ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ… ΦΡΕΣΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

0
2380

Think Business | Γράφει η Λιάνα Αλεξανδρή

Οσους αντιπερισπασμούς κι αν επιστρατεύσουν οι μάγοι της κυβερνητικής επικοινωνίας (Νοvartis,  λάσπη στον ανεμιστήρα, ανάμιξη πολιτικών προσώπων, κουκουλοφόροι   κλπ) οι ξεροκέφαλοι Έλληνες φαίνεται ότι επιμένουν βασικά σε δύο ζητήματα: στο εθνικό θέμα της Μακεδονίας και, βέβαια, σε αυτό της Οικονομίας – γιατί το ζουν καθημερινά στο πετσί τους. Και δεν πτοούνται, ακόμη και από την πιο αριστοτεχνικά σχεδιασμένη προπαγάνδα.

Από την άλλη, εν μέσω Σκοπιανού, Τουρκικών προκλήσεων και Σκανδαλολογίας, η ελληνική Οικονομία προσπαθεί να επιβιώσει στα ταραγμένα νερά μιας παγκόσμιας Χρηματιστηριακής «διόρθωσης» (πέρασε τα ψιλά των Ειδήσεων) που στη χώρα μας είχε ως άμεσο αποτέλεσμα – σε συνδυασμό με το θέμα  της Νοvartis και τα Ελληνοτουρκικά – την άνοδο των ελληνικών spreads.

Επιπλέον, το ουσιαστικό ερώτημα, στο οποίο έχει στηρίξει ένα μεγάλο μέρος του προεκλογικού του αφηγήματος το Μαξίμου, δεν έχει ξεκαθαριστεί: Καθαρή έξοδος, όπως λέει η Κυβέρνηση, ή Επιτήρηση έως το 2028, όπως ισχυρίζονται οι Εταίροι μας;

Από εμπειρία τείνω να πιστέψω τους δεύτερους.

 

7η Γενική Συνέλευση Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος: Ζητείται πολιτική υποστήριξης και όχι υπονόμευσης των Ελλήνων Ξενοδόχων

 

Την περίοδο της κρίσης το ελληνικό ξενοδοχείο, έγινε ο κινητήρας για να δουλέψουν οι μηχανές της οικονομίας και «έβαλε πλάτη» σε τομείς όπως η πρωτογενής παραγωγή, συμβάλλοντας τα μέγιστα προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της εξωστρέφειας και της τοποθέτησης των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων σε  μεγάλες διεθνείς αγορές, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στην 7η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Expo στην Αθήνα.

Η κορυφαία ετήσια εκδήλωση των Ελλήνων ξενοδόχων είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη Βόρεια Ελλάδα, δεδομένου ότι περιοχές όπως η Χαλκιδική, η πόλη της Θεσσαλονίκης, η Βεργίνα, αλλά και λιγότερο γνωστά τουριστικά διαμάντια στη Μακεδονία και τη Θράκη, ανεβαίνουν σταθερά στις προτιμήσεις των ξένων τουριστών και αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη αγορά παραδοσιακού, αλλά και  Εναλλακτικού (θρησκευτικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, οικολογικού κλπ) Τουρισμού για τις δεκαετίες που έρχονται.

Με τη συμμετοχή πλέον των 950 ιδιοκτητών ξενοδοχείων από όλη την Ελλάδα η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και εκπροσώπων θεσμικών και κλαδικών φορέων.  Επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της ξενοδοχίας και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και οι νέες δράσεις του Επιμελητηρίου.

Όπως επιγραμματικά επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., είναι ωραία τα μεγάλα λόγια και οι αναφορές στον τουρισμό ως την ατμομηχανή της οικονομίας, αλλά αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί και σε πράξεις, ζητώντας από τη πολιτεία τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος υποστηρικτικού και όχι υπονομευτικού των προσπαθειών των ξενοδόχων.

Ο κ. Βασιλικός παρουσίασε έναν Οδικό Χάρτη πέντε σημείων – κλειδιών «που μπορούν πραγματικά να «ξεκλειδώσουν» την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής ξενοδοχίας», όπως ανέφερε.

