη της νέας Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕΘ έχουν ως εξής:

Πρόεδρος: Γιάννης Μασούτης, Α’ Αντιπρόεδρος Ε. Βλαχογιάννης,

Β’ Αντιπρόεδρος Χρ.Σαραντόπουλος, Γεν. Γραμματέας Π. Μενεξόπουλος, Οικ. Επόπτης Τ. Καπετανίδης, Υπεύθ. ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Μ. Μπουφίδης, Υπ. Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Κ. Μωραϊτίδης.

Ο κ. Μασούτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκλογή νέων προσώπων στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά και στη δυναμική συμμετοχή γυναικών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πλέον του 50% των συμβούλων εξελέγησαν για πρώτη φορά, ενώ οι γυναίκες καταλαμβάνουν μία στις τέσσερις θέσεις στο νέο ΔΣ.

Το μήνυμα για συνεργασία, επίπονη και ουσιαστική δουλειά προκειμένου το μικρομεσαίο επιχειρείν να συνεχίσει να βλέπει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ως τον ακούραστο σύμμαχό του, μετέφερε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ενώπιον του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

«Όλοι είμαστε νικητές σε αυτή την αίθουσα από όποιον συνδυασμό και αν προερχόμαστε» επεσήμανε , εξάλλου,  ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς που εξελέγη με το συνδυασμό ‘Βιοτεχνική Συμμαχία’ του Παναγιώτη Παπαδόπουλου.

Τα νεοεκλεγέντα μέλη του ΔΣ συνήλθαν σε σώμα και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοικητικής επιτροπής, η οποία δομείται ως εξής:

Πρόεδρος: Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Α’ αντιπρόεδρος: Δ. Βαργιάμης, Β’ αντιπρόεδρος: Μ. Παπαδόπουλος, Γεν. γραμματέας: Α. Καπνοπώλης, Οικονομικός επόπτης: Α. Λυκάρτσης, Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και εξυπηρέτησης επιχειρήσεων: Π. Καλπακίδης, Υπ. συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων: Π. Αλεξιάδου, Τμ. Βιοτεχνών, Πρόεδρος: Χρ. Γκίνης, Αναπληρωτής πρόεδρος: Χρήστος Μαρμαρινός, Τμήμα υπηρεσιών, Πρόεδρος: Βασίλειος Πάρδας, Αναπλ. πρόεδρος: Δημήτριος Πεταλάς.

Ο ΟΛΘ  στο ΔΣ του ΣΒΒΕ : Ανταγωνιστκότητα και επενδύσεις οι κύριοι στόχοι για το Λιμανι της Θεσσαλονίκης

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΒΕ, με τη συμμετοχή του κ. Σ. Θεοφάνη, Συντονιστή της Κοινοπραξίας DIEP GmbH- Terminal Link SAS- Belterra Investments Ltd που ανέλαβε το μανατζμεντ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης μετά από Διεθνή Διαγωνισμό, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του του Συνδέσμου με αντικείμενο τη στρατηγική ανάπτυξης του ΟΛΘ και την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Θεοφάνης ανέφερε ότι για την ανάκτηση της απολεσθείσας διεθνούς ανταγωνιστικότητας του λιμένα της Θεσσαλονίκης τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα το θέμα των καθυστερήσεων στις φορτώσεις των πλοίων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, σήμερα τα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι αναμένουν, σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 120 ώρες (!) μέχρι να ξεφορτώσουν, ενώ στόχος είναι ο χρόνος αυτός να γίνει 8 ώρες, που είναι και ο μέσος όρος διεκπεραίωσης παρόμοιων εργασιών διεθνώς.

Όσον αφορά τα έργα στον 6ο προβλήτα, ο κ. Θεοφάνης δήλωσε ότι είναι κρίσιμο να ξεκινήσουν εντός του Α΄ εξαμήνου το 2018, ούτως ώστε να μη χαθεί κι άλλο τμήμα της αγοράς για τον ΟΛΘ, ενώ σε ορίζοντα 4ετίας ο παραχωρησιούχος θα έχει ολοκληρώσει το σύνολο των επενδύσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης, η οποία, εφόσον τηρηθεί ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα όπως και στην περίπτωση της παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά, θα αναλάβει εντός του Φεβρουαρίου 2018, είναι η ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας του λιμανιού. Στο πλαίσιο αυτό θ΄ αντικατασταθούν 1 ή 2 γερανογέφυρες σε ορίζοντα 18 μηνών.

