Με αφορμή ένα status στο Facebook καθημερινά ανακαλύπτω πως γινόμαστε ηλίθιοι. Σήμερα θα εξηγήσω και πώς γινόμαστε ηλίθιοι.
Γράφει η Κατερίνα Νικολάου
Η αγαπημένη ραδιοφωνική παραγωγός του 95,8 (ακούστε την καθημερινά στις 15.00 και θα με θυμηθείτε) Πία Μπακογιώργου έγραψε σήμερα μία ενημέρωση κατάστασης.
“Κάποτε”, γράφει, “για να αποφύγεις τα fake news (και fake photos) απλά απέφευγες την tv και επέλεγες το τι θα διαβάσεις. Τώρα γίνονται ΚΑΙ viral. εδώ μέσα σκοτώνουμε καθημερινά την αλήθεια (το γεγονός συγκεκριμένα γιατί η αλήθεια μερικές φορές μπορεί να είναι και θέμα οπτικής)”, καταλήγει.
Είδα αυτό το στάτους γιατί έχω πατήσει like σε άλλα στάτους της Πίας Μπακογιώργου κι έτσι βρίσκεται καθημερινά στο timeline μου. Πάτησα για άλλη μια φορά like γιατί αυτή είναι μία άποψη με την οποία συμφωνώ και κάπως έτσι θα συνεχίσω να βλέπω απόψεις με τις οποίες συμφωνώ. Γιατί έτσι λειτουργεί το Facebook. Βλέπουμε ό,τι μας αρέσει.
Ας δούμε τώρα κάποια δεδομένα για την ενημέρωση.
Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε το 2016 το 87% των Ελλήνων δεν εμπιστευόταν τα ΜΜΕ. Σε έρευνα που έγινε το 2017 το 55% των Ελλήνων εμφανίζεται να στρέφεται στα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να ενημερωθεί. Στραφήκαμε δηλαδή από τα “πουλημένα ΜΜΕ” στο “αθώο’ και user generated content(δημιουργημένο από χρήστες περιεχόμενο) του FB.
Έτσι το 2018 ενημερωνόμαστε ως εξής:
Σκρολάρουμε σε έναν timeline όπου ανάμεσα σε γκομενικά, συνταγές και Yolo φωτό από μπουζούκια εμφανίζονται αναρτήσεις από site που μόνο στόχο έχουν τα κλικ και χρησιμοποιούν (στην καλύτερη των περιπτώσεων) παραπλανητικούς τίτλους. Ο μέσος χρήστης δύσκολα θα πατήσει τον σύνδεσμο, θα διαβάσει τον fake τίτλο και το πιο τρομακτικό, θα σχηματίσει άποψη την οποία θα εκφράσει σε ένα status. Οι άλλοι χρήστες, δεδομένου ότι ευτυχώς ή δυστυχώς, σύμφωνα με έρευνες, εμπιστευόμαστε τους φίλους μας, είναι πάρα πολύ πιθανό να υιοθετήσουν την άποψη του “φίλου”. Μια άποψη ενός ανθρώπου που διάβασε έναν ψεύτικο τίτλο. Και θα την αναπαράξουν κι αυτοί σε ένα στάτο. Και όλοι μαζί, βλέποντας τους φίλους τους να συμφωνούν μαζί τους (επειδή βλέπουμε τις αναρτήσεις που έχουμε πατήσει like) θα πιστεύουν ότι αυτό είναι κοινή λογική!
Έτσι καταλήγουμε να παρακολουθούμε καθημερινά απόψεις που
α)μοιάζουν με τη δική μας
β)βασίζονται σε ψέμματα και
γ)θεωρούμε ψευδώς πως είναι κοινές και “έτσι σκέφτονται όλοι”.
Κάπως έτσι γινόμαστε ηλίθιοι. Ό,τι πάλεψε να δημιουργήσει ο 20ός αιώνας με αγώνες για την ισότητα των φύλων, την ανεξιθρησκία, την ανεκτικότητα και την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, έρχεται ένας αλγόριθμος μέσω της self bubble που δημιουργεί να το γκρεμίσει. Και φαίνεται πως πολλοί έχουν ξεχάσει πως αυτές οι αρχές οικοδομήθηκαν μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους και πολύ αίμα.