Ξεκινώντας από την υπερφορολόγηση, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε χαρακτηριστικά: «Η λοκομοτίβα θέλει κάρβουνο και ράγες για να «τρέξει». Ο καθένας μπορεί να φανταστεί πόσα πολλά περισσότερα θα μπορούσε να δώσει ο τουρισμός και το ελληνικό ξενοδοχείο αν δεν ζούσαμε αυτό το καθεστώς της υπερφορολόγησης, με κορωνίδα το φόρο διαμονής. Για τον οποίο, η θέση όλων των ξενοδόχων, ήταν και είναι σαφής και συγκεκριμένη. Κάνει ζημιά και πρέπει να καταργηθεί!».

Ακολούθως σημείωσε ως δεύτερο κομβικό ζήτημα που χρήζει άμεσης λύσης τον αθέμιτο ανταγωνισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων. «Ο ελληνικός τουρισμός θέλει όραμα και πρόγραμμα. Δεν πρόκειται να πετύχουμε κανέναν ποιοτικό στόχο αναβάθμισης του προϊόντος μας, επιδοτώντας ημιυπόγεια στο Κουκάκι, που εξαιρούνται και από τον φόρο διαμονής».

Ως τρίτο μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. έθεσε το ζήτημα των Υποδομών, ενώ έκανε ειδική αναφορά για τις σχέσεις της ξενοδοχίας με το Τραπεζικό Σύστημα.

Τέλος, ο κ. Βασιλικός ανέφερε ως καλοδεχούμενες τις μεγάλες ξένες επενδύσεις ζητώντας όμως από την πολιτεία να μην αγνοεί τον υφιστάμενο κλάδο της ξενοδοχίας που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα, δεδομένου ότι κάθε χρόνο επενδύει σημαντικά για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε στους 5 κεντρικούς άξονες δράσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου οι οποίοι επιμερίζονται στη διοικητική αναδιοργάνωσή του, στην ενίσχυση της επικοινωνίας με τα μέλη του, στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του θεσμικού ρόλου του ως συμβούλου για τη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής για την ξενοδοχία, στην συμβολή, στη βελτίωση και στον εμπλουτισμό του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος και στο άνοιγμα στην κοινωνία.

– Η μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ)

Υπογραμμίζεται ότι στη Γενική Συνέλευση του Ξ.Ε.Ε., παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά και βασικά σημεία της ετήσιας μελέτης του (ΙΤΕΠ) με τίτλο: «Oι εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας».

Σύμφωνα με αυτήν, διαπιστώνεται ότι η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού εξακολουθεί να παραμένει υψηλή, καθώς στο 4μηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου (και για το 2016 και για το 2017) καταγράφεται το 70% των αφίξεων και σχεδόν το 80% των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα.

Παράλληλα παρατηρείται έντονος δυισμός στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος απεικονίζεται σε όλες τις τουριστικές μεταβλητές, καθώς 5 περιφέρειες (Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά) συγκεντρώνουν πάνω από το 85% των τουριστικών ροών στη χώρα. Επίσης όπως καταγράφηκε στη μελέτη, το μέσο μέγεθος του ελληνικού ξενοδοχείου παραμένει για χρόνια σταθερό και κυμαίνεται γύρω στα 42 δωμάτια.

Το 2017 καταγράφηκε ποσοστιαία άνοδος κατά 11,3% στο μέσο έσοδο ανά δωμάτιο με βάση την κατηγορία του ξενοδοχείου σε σχέση με το 2016. Όπως διαπιστώνει η μελέτη η ονομαστική αύξηση που παρατηρείται στο  ακαθάριστο μέσο έσοδο ανά δωμάτιο, δεν συνοδεύεται και από αύξηση στο αντίστοιχο καθαρό έσοδο, καθώς το ξενοδοχειακό προϊόν επιβαρύνεται υπέρμετρα από άμεση και έμμεση φορολογία. Για να μπορέσουν συνεπώς τα ξενοδοχεία να παραμένουν ανταγωνιστικά, υποχρεώνονται να συγκρατούν τις τιμές τους, αναφέρει η έρευνα του ΙΤΕΠ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 85% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία αφορά στους αλλοδαπούς επισκέπτες, γεγονός που καταδεικνύει την πίεση που υφίστανται τα ξενοδοχεία που βασίζονται στον εσωτερικό τουρισμό.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την περίοδο 2012-2017 άνοιξαν 498 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 17.153 δωματίων, ενώ διέκοψαν τη λειτουργία τους 427 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 11.715 δωματίων.

