ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ

0
1208

Οι  γυναίκες του 20ού αιώνα, γυναίκες λόγιες, γυναίκες καλλονές, γυναίκες της τέχνης, γυναίκες της Θεσσαλονίκης, γυναίκες στον πόλεμο, γυναίκες στη φιλανθρωπία. Αυτό είναι το θέμα της έκθεσης «Ελληνίδες των αρχών του 20ού αιώνα» που παρουσιάζεται στο Μέγαρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης και αναδεικνύει σημαντικά τεκμήρια από το αρχείο που διαθέτει ο Γενικός Γραμματέας της Φ.Α.Α.Θ. Γ. Κωνσταντινίδης.

Η συγκεκριμένη έκθεση για την Ελληνίδα σκοπεύει να αναδείξει γνωστές φυσιογνωμίες της πρώτης εικοσαετίας του 1900, όπως αυτές παρουσιάζονται σε φωτογραφίες και στον περιοδικό τύπο της εποχής, που σήμερα η κοινή συλλογική μνήμη του μέσου Έλληνα έχει λησμονήσει. Τίθενται ερωτήματα όπως: Ποιος ήταν ο ρόλος της Ελληνίδας στον πόλεμο; Ποιες ήταν αυτές που κατάφεραν να διαπρέψουν με τα επιτεύγματα τους; Ποιες θεωρούνταν οι ωραιότερες των υπάρξεων την εποχή εκείνη; Ποιες ήταν οι Ελληνίδες που με την τέχνη τους συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της νεοελληνικής τέχνης; Ποιες υπήρξαν οι φυσιογνωμίες της διασποράς οι οποίες διέμεναν στις κοινότητες της Αιγύπτου και της Αμερικής; Αυτά και πολλά άλλα απαντώνται μέσω εικόνων και κειμένων που μεταφέρουν τον επισκέπτη εκατό και πλέον χρόνια πριν…

Το αρχείο Κωνσταντινίδη αφορά σε μία από τις πιο παλαιές και επιφανείς οικογένειες της Θεσσαλονίκης, την οικογένεια Κοντορέπα – Χριστοδούλου – Κωνσταντινίδη, διαπρεπείς παράγοντες της επιστημονικής και εμπορικής κοινότητας της πόλης από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Το αρχείο περιλαμβάνει έγγραφα (στρατιωτικά, διοικητικά, εκπαιδευτικά, νομικά, αθλητικά), διπλώματα, λογοδοσίες σωματείων και ιδρυμάτων, προγράμματα και αφίσες θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, φωτογραφικό υλικό, εκδόσεις βιβλίων, αλληλογραφία, δελτάρια (cartes postales), εφημερίδες και περιοδικά καθώς και γκραβούρες από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

INFO

Αίθουσα Τέχνης της ΦΑΑΘ (Αγ. Σοφίας 38)

Διάρκεια έως 30 Μαρτίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00. Τηλ. 2310-220700, 2310-277911

www.faath.org.gr  

Προηγούμενο άρθρο«ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΑ!»: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
Επόμενο άρθρο«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.