Κορυφαίος στρατηγικός στόχος για τη νέα διοίκηση είναι η διακράτηση αρχικά, και η αύξηση στη συνέχεια του μεριδίου αγοράς, με βελτιώσεις στη λειτουργία του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων και την αύξηση σε ποσοστό 30% της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων προς τις γειτονικές χώρες σε μεσο – μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Εξάλλου, κομβικής σημασίας για την επιτυχή ανάπτυξη των εργασιών του λιμένα αποτελεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού με τα αντίστοιχα δίκτυα.

ΣΕΒΕ: Μείωση εξαγωγών στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας την τετραετία 2012-2016

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με τις εξαγωγικές επιδόσεις των ελληνικών περιφερειών για το διάστημα 2012-2016 προκύπτουν από τη μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ με τίτλο: «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας, ανά περιφέρεια και ανά νομό»,  με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να παρουσιαζει μείωση της τάξεως του 9%.

Αναλυτικά για το διάστημα 2012-2016, αύξηση εξαγωγών σημείωσαν οι περιφέρειες Ιονίου (78%), Κρήτης (30%), Βορείου Αιγαίου (28%), Ηπείρου (24%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (15%), Δυτικής Ελλάδας (12%), Θεσσαλίας (12%), Στερεάς Ελλάδας (3%) και Νοτίου Αιγαίου (1%), ενώ αντίθετα μείωση παρουσίασε η περιφέρεια Πελοποννήσου (39%), η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (30%) και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (9%).

Η εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας το 2016 σημείωσε μείωση καθώς οι εξαγωγές αγαθών ανήλθαν στο ποσό των 25,1 δις. ευρώ έναντι 25,4 δις. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας μείωση κατά 285,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,1% σε ετήσια βάση, ενώ τα προβλήματα για τους Έλληνες εξαγωγείς συνεχίστηκαν για άλλη μία χρονιά.

Αντίθετα, οι εισαγωγές της χώρας μας το 2016 σημείωσαν αύξηση σε σχέση με το 2015 κατά 487,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,1% σε ετήσια βάση, έχοντας ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 772,9 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι, σε κλαδικό επίπεδο, εκτός των Πετρελαιοειδών (δυίληση), δεύτερος σημαντικότερος εξαγωγικός κλάδος είναι τα Τρόφιμα, τα οποία σημείωσαν αύξηση κατά 327,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7% σε ετήσια βάση. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι, εκτός της περιφέρειας Κρήτης, όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες σημείωσαν αύξηση της εξαγωγικής τους επίδοσης στον κλάδο των τροφίμων. Τέλος, σημαντική συνεισφορά στο περιφερειακό εξωτερικό εμπόριο έχουν οι κλάδοι των χημικών και πλαστικών, των μετάλλων και των μηχανών και συσκευών. 

Όσον αφορά στους εξαγωγικούς προορισμούς και την ανάλυση των εξαγωγικών επιδόσεων ανά αγορά, παρατηρούμε ότι και για το 2016 οι ενδοκοινοτικές αγορές αποτελούν τον σημαντικότερο στρατηγικό εταίρο σε επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλία και η Γερμανία αποτελούν τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους σε επίπεδο χώρας αλλά και περιφερειών καθώς βρίσκονται στο top 10 εξαγωγικών προορισμών των ελληνικών περιφερειών,

Συνοπτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζουν οι περιφέρειες Αττικής (17,9 εκατ. ευρώ), Κεντρικής Μακεδονίας (1,1 εκατ. ευρώ), Πελοποννήσου (445,4 εκατ. ευρώ) και η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (172,8 εκατ. ευρώ), ενώ αντίθετα το μεγαλύτερο πλεόνασμα εμφανίζουν οι περιφέρειες Θεσσαλίας (566,5 εκατ. ευρώ) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (310,6 εκατ. ευρώ)..

ΒΕΘ – Προϋπολογισμός υπερφορολόγησης

Σε μέτρα – φωτιά βασίζεται ο προϋπολογισμός για το 2018, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και α΄ αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης  Επιμελητηρίων, Παναγιώτη Παπαδόπουλο.