 

Οι προτάσεις του ΒΕΘ στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, για τα εκκρεμή προβλήματα της Θεσσαλονίκης

Την ανάγκη η μεταποίηση – και δη της Βόρειας Ελλάδας – που χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται, να αποτελέσει εκ νέου μοχλό ανάπτυξης της χώρας επεσήμανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα κατά την  επίσκεψη της νέας Διοικητικής επιτροπή του ΒΕΘ στην ΠΚΜ.

«Πέρα από τα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας ιδιαίτερη σημασία έχουν τα κόστη που επιβαρύνουν και μετατρέπουν σε μη ανταγωνιστικές τις εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων  ενέργεια, μεταφορές, τελωνεία, δημοτικά τέλη και φόροι» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας πως «η αιχμή του δόρατος για την αύξηση της μεταποίησης ως ποσοστού του ελληνικού ΑΕΠ θα πρέπει να είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις. Τεχνογνωσία υπάρχει, προϊόντα με δυνατότητες υπάρχουν καθώς και ανθρώπινο δυναμικό με υψηλά προσόντα που μπορεί να προσαρμοσθεί στα δεδομένα του ανταγωνισμού. Το μόνο που λείπει είναι το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Ο κ. Πρόεδρος του ΒΕΘ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της αξιοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα όπως αυτή προκύπτει από τη σύμβαση παραχώρησης του 67% του ΟΛΘ στη South Europe Gateway Thessaloniki Limited.

«Κομβικής σημασίας για την επιτυχή ανάπτυξη των εργασιών του λιμένα αποτελεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού με τα αντίστοιχα δίκτυα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η σύνδεση του λιμανιού της πόλης με τον ανισόπεδο κόμβο Κ16» σημείωσε, υπενθυμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας της Πύλης 16 του ΟΛΘ.

 

‘‘Ελληνική Αξία’’  Βορείου Ελλάδος

Για έκτη συνεχή χρονιά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) οργανώνει το θεσμό των βραβείων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ Βορείου Ελλάδος. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη, προβολή και βράβευση των βορειοελλαδικών εκείνων μεταποιητικών επιχειρήσεων, που ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε και οι οποίες σημείωσαν εξαιρετικές επιχειρηματικές επιδόσεις.

Στο πλαίσιο της εφετινής διοργάνωσης ο ΣΒΒΕ καλεί τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και λοιπές πληροφορίες για τα κριτήρια απονομής των Βραβείων βρίσκονται αναρτημένες στο site του ΣΒΒΕ στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:  https://www.sbbe.gr/vravia-elliniki-axia-voriou-ellados-2018

Ο θεσμός των βραβείων «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ Βορείου Ελλάδος» αποτελεί την ελάχιστη τιμητική αναγνώριση της επιτυχημένης δράσης των επιχειρήσεων που θα βραβευθούν, οι οποίες δραστηριοποιούνται μέσα σε ένα δυσμενέστατο οικονομικό κλίμα.  Παράλληλα, αποτελεί και σημαντική προβολή του έργου και της προσφοράς των μεταποιητικών επιχειρήσεων με έδρα την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

 

Α΄αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γ. Μασούτης 

Στο αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) εξελέγη ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης, στο πλαίσιο των αρχαιρεσιών που διεξήχθησαν για την ανάδειξη της νέας Διοικητικής Επιτροπής του κορυφαίου οργάνου που εκπροσωπεί τα Επιμελητήρια και τον επιχειρηματικό κόσμο όλης της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι στήριξαν την υποψηφιότητά του για την θέση του α΄ αντιπροέδρου, ενώ απηύθυνε μήνυμα ενότητας και συνεργασίας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΚΕΕΕ για την ισχυροποίηση του Επιμελητηριακού θεσμού, καθώς και για την υλοποίηση δράσεων που θα έχουν στο επίκεντρό τους το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

«Διανύοντας τον όγδοο χρόνο της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μνημονίων που συνέθλιψαν την υγιή επιχειρηματικότητα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η ΚΕΕΕ θα επιδιώξει την αλλαγή σκηνικού με συγκροτημένες προτάσεις προς την Πολιτεία, ως θεσμοθετημένος σύμβουλός της», υπογράμμισε , μεταξύ άλλων ο κ. Μασούτης.

