ΦΑΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΕΣ

0
2601


Γράφει η Ζωή Λυσαρίδου
Οι κοινωνίες (παγκοσμίως) ολισθαίνουν και η παρακμή τους είναι δύσκολο να συγκρατηθεί. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται διαχρονικά στην ιστορία, με φωτεινά ενδιάμεσα διαστήματα κοινωνικής και πολιτιστικής ακμής.
Και οι δύο καταστάσεις (ακμή-παρακμή) άγονται από την διάθεση των ανθρώπων που αποτελούν την κοινωνία (καθενός και όλων μαζί) και από τους “ηγέτες” που αυτοί επιλέγουν.
Ο τρόπος που οι άνθρωποι (και πάλι ο καθένας μόνος του, αλλά μοιραία και όλοι μαζί) επιλέγουν τους ηγέτες (ή τους ηγεμόνες) τους εξαρτάται κάθε φορά από το ηθικό, πνευματικό και οικονομικό τους επίπεδο αλλά και από τη συλλογική τους μνήμη.
Σε μία κοινότητα ατόμων θα πρέπει να υπάρχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε αυτή να λειτουργεί αρμονικά σαν σύνολο, αμβλύνοντας και εξισορροπώντας, – η ίδια μέσα στην μήτρα που τους φιλοξενεί – την έξαρση ή την υποχώρηση κάποιου από αυτά τα στοιχεία. Αυτή είναι και η μαγιά – τα συστατικά – μιας ορθής κοινωνικής δημοκρατίας.
Κάθε φορά που προεξέχει, υποχωρεί ή ελλείπει κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία, η κοινωνία παύει να λειτουργεί ουσιαστικά και σχεδόν τυφλά ακολουθεί όποιον μπορεί να προσφέρει ένα αίσθημα (ή μία επίφαση) αποκατάστασης της κοινωνικής δημοκρατίας που διαταράχθηκε.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανά τον κόσμο, αλλά και μέσα στη δική μας ιστορία, από “ηγέτες” που παρέσυραν σε παρακμή τις αδύναμες κοινωνίες, προσφέροντας “ηθική”, “πλούτο”, “μεγάλες ιδέες”.
Είναι γεγονός πως εδώ και χρόνια ζούμε σε μια αδύναμη κοινωνία, με παρακμή σε όλα τα συνεκτικά της χαρακτηριστικά και σε αναζήτηση (σπασμωδική πολλές φορές), οδών απομάκρυνσης από τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και προσωπικοτήτων που μπορούν να ηγηθούν αυτής της πορείας.
Ο Ηγέτης έχει το χάρισμα να προσελκύει, όμως υπάρχουν δύο είδη Ηγετών – οι Φάροι και οι Αστέρες…
Η διαφορά τους είναι ότι οι Φάροι συντηρούνται, αρκεί να υπάρχει έστω και ένας φύλακας να τους διατηρεί αναμμένους… οι Αστέρες κάποτε σβήνουν και παύουν να σημαίνουν τις πορείες…
Ας συγκεντρωθούμε, λοιπόν, γύρω από φάρους και ας ενισχύσουμε τους μοναχικούς φύλακες δημιουργώντας ισχυρές κοινότητες (κοινωνίες), αποφεύγοντας έτσι τα βράχια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.