«Αν και η συνταγή της υπερφορολόγησης άγγιξε το 2017 τα όριά της, σημειώθηκε, δε, τεράστια υστέρηση εσόδων, η εφαρμογή της συνεχίζεται και το 2018, αφού τα μέτρα είναι ήδη ψηφισμένα και δρομολογημένα. Ο προϋπολογισμός, στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας κατά 591 εκατ. ευρώ τον στόχο του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ. Για άλλη μία φορά, δηλαδή, προβλέπεται υπερπλεόνασμα.

Και όλα αυτά μετά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης για καταβολή κοινωνικού μερίσματος. Από τη μία έκτακτα βοηθήματα και από την άλλη, ανελέητη, είσπραξή φόρων» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

«Η κατάσταση είναι οριακή, η πραγματική οικονομία δεν έχει καμία απολύτως τύχη αν δεν αλλάξει σύντομα το πρόσημο στην ελληνική οικονομία» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας πως τα νέα εισπρακτικά μέτρα που είναι προ των πυλών θα επηρεάσουν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων  είτε γιατί αλλάζει ο υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είτε γιατί καταργούνται φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων, είτε γιατί αυξάνεται το ΦΠΑ στα νησιά, είτε γιατί κόβεται το ΕΚΑΣ.

Το ΙΜΕT επιλέγει την εξωστρέφεια

Λίγοι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν ότι στην πόλη τους έχει έδρα ένας πολύ σημαντικός επιστημονικός  φορέας, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ στην περιοχή ης Θέρμης

Το ΙΜΕΤ αποτελεί τον σημαντικότερο ελληνικό ερευνητικό φορέα στον τομέα των Μεταφορών, κι έναν από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους ερευνητικούς φορείς Πανευρωπαϊκά. Υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και χρηματοδοτείται κυρίως από ερευνητικά κονδύλια και ιδιωτικούς φορείς.

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το ΙΜΕΤ παρουσίασε τη σημαντική δραστηριότητα και τα ερευνητικά του επιτεύγματα, ξεκινώντας μια πορεία εξωστρέφειας κι ενημέρωσης των πολιτών.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου  δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης παρουσίασε στοιχεία για τη δραστηριότητα του ΙΜΕΤ, τονίζοντας την εξαιρετικά υψηλή τεχνογνωσία του επιστημονικού προσωπικού του (με την αξιοσημείωτη περίπου ίση αναλογία ανδρών/γυναικών), τις σημαντικότατες συνεργασίες με φορείς κι εκπαιδευτικά ιδρύματα, την ανθεκτική  του πορεία στα χρόνια της κρίσης και τις εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον. Προοπτικές που προοιωνίζονται από τον προσανατολισμό του ΙΜΕΤ στην αριστεία, τις συνεργίες με σημαντικούς φορείς και την εξάπλωση του στον Πειραιά και σύντομα και σ’άλλα μέρη της χώρας.

Στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτών είναι και η Ημερίδα «Ανοιχτών θυρών» (OPEN DAY) που διοργανώνει το ΙΜΕΤ κάθε Νοέμβριο  ανοίγοντας τις πόρτες του Ινστιτούτου, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στο κοινό όλων των ηλικιών.

Το πρώτο OPEN DAY έδωσε στους επισκέπτες την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του, να γνωρίσουν το έργο του, να δουν και να αγγίξουν από κοντά σημαντικά ερευνητικά τεχνολογικά επιτεύγματα και να μάθουν για το μέλλον των μεταφορών. Τις εντυπώσεις κέρδισαν ο Δυναμικός Προσομοιωτής Οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας, αλλά και τα Ηλεκτρικά Οχήματα, που παρουσιάστηκαν από τους ερευνητές και τους ειδικούς τεχνικούς επιστήμονες του ΙΜΕΤ, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οδική ασφάλεια με ειδικό δρωμενο για τα παιδιά.

Ο κ.Μπεκιάρης πραγματοποίησε ενημέρωση για τα επαγγέλματα και τις μεταφορές του μέλλοντος, ενώ πολλοί ήταν οι επισκέπτες που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον  για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, καθώς η πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών, δρ Μαρία Κωνσταντοπούλου παρουσίασε το επάγγελμα του ερευνητή και τις προοπτικές του.