 

Ο ΣΕΒΕ στρατηγικός συνεργάτης των εξαγωγών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Μία από τις πλέον σημαντικές συμφωνίες, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος-ΣΕΒΕ.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκο Λουφάκη, προβλέπει μία μεγάλη δέσμη κοινών πρωτοβουλιών για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας και την στήριξή τους με νέες συμφωνίες και εμπορικές συνεργασίες.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει τέσσερις άξονες κοινών δράσεων:

  1. Την προώθηση της ιδέας της εξωστρέφειας σε όλους τους τομείς της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας της Περιφέρειας και τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς τους.
  2. Τις δράσεις προώθησης διεθνών συνεργασιών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διοργάνωση εκθέσεων, επιχειρηματικών αποστολών και επιχειρηματικών συναντήσεων.
  3. Τη συνεργασία σχετικά με:

α. την επεξεργασία στατιστικών στοιχείων εξωτερικού εμπορίου της Περιφέρειας

β. την εκπόνηση μελετών και ερευνών αγοράς σε επιλεγμένες χώρες και κλάδους και μελετών/ερευνών συγκριτικών πλεονεκτημάτων επιλεγμένων προϊόντων της Περιφέρειας στις διεθνείς αγορές.

γ. τη συστηματική παρακολούθηση της εξαγωγιμότητας των προϊόντων της Περιφέρειας και σε σχέση με τις λοιπές κοινοτικές αλλά και τρίτες χώρες με στόχο το σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων.

  1. Την εκπαίδευση/κατάρτιση και συμβουλευτική του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας σε εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται ιδίως με θέματα εξωστρέφειας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Για μία ουσιαστική συνεργασία που προστίθεται στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης μετά την υπογραφή της. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε όλες τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, όπως η  συμμετοχή των επιχειρήσεων σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις ή οι δομές στήριξης και ενίσχυσης των εμπόρων και των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη χαρά του για την υπογραφή του πρωτοκόλλου με το οποίο ξεκινά η συνεργασία του ΣΕΒΕ με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πεποίθηση του ΣΕΒΕ είναι ότι η έξοδος από την κρίση συνδέεται με την απόκτηση πλούτου από το εξωτερικό, δηλαδή από τις εξαγωγές, άποψη στην οποία βρήκε απόλυτο σύμμαχο την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιφέρειες όσον αφορά στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές της για το 2016 ανήλθαν στο ποσό των 1,0 δις. ευρώ. Παράλληλα αποτελεί την 5η πιο εξαγωγική περιφέρεια της Ελλάδας, με πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ το διάστημα 2012-2016 η συνολική μεταβολή της εξαγωγικής της επίδοσης ήταν θετική κατά 3%.

 

Θεσσαλονίκη-Κολωνία: Ελληνογερμανική Επιμελητηριακή Συνεργασία

Με ανανεωμένη την εμπιστοσύνη μετά από τις πρόσφατες εκλογές, οι Αντιπρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαργιάμης και Μακάριος Παπαδόπουλος, βρέθηκαν στην Κολωνία για να συναντήσουν εκπροσώπους του Επιμελητηρίου της πόλης με το οποίο έχουν αδελφοποιηθεί εδώ και μερικά χρόνια.

