EUFORIA 2015-2016 ΣΙΝΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ!

0
854

screen-shot-2016-10-11-at-3-12-57-pm

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με μεγάλη χαρά παρουσιάζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUFORIA 2015-2016 (Creative Europe-MEDIA), ένα ξεχωριστό project που αλλάζει το τοπίο στην κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Κάθε εκπαιδευτικός θα μπορεί να διδάσκει στα παιδιά γυμνασίου και λυκείου έννοιες όπως η μετανάστευση, ο έρωτας, ο ρατσισμός και η αλληλεγγύη, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο του το σινεμά και πιο συγκεκριμένα αγαπημένες ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) όπως η Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, η Αστέρω του Δημήτρη Γαζιάδη, η Γη της Επαγγελίας του Αντρέι Βάιντα κ.α. 

Ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο που εντάσσει δημιουργικά και ευέλικτα τον κινηματογράφο στην σχολική ύλη.

Όλα αυτά στην πλατφόρμα του EUFORIA www.filmfestival.gr/euforiabeta που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη για δοκιμαστική χρήση και εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι ελεύθερη για το κοινό. Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, συμβούλους εκπαίδευσης (Υπουργεία Παιδείας –Πολιτισμού) και κάθε σινεφίλ.

Τι είναι το EUFORIA:

(European Films for Innovative Audience Development)

Είναι ένα σχέδιο κινηματογραφικής εκπαίδευσης επικεντρωμένο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (MEDIA, Creative Europe) στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Ξεκίνησε να υλοποιείται το Νοέμβριο του 2015 και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2016.

screen-shot-2016-10-11-at-3-14-30-pm
Συνέντευξη τύπου Euphoria

Ο ρόλος του ΦΚΘ:

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως βασικός διαχειριστής του προγράμματος, οργανώνει, συντονίζει και επιβλέπει τις εργασίες μεταξύ του δικτύου, και συγκεκριμένα μεταξύ του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (εκπαιδευτικού φορέα του ΦΚΘ), του πανεπιστημίου Spoleczna Akademia Nauk – San (Πολωνία) και του πολιτιστικού οργανισμού Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft (Ουγγαρία).

Βασικές δράσεις του EUFORIA:

  1. Το ευρωπαϊκό διήμερο συνέδριο «Ανιχνεύοντας την Κινηματογραφική Παιδεία σε Διακρατικό Επίπεδο: Ελλάδα -Πολωνία – Ουγγαρία», το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016.
  2. Πυλώνας του EUFORIA είναι η εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα FILM VAULT η οποία περιλαμβάνει ψηφιακό κατάλογο 90 ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους (30 ελληνικές, 30 πολωνικές και 30 ουγγρικές παραγωγές).
  3. Μαθητικά ντοκιμαντέρ: ομάδες μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Ελλάδα, την Πολωνία και την Ουγγαρία δημιούργησαν ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με κοινό θέμα τη διαμόρφωση του σύγχρονου αστικού τοπίου μέσα από έργα που επιδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα 24 ντοκιμαντέρ τους θα ανέβουν στην πλατφόρμα του FILM VAULT και θα διαγωνιστούν στο πλαίσιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ντοκιμαντέρ το Νοέμβριο του 2016.
  4. Τα Docs For Kids ταξιδεύουν: Η ενότητα Docs For Kids του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που απευθύνεται αποκλειστικά στο νεανικό κοινό, πλαισιώνει και υποστηρίζει το πρόγραμμα EUFORIA. Ήδη, ταινίες από το Docs For Kids και πιο συγκεκριμένα τα ντοκιμαντέρ Στο δρόμο για το σχολείο και Οι Γενναίοι: Τα παιδιά της εξέγερσης της Βαρσοβίας, προβλήθηκαν σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα –σε προβολές που διοργάνωσε το ΦΚΘ-, την Πολωνία και την Ουγγαρία. 
  5. Διακρατικές περιφερειακές κινηματογραφικές προβολές, σε φυλακές.

Περισσότερα για το θησαυροφυλάκιο ταινιών FILM VAULT:

Η ψηφιακή πλατφόρμα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς συνδέει τη σχολική ύλη με τον κινηματογράφο.

Μέσα στο FILM VAULT:

*Κάθε ταινία συνοδεύεται από πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με γενικές πληροφορίες (σύνοψη, credits, φιλμογραφία, φωτογραφίες, βιβλιογραφικές αναφορές), καθώς και δραστηριότητες/ ασκήσεις για τους μαθητές, οδηγούς για τους εκπαιδευτικούς και κινηματογραφικά αποσπάσματα.

*Υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης βάσει διαφόρων κριτηρίων (χώρα, τίτλος ταινίας, σκηνοθέτης, θεματική).

*Διατίθενται εκπαιδευτικά εγχειρίδια για το σινεμά που μαθαίνουν στα παιδιά τι σημαίνει πλάνο, μοντάζ, σενάριο κ.α.

Όλο το εκπαιδευτικό υλικό είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για χρήση μέσα στη σχολική αίθουσα από τους εκπαιδευτικούς και είναι διαθέσιμο σε μορφή pdf.

Συνεργαζόμενοι φορείς:
screen-shot-2016-10-11-at-3-09-42-pm

Προηγούμενο άρθροΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ “ΑΜΠΑΖΟΥΡ”
Επόμενο άρθρο“ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ” ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ;
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.