ΞΕΕ: Το σήμα “Boutique Hotel’’ επιτέλους πιστοποιείται

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής της πιστοποίησης  ξενοδοχείων με το σήμα “ Boutique Hotel’’ που σχεδίασε και υλοποιεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο  Ελλάδος – και το οποίο αφορά και πολλά κομψά και προσεγμένα  Boutique Hotels’’ στη Θεσσαλονίκη

Σε ειδική εκδήλωση στο περιθώριο της έκθεσης Greek Tourism Εxpo στην Αθήνα

παρουσιάστηκαν οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις ένταξης των ξενοδοχείων για την απόκτηση του Σήματος “Boutique Hotels” μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών πιστοποίησης των καταλυμάτων ως Boutique Hotels.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης επισημάνθηκε ότι βασικές προϋποθέσεις ένταξης μίας μονάδας στην κατηγορία «Boutique Hotel» αποτελούν : α) το μέγεθος της,  με δυναμικότητα  έως τα 60 δωμάτια και β) να ανήκει σε κατηγορία 3, 4 ή 5 αστέρων.

Οι ουσιαστικές προϋποθέσεις πιστοποίησης  ενός ξενοδοχείου ως  “Boutique Hotel” εξετάζουν το concept του στους παρακάτω τομείς:

  1. στους χώρους του ξενοδοχείου
  2. στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό
  3. στη διακόσμησή του.

Αναφερόμενους στους σκοπούς της επίσημης ενεργοποίησης του προγράμματος εφαρμογής του Σήματος “Boutique Hotel”, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης υπογράμμισε ότι  ‘‘συμβάλουμε με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία μας στην κοινή προσπάθεια για την οριοθέτηση τουριστικών προϊόντων που στηρίζουν τόσο τη διεποχικότητα της ζήτησης όσο και την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών’’.

  • Επιχειρηματική δραστηριότητα στην πόλη

 Μalls

– One Salonica Outlet Mall –Welcome Winter Opening Party

Photographer:http://www.facebook.com/pasxalis.ter

Τη χειμερινή σεζόν υποδέχθηκε πρόσφατα με ένα κεφάτο πάρτι το Οne Salonica Outlet Mall στο food court του Εμπορικού Κέντρου. Οι προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, πελάτες και συνεργάτες, και περιηγήθηκαν στους χώρους του Εμπορικού Κέντρου με αποκλειστική ξενάγηση.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις μουσικές επιλογές του  DJ Foris Sotirakis, το  συγκρότημα ΑΤΜΑ και με γευστικά εδέσματα που προσέφεραν τα καταστήματα εστιασης του Mall.
Ιατρικά κέντρα

– Εmbryolab: Υποστηρίζουμε τη γονιμότητα στην πράξη

Το Σωματείο για τη Γονιμότητα ΚΥΒΕΛΗ και η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΥΑ) Embryolab, με τη σημαντική υποστήριξη των AHEPA, πραγματοποίησαν  στη Θεσσαλονίκη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, εκδήλωση με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας και θέμα «Υποστηρίζουμε τη γονιμότητα στην πράξη».

Ειδικοί της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής από το Embryolab και εκπρόσωποι του Σωματείου ΚΥΒΕΛΗ παρουσίασαν την εξέλιξη στην ΥΑ και τις κλινικές και εργαστηριακές  πρακτικές.

‘‘Από  το 1978 μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί περισσότερα από 6.500.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο με θεραπείες και τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.” δήλωσε η πρόεδρος του Σωματείου για τη γονιμότητα «Κυβέλη», Δήμητρα Δρακοπούλου.

«Ζούμε τη νέα εποχή στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή με εφόδια τη νέα τεχνολογία φαρμάκων, την τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA, τη μικρο-γονιμοποίηση, την κρυοβιολογία, τη γενετική και θα μπορούσα να συνεχίσω… Και βέβαια η «εξατομικευμένη ιατρική της αναπαραγωγής» αποτελεί τη νέα σελίδα στην ιστορία της υποβοήθησης της αναπαραγωγής και είναι σίγουρο πως τα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας έχουν να ωφεληθούν σημαντικά.» δήλωσε ο κλινικός διευθυντής του Embryolab και Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νίκος Χριστοφορίδης, MD, MRCOG, DFFP.