Στόχος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης είναι μεταξύ άλλων η αναβάθμιση των ελληνικών πτυχίων επαγγελματικής εκπαίδευσης ώστε να αναγνωρίζονται ως ισότιμα σε όλη την Ευρώπη, η διερεύνηση της δυνατότητας πραγματοποίησης της πρακτικής εξάσκησης σε γερμανικές επιχειρήσεις και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κολωνίας και υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις και την ανταλλαγή σπουδαστών, Φέρντιναντ Φουξ, ενημέρωσε για τις δυνατότητες στήριξης και συνεργασίας εκ μέρους του φορέα του. Επίσης συζητήθηκαν οι περιπτώσεις πραγματοποίησης εξετάσεων από κοινού στην Γερμανία αλλά στα Ελληνικά, η ίδρυση κοινών επιτροπών επαγγελματικής εκπαίδευσης και στα δύο επιμελητήρια και η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης σε ευρωπαϊκά προγράμματα σε συνεργασία με τα διάφορα ευρωπαϊκά αδελφά επιμελητήρια της Κολωνίας, όπως της γαλλικής Λυών, της πολωνικής Κατοβίτσε, του βελγικού Όϊπεν,  της Βουδαπέστης ή του Μιλάνου.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και την όσον το δυνατόν αποτελεσματικότερη συνεργασία για το καλό των καταρτιζομένων εφόσον όλοι συμφωνούν ότι η επαγγελματική εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό μέσο πολιτικής που συμβάλλει στην επίτευξη πολλών και ποικίλων οικονομικών και κοινωνικών στόχων, ενός υψηλού επιπέδου αποσχόλησης, κοινωνικής συνοχής και διατήρησης της ανταγωνιστικότητας προς όφελος μίας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κολωνίας είχε προγραμματίσει για τους Θεσσαλονικείς επισκέψεις σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν ενεργά στην επαγγελματική εκπαίδευση ενώ σε δείπνο που παρέθεσε ο κ. Φουξ στους εκπροσώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης παρεκάθεισε και ο Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW, Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε  τους εκπροσώπους του ΒΕΘ για τις δράσεις του Συνδέσμου

 

HWBZeniΘ : Συνέργεια κορυφής στην Ενέργεια και στην Υγεία

Τη δημιουργία της κάρτας υγείας HWB-ZeniΘ, ενός νέου προϊόντος προς όφελος των καταναλωτών, αποτέλεσμα της συνέργειας του Οργανισμού καρτών υγείας  ΕΥ club και της ZeniΘ, του  πρώτου παρόχου ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα οι υπεύθυνοι των δύο εταιριών.

Στην συνεργασία στρατηγικής συμμαχίας η οποία αποτελεί «επιστέγασμα σημαντικών προηγούμενων συνεργασιών με μεγάλους Φορείς, Ομίλους και Συλλόγους του ΕΥ club» αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Δημιουργός του Οργανισμού Καρτών Υγείας, Δημήτρης Καρατσιουμπάνης.

Από την πλευρά της ZeniΘ, ο Γεν. διευθυντής Federico Regola επεσήμανε πως η ΖeniΘ, είναι μια καινοτόμος εταιρεία στο χώρο της ενέργειας και με ιστορία 18 χρόνων στην Ελλάδα, «συνεχίζει να εμπλουτίζει την προσφορά της προς τον καταναλωτή, προσφέροντάς του επιπλέον υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του, συνεισφέροντας στον οικογενειακό προϋπολογισμό».  Όπως είπε ο κ. Regola, στο πλαίσιο αυτό, πλαισιώνει με τη συνεργασία της με την ΕΥ CLUB το πρωτοποριακό της ενεργειακό πακέτο (που περιλαμβάνει και φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθυντής Marketing  και επικοινωνίας της ZeniΘ, Μάνος Εξαρχουλάκος που τόνισε ότι η συνεργασία της ΖeniΘ με την ΕΥ CLUB υλοποιεί τη πελατοκεντρική φιλοσοφία των δυο εταιρειών, που συνεχώς εμπλουτίζουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους προς τον καταναλωτή για την άριστη εξυπηρέτησή του και την πλήρη κάλυψη των εξατομικευμένων αναγκών του.

Η νέα θεματική Κάρτα Υγείας θα προσφέρεται εντελώς δωρεάν σε όλους τους καταναλωτές της ZeniΘ, παρέχοντας μεγάλες δυνατότητες και προνόμια στους χρήστες της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γεν. Διευθυντής του ΕΥ club Επαμεινώνδας Κολληνιάτης. «Πρόκειται για μία κάρτα υγείας που θα ανακουφίζει οικονομικά την ελληνική οικογένεια, θα προσφέρει το αίσθημα ασφάλειας  στους χρήστες για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας και θα βοηθά στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία κάθε ιατρικού προβλήματος» τόνισε.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η σχέση Ενέργειας και Υγείας φαίνεται μέσα από στοιχεία μακροχρόνιων μελετών του εργαστηρίου περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα ο κ. Σαρηγιάννης παρουσίασε μετρήσεις που καταδεικνύουν την επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων σε σπίτια μεγάλων πόλεων εξαιτίας της καύσης ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες καταλήγοντας ότι «κάθε καταναλωτής μπορεί να βελτιώσει το ατομικό του μικρο-περιβάλλον βελτιώνοντας ταυτόχρονα το επίπεδο υγείας του με ορθές επιλογές κατανάλωσης ενέργειας, τόσο σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία όσο και στο καύσιμο»

ZeniΘ

Η ΖeniΘ, εξέλιξη της εταιρείας ΑΕΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, είναι ο Νο1 πάροχος φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε αριθμό συνδέσεων και η 1η εταιρεία στην Ελλάδα που προσφέρει και φυσικό αέριο και ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από το 2000 δραστηριοποιείται με απόλυτη επιτυχία στην αγορά του φυσικού αέριου και το 2017 πραγματοποίησε και την είσοδό της στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εταιρεία είναι το αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής ΔΕΠΑ και του ιταλικού κολοσσού ενέργειας ΕΝΙ, οι οποίες κατέχουν το 51% και 49% της ΑΕΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ αντίστοιχα, με τη δεύτερη να έχει και τη διαχείριση του σχήματος.

EY CLUB

Το ΕΥ club δημιουργήθηκε το 2009 κι αποτέλεσε τον πρώτο Όμιλο καρτών υγείας στην Ελλάδα ενώ σήμερα είναι ο μεγαλύτερος Οργανισμός καρτών υγείας της χώρας. Το EY club αναπτύσσει προγράμματα διαχείρισης υπηρεσιών υγείας με γνώμονα την πρωτοπορία, την καινοτομία και τη διαρκή διεύρυνση του δικτύου συνεργατών του. Τα χιλιάδες μέλη του σε όλη τη χώρα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο παρόχων υγείας με τους καλύτερους γιατρούς, διαγνωστικά  κέντρα και κλινικές. Η γεωγραφική κάλυψη της κάρτας υγείας ΕΥ club είναι η μεγαλύτερη στην ελληνική επικράτεια και παρέχει άμεση εξυπηρέτηση διαθέτοντας αυτόνομο Συντονιστικό Κέντρο που λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο.

 

Εμείς και οι άλλοι…

Η ΕΕΔΕ υποστηρίζει την Κοινωνική Υπευθυνότητα

Υπέρ των σκοπών του Ορφανοτροφείου «Μέλισσα» πραγματοποιήθηκε η 11η Εκδήλωση Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)  σε αίθουσα ξενοδοχείου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση είχε την υποστήριξη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης  και Αρωγής  και συγκέντρωσε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΕΕΔΕ, οι οποίοι έκοψαν και την Βασιλόπιτα τους.

 

Το Μάρτιο το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της ΕΕΔΕ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

 

Ειδικά σχεδιασμένο για στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών τα οποία επιθυμούν να μάθουν τις αρχές και τη μεθοδολογία του επιστημονικού μάνατζμεντ, να ανανεώσουν και να εκσυγχρονίσουν τις επαγγελματικές τους γνώσεις και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους ως Στελέχη σε θέσεις ευθύνης  είναι το  Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων που οργανώνει το Τμήμα Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και  διεξάγεται για 59η φορά στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια  καταξιωμένη Ακαδημαϊκή σειρά στο χώρο του Μάνατζμεντ, δοκιμασμένη   εδώ και 29 χρόνια στο Ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν των εταιριών και οργανισμών της χώρας έχουν εκπαιδεύσει και εκπαιδεύουν τα στελέχη τους σε 26 πόλεις σε όλη την Επικράτεια.