Και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη γονιμότητα: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πρόσφατα έχει αναγνωρίσει την υπογονιμότητα ως ασθένειαΕπιπλέον, 1 στα 5 ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, το 5% των παιδιών που γεννιούνται στην Ευρώπη γεννιούνται με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ο αριθμός των ζευγαριών που απευθύνονται σε ειδικούς γονιμότητας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αυξάνεται 6-9% κάθε χρόνο.

– Lifestyle Medicine – Κέντρο Νανοϊατρικής

Lifestyle medicine, είναι η ιατρική που στοχεύει στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια ομάδα ειδικών με επικεφαλής την καρδιολόγο  και Νανο-ιατρό, Δρ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, έρχονται να διώξουν τη …σκουριά από τον οργανισμό μας, επαναπρογραμματίζοντας τη ζωή μας στο Κέντρο Νανοιατρικής –  Lifestyle Medicine Clinic που ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη (Β. Όλγας 207) .

«Οι κακές επιλογές του τρόπου διαβίωσής μας αποτελούν τη ρίζα των χρόνιων ασθενειών . Η  LifeStyle Medicine είναι η ουσία της Ιατρικής που στοχεύει στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών του σύγχρονου τρόπου ζωής»,  επισημαίνει η κ. Καραγκιοζάκη, που δημιούργησε την πρώτη LifeStyle Medicine Κλινική στην Ελλάδα, στηριζόμενη στα τελευταία επιτεύγματα της Νανοϊατρικής.

–  Επαναρύθμιση του οργανισμού: Σε πέντε βήματα-στάδια, οι ειδικοί επιστήμονες καταγράφουν τα προβλήματα που εντοπίζονται στον οργανισμό και ξεκινούν τη διαδικασία αντι-οξείδωσής του, ανανεώνοντάς τον εσωτερικά και εξωτερικά.

Αρχικά λαμβάνεται ένα λεπτομερές ατομικό, οικογενειακό ιατρικό ιστορικό όπου γίνεται εξατομικευμένη και σε βάθος ανάλυση του τρόπου ζωής και των καθημερινών συνηθειών: (διατροφή, άσκηση, ύπνος, καθημερινό άγχος και τρόπος αντιμετώπισής του). Στη συνέχεια προτείνονται τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ για την εκτίμηση του οξειδωτικού στρες του κάθε οργανισμού και προτείνεται συστηματικό χτίσιμο της θωράκισης του.

–  Η «άμυνα» του οργανισμού οργανώνεται με «όπλα» τελευταίας γενιάς όπως :

Μέτρηση οξειδωτικού στρες-Τεστ οξείδωσης επιδερμίδας-Τεστ Μεταβολισμού και διατροφικής κατάστασης -Επιγενετική μέθοδος που αναλύει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες στη δράση γονιδίων, που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία χρόνιων και σοβαρών ασθενειών – Έλεγχος της διατροφικής κατάστασης των κυττάρων , έλεγχος των τοξινών , της κατακράτησης υγρών,κ.ά

–  HealthCoaching: Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων,  προτείνεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αντι-γήρανσης, διατροφής και αντι-οξειδωτικών, άσκησης, τεχνικές χειρισμού του καθημερινού άγχους καθώς και HealthCoaching Συνεδρίες, αλλά  και αναλυτικές οδηγίες για την αλλαγή του τρόπου ζωής μας.

Τι προβλήματα μπορεί να επιλύσει η LifeStyleMedicine?

Καρδιαγγειακές Νόσους (Στεφανιαία Νόσος, Εγκεφαλικό), Υπέρταση, Καρκίνος, Διαβήτης Νευροεκφυλιστικές Νόσους (Parkinson, Alzheimer, Σκλήρυνση κατά πλάκας),  Αυτοάνοσα Νοσήματα,  Αρθρίτιδες, Παχυσαρκία, Υψηλή χοληστερόλη, Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,  Παθήσεις ωχράς κηλίδας, Χρόνια κόπωση, Υπογονιμότητα ,Άγχος.