Το Πρόγραμμα αρχίζει στις 16 Μαρτίου 2018, έχει διάρκεια 15 μήνες και θα διεξάγεται δύο φορές το μήνα, Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί. Η θεματολογία του  αποτελεί ένα συνδυασμό θεωρίας και πρακτικής, με βάση την ελληνική πραγματικότητα πάνω σε θέματα που αφορούν στην οργανωσιακή συμπεριφορά, μάρκετινγκ, χρηματοικονομικά, παραγωγή και ολική ποιότητα, επιχειρησιακή στρατηγική, διοίκηση πληροφορίας και ανάπτυξης προσωπικών ικανοτήτων.

Το διδακτικό προσωπικό αποτελεί πετυχημένο συνδυασμό έμπειρων και διακεκριμένων επαγγελματιών εισηγητών με καταξιωμένους Μάνατζερς και προσωπικότητες από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα διεξάγεται στην ελληνική γλώσσα, οι δε συμμετέχοντες εφοδιάζονται από μία πλήρη σειρά βιβλίων, υποστηρικτικών σημειώσεων και έγκριτης βιβλιογραφίας.

Σημειώνεται ότι το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων  της ΕΕΔΕ μετρά πανελλαδικά περισσότερους από 4.000 αποφοίτους.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

 

200 ευχές παιδιών εκπλήρωσε το Make-A-Wish

Με ιδιαίτερη χαρά όλη η ομάδα εθελοντών και εργαζομένων (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) ανακοίνωσε ένα συγκινητικό ρεκόρ κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια στην ιστορία του Οργανισμού του Make-A-Wish στην Ελλάδα, εκπληρώθηκαν 214 Ευχές, εκ των οποίων οι 200 ήταν Ευχές παιδιών που έχουν νοσηλευτεί στη χώρα μας, ενώ οι 14 αφορούσαν παιδιά του εξωτερικού, που το όνειρό τους ήταν σχετικό με την Ελλάδα. Αυτές οι ευχές είναι μέρος των 1.867 ευχών που έχει πραγματοποιήσει ο Οργανισμός από την ίδρυσή του.

Περισσότερες από 160 εταιρείες και περισσότεροι από 1.100 ιδιώτες συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου αυτού συνεισφέροντας σε είδος ή και σε δωρεές, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν με μοναδικό τρόπο οι μεταμορφωτικές αυτές εμπειρίες των παιδιών.

«Πολύ σκληρή προσπάθεια και όραμα, είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Οργανισμό μας, στα οποία οφείλεται αυτή η επιτυχία. Όταν αναλογίζομαι πως στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, κάθε 40 ώρες εκπληρωνόταν το όνειρο ενός παιδιού που μάχεται για τη ζωή του, αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια για την ομάδα μας. Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο προς τους 300 εθελοντές και 14 εργαζομένους μας.», δήλωσε η διευθύντρια του Οργανισμού κα Σάντρα Ζαφειρακοπούλου.

Προκειμένου να εκπληρωθούν αυτές οι 214 ευχές παιδιών, απαιτήθηκαν περισσότερες από 25.000 ώρες εθελοντικής και μη εργασίας και 445 συναντήσεις με οικογένειες και παιδιά Ευχής.

Σε μία εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του Δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκη έγινε λεπτομερής απολογισμός του 2017, αλλά και απονομή βραβείων σε όσους έγιναν μέλος της μεγάλης οικογένειας του Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος, συμμεριζόμενοι τον ιερό σκοπό του.

 

H Μαγεία του Βιεννέζικου Βαλς…

Υπό την αιγίδα του Δήμου της Βιέννης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Αυστριακού Προξενείου της Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης οργανώνεται και φέτος ο παραδοσιακός βιεννέζικος χορός, που έχει γίνει πλέον θεσμός.Η πολυαναμενόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής (Φουαγιέ κτιρίου Μ1), με ώρα έναρξης 20.30, και αναμένεται να συγκεντρώσει  πλήθος κόσμου.

Συμμετέχει η Contra Tempo Orchestra υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών.

Επίσης συμμετέχουν η Ορχήστρα του Νέου Ωδείου, η σοπράνο Συρανούς Τσαλικιάν, η Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης, η χορωδία Ι.Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου και το σύνολο πνευστών Λασκαρίδης.