-22 χρόνια Ανδρολογικό «Ζεγκινιάδου» 

Τα 22 χρόνια λειτουργίας του ομώνυμου Ανδρολογικού Κέντρου γιόρτασε πρόσφατα η βιολόγος αναπαραγωγής, Θεοδοσία Ζεγκινιάδου σε γνωστό χώρο εστίασης της Θεσσαλονίκης με προσκεκλημένους γιατρούς, ακαδημαϊκούς επιστήμονες, συνεργάτες και φίλους, από τη Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα,

Στο σύντομο χαιρετισμό της η κα Ζεγκινιάδου, αναφέρθηκε στον άνθρωπο που της άνοιξε το δρόμο, δρ. Ιωάννη Αλεξίδη, τον οποίον ευχαρίστησε για τη στήριξή του, τόσο στο ξεκίνημα της καριέρας της , όσο και σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας.

To Ανδρολογικό Εργαστήριο «Ζεγκινιάδου», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγίας Σοφίας 5)  έχει ως αντικείμενο την πλήρη εργαστηριακή διερεύνηση της γονιμότητας του άνδρα.

Ξενοδοχεία – Εστίαση:

-Έγινε  20 χρονών το Mediterranean Palace!

Tην 20η επέτειο της λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη γιόρτασε πρόσφατα το ξενοδοχείο Mediterranean Palace που δεσπόζει απέναντι από το Λιμάνι Θεσσαλονίκης και η αίθουσα εκδηλώσεων του τελευταίου ορόφου του ξενοδοχείου με οικοδεσπότες την οικογένεια Δεδέογλου, φιλοξένησε συνεργάτες, φίλους, εκπροσώπους των αρχών και του επιχειρηματικού και τουριστικού κλάδου.

Ο πρόεδρος του Ομίλου “The Luxury Hotels”, Σεραφείμ Δεδέογλου αναφέρθηκε σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του ξενοδοχείου, καθώς και στην επιθυμία και το όραμα που είχε πάντοτε να φτιάξει ένα ξενοδοχείο,  που τελικά έγινε πραγματικότητα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου, Γιάννης Ασλάνης, και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας – ο οποίος  συνεχάρη την οικογένεια Δεδεόγλου για τη συμβολή της στα τουριστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης.  Τέλος, η κυρία Γλύκα Δεδέογλου αναφέρθηκε στα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ομίλου  ‘”The Luxury Hotels”.

Η  οικονομική ενίσχυση εκ μέρους του ξενοδοχείου προς τέσσερα φιλανθρωπικά σωματεία της πόλης, και συγκεκριμένα, το Παιδικό Χωριού SOS Πλαγιαρίου, τη μονάδα αυτιστικού ατόμου ΕΛΠΙΔΑ, το Ορφανοτροφείο Θηλέων «ΜΕΛΙΣΣΑ» καθώς και το MAKE A WISH αποτελεί μέρος της πολιτικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που ασκεί διαχρονικά ο Ομιλος.

SEROS Prime Dining

Το Grand Hotel Palace,  μέλος επίσης του Ομίλου  “The Luxury Hotels”, είναι το αγαπημένο ξενοδοχείο των Οργανωτών Συνεδρίων αλλά και των εραστών της υψηλής Γαστρονομίας. Ο  chef Βασίλης Τσόντζος στο gourmet  εστιατόριο του ξενοδοχείου, το SEROS Prime Dining, αναζητά τις καλύτερες πρώτες ύλες  από όλον τον κόσμο και δημιουργεί προτάσεις για “signature plates & cocktails” με υψηλή ποιότητα, όπως :

Rib-Eye Wagyu  από αυθεντικό μοσχαρίσιο κρέας Wagyu Kobe,  Black Angus, Bistecca Fiorentina (η  αυθεντική Chianina της Τοσκάνης σερβιρισμένη  σε πλάκα αλατιού Ιμαλαΐων) κ.α. εκλεκτά εδέσματα αλλά και επιδόρπια, όπως η  σφαίρα κρέμα Ιαπωνικού μανταρινιού yuzu, sauce-anglaise με πικραμύγδαλο και τριμμένο μπισκότο μαστίχας.

Για τους επίμονους εραστές της εκλεκτής δημιουργικής κουζίνας
– World Class Fine Drinking: η μεγαλύτερη γιορτή του καλού ποτού!

Γεύσεις, αρώματα, και μια υπέροχη fine drinking εμπειρία στο World Class Fine Drinking Thessaloniki, μια διοργάνωση του World Class των Reserve Brands της Diageo. Ενας θεσμός εξερεύνησης στον κόσμο των εκλεκτών spirits και signature cocktails υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε ένα ευχάριστο 3ήμερο ταξίδι στη γιορτή του fine drinking στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, 24 bars της πόλης εναλλάσσονταν κάθε μέρα μέσα από 8 pop-up bars προσφέροντας υπέροχες στιγμές με γευστικά και ευφάνταστα κοκτέιλς με βάση τα εκλεκτά spirits του Reserve Portfolio της Diageo: Johnnie Walker Gold Label, τεκίλα Don Julio Reposado κ.α.

Από την ίδρυσή του το 2009, το WORLD CLASS των Reserve Brands της Diageo, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα επικοινωνίας με στόχο την έμπνευση και μύηση του κοινού στο fine drinking. Παράλληλα, με παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες, έχει αποτελέσει πόλος έμπνευσης, εκπαίδευσης και γνώσης για περισσότερους από 250.000 bartenders από όλον τον κόσμο, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και προβολής.  Το WORLD CLASS διοργανώνει κάθε χρόνο το ‘WORLD CLASS Bartender of the Year’ – το θεσμό που αναγνωρίζεται από bartenders και κοινό ως η κορυφαία διάκριση που μπορεί να λάβει ένας επαγγελματίας του χώρου.

Η Diageo Hellas είναι κορυφαία εταιρεία premium αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα και τον κόσμο. Στην Ελλάδα διακινεί μία μεγάλη σειρά σημάτων, που κατέχουν κορυφαία θέση στην εκάστοτε κατηγορία και σε κάθε περίσταση κατανάλωσης. Τα whiskies Johnnie Walker, Haig, Dimple, Cardhu και τα Classic Malt, η Smirnoff Vodka, το Gordon´s Gin, το Baileys Creamy liqueur, η Ursus και η σαμπάνια Veuve Clicquot, είναι μερικά από τα δημοφιλή σήματα που εμπορεύεται η Diageo Hellas στην χώρα μας.

-Ένας χρόνος λειτουργίας  ‘‘Μaestros Fish &Meat’’

Με μια ιδιαίτερη βραδιά  γιόρτασε το εστιατόριο  “Μaestros Fish &Meat” τον έναν χρόνο λειτουργίας του στο νέο ανακαινισμένο χώρο του στη Ν. Πλαστήρα (Νέα Κρήνη).

Φίλοι του  καλού φαγητού, γευσιγνώστες, και δημοσιογράφοι είχαν την χαρά να γευτούν αυθεντικές γεύσεις της ανατολής, πολίτικες συνταγές για τσίπουρο, φρέσκα θαλασσινά  αλλά και κρεατικά.

Και Παρασκευή/Σάββατο η δημιουργική κουζίνα με συνοδεία έντεχνης ελληνικής μουσικής.

  • Εμείς και οι άλλοι

– H μελωδία της ΑΕΛΙΑ στο Μέγαρο Μουσικής

Αφιερωμένη στις γυναίκες. που δίνουν τη μάχη τους με τον καρκίνο του μαστού, αλλά και σε αυτές  που με την αγάπη τους αγκαλιάζουν, στηρίζουν και εμπνέουν κάθε αγωνίστρια σε αυτή τη μάχη ήταν η βραδυά που οργάνωσε η ΑΕΛΙΑ (Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός για τον Καρκίνο του Μαστού) σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης .

Τέσσερις γυναίκες, η αρχιμουσικός Ζωή Τσόκανου, η σοπράνο Eleni Calenos, η μέτζο σοπράνο Αντιγόνη Παπούλκα και η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου ένωσαν το ταλέντο  και την ευαισθησία τους και μας χάρισαν στο κοινό αγαπημένες άριες και ντουέτα από το λυρικό ρεπερτόριο, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και η βράβευση των τριών καλύτερων έργων του Διαγωνισμού Φωτογραφίας της ΑΕΛΙΑ «Καρκίνος του Μαστού: Η Πρόληψη είναι η Ομπρέλα της Ζωής». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.