Πενήντα ζευγάρια νέων της πόλης θα παρουσιάσουν την κλασική χορογραφία με βαλς υπό τους ήχους της Faecherpolonaise, με την προετοιμασία της σχολής χορού Dance Sport Academy.

Η βραδιά θα συνεχιστεί με χορό σε σύγχρονους ρυθμούς από τον DJ George Tsakiropoulos και το συγκρότημα Made in China.

Μέρος των εσόδων της μεγάλης αυτής διοργάνωσης θα διατεθεί στα σωματεία:

– Σύλλογος Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «ΣΤΟΡΓΗ»

– Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

– Παράρτημα Θεσσαλονίκης «ΘΕΡΜΑΪΔΕΣ» της Πανελλαδικής Παναθηναϊκής

Οργάνωσης Γυναικών

– ΠΑΣΓ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης

 

130 χρόνια  «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Τα 130 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης πορείας του Κολεγίου, «ΔΕΛΑΣΑΛ» στην πόλη της Θεσσαλονίκης γιόρτασε σύσσωμη η λασαλιανή οικογένεια στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ελληνογαλλικού Σχολείου Ολόκληρη η ιστορία του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια των προσκεκλημένων, μέσα από μία εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας και συγκινητικές ομιλίες και παρουσιάσεις, οι οποίες σφράγισαν, με τον καλύτερο τρόπο, την μακρόχρονη πορεία του πιο ιστορικού σχολείου της πόλης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Ηγούμενος του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων, Αδ. Robert Schieler. Η ομάδα εθελοντισμού, καθώς και η Χορωδία και η Ορχήστρα του Κολεγίου  έκλεισαν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την εκδήλωση. Το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, ο οποίος ανήκει στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό δίκτυο Lasalle. Λειτουργεί από το 1888, προσφέροντας αγωγή και ουσιαστική παιδεία σε μαθητές από τον Παιδικό Σταθμό έως και το Λύκειο.

 

Μια Βασιλόπιτα για το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου

Σε ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα  πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η κοπή της βασιλόπιτας του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace, στη Θεσσαλονίκη. Οι φίλοι και υποστηρικτών του Σωματείου έδωσαν το παρών στηρίζοντας έμπρακτα το έργο του, ενώ πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν τα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου..

Στην  εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος  Αναστάσιος Βρεττός, ο Γενικός Διευθυντής Γιώργος Πρωτόπαπας, ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος Β. Ελλάδος Γεώργιος Μπασδάρης, η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης Ελπίδα Πανέρα καθώς και η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης  Άννα Αγγελίδου.

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού SOS Children’s Villages International, που δραστηριοποιείται σε 134 χώρες. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο και ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό την προστασία παιδιών, που στερούνται μόνιμα τη φροντίδα των φυσικών τους γονιών, προσφέροντάς τους ξανά τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια Μητέρα SOS, αδέλφια και ένα σπιτικό.

Επιπρόσθετα, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος λειτουργούν Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας σε δέκα σημεία σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ενδυνάμωση των οικογενειών σε κρίση και την αποκατάσταση της ικανότητάς τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, με τις δικές τους δυνάμεις και να αποτελέσουν ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά.

 

Η Kαλλιπατειρα για τους πλημμυροπαθεις

Έκδήλωση με φιλανθρωπικό σκοπό, (τα έσοδα της διατέθηκα για την ανακούφιση των πλημμμυροπαθων της Μανδρας) οργανώθηκε από το Π.Α.Σ.Γ. Καλλιπάτειρα  Θεσσαλονίκης. Οι DEE VIBES, Evelina και Dominik τραγούδησαν αφιλοκερδώς για τα μέλη και τους φίλους του σωματείου και ο απολαυστικός Τάκης Ζαχαράτος έδωσε τη δική του ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση. Παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Π.Α.Σ.Γ. Καλλιπάτειρα, Κατερίνα Παναγοπούλου, μέλη του ΔΣ, Ολυμπιονίκες και πολλοί φίλοι  του σωματείου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Προηγούμενο άρθροΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ, ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Επόμενο άρθροΗ ΤΥΦΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΤΥΦΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΥΤΟΠΙΑ
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.