ΤΑ “6 ΚΛΙΚ” ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ

1
2327

fotou2ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας – εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

“ΜΕ 6 ΚΛΙΚ”, Γιώτα Φώτου, εκδ.Ψυχογιός

Τι γίνεται όταν στην όμορφη ζωή μιας έφηβης όλα ανατρέπονται;

Τι γίνεται όταν νιώθει εγκλωβισμένη σε έναν τόπο που δεν έχει επιλέξει να ζήσει;

Τι γίνεται όταν ο έρωτας της χτυπήσει την πόρτα;

Πόσο ίδιοι και πόσο διαφορετικοί μπορεί να είναι οι συνομήλικοι της εκεί στην άγνωστη επαρχία;

 Σε αυτά και σε άλλα πολλά αναφέρεται, όπως η ψυχική κατάσταση μιας έφηβης, ο αποχωρισμός φίλων, η  δυσκολία ένταξης στο νέο περιβάλλον και παράλληλα η διάθεση δημιουργίας νέων φίλων, η καθημερινότητα σε ένα μεγάλο χωριό, οι εργασίες, η υποστήριξη των αδυνάτων,  το νέο εφηβικό μυθιστόρημα της Γιώτας Φώτου.

Ευρηματική η συγγραφέας, όπως και σε άλλα βιβλία της, από το εξώφυλλο μας καλεί να ανακαλύψουμε τα έξι κλικ. Σε κάθε κλικ της ζωής της ηρωίδας, της Βίβιαν, ο αναγνώστης βρίσκεται μπροστά σε άλλο φωτογραφικό πλάνο. Ένα πλάνο με έντονα και ποικίλα κάθε φορά συναισθήματα και αποκαλύψεις.

Κλικ όταν της ανακοινώνεται η επιστροφή στο χωριό, άρα η αναγκαστική φυγή της από την πόλη, από τις ανέσεις, το ιδιωτικό σχολείο και κυρίως ο αποχωρισμός της από την κολλητή φίλη, τη Ρόη.

Κλικ η πρώτη μέρα στο χωριό.

Κλικ η πρώτη γνωριμία της με τον Στέργιο, την παρέα του και το σχολείο.

Κλικ το περιβόλι με τις ροδιές και τις μεταμορφώσεις του.

Κλικ το γεγονός που την βγάζει από την πεισματική άρνηση.

Κλικ στα συναισθήματά της που την πνίγουν.

Κλικ στον έρωτα.

fotouΗ συγγραφέας Γιώτα Φώτου, με άνεση και ένταση στον αφηγηματικό της λόγο, στήνει την πλοκή της στην ύπαιθρο. Οι σκηνές που επιλέγει να βάλει τους ήρωές της, την Βίβιαν, τον Στέργιο και πολλούς άλλους, είναι πλημμυρισμένες από εναλλαγές χρωμάτων και μυρωδιές που μάλιστα καταφέρνει, με τις λέξεις που έχει επιλέξει, να  βγουν, να εισχωρήσουν, αλλά και να κυριεύσουν τον αναγνώστη.

Πολυεπίπεδο εφηβικό μυθιστόρημα με ταχύτητα, γεγονότα που εναλλάσσονται, ψυχικές μεταβολές. Μια τρυφερή, αλλά και σκληρή ιστορία που γεννιέται από την κρίση γραμμένη από τη δυνατή πένα της Γιώτας Φώτου, που ξέρει να αφουγκράζεται, να γεννά, να παίρνει θέση, ενώ παράλληλα μπορεί και πετυχαίνει, κάτι που δεν είναι εύκολο, να μεταφέρει σε τόπους και σημεία τους αναγνώστες της προκαλώντας τους την αίσθηση πως βρίσκονται μέσα στην ύπαιθρο, σε περιβάλλοντα πολλές φορές όχι οικία που γεννούν άλλοτε φόβο, τον φόβο του άγνωστου, άλλοτε ευδαιμονία.

Μια ιστορία με κεντρικό ιστό αυτό της αποκέντρωσης, της ομάδας που βάζει στην άκρη το εγώ, αλλά και μια ιστορία του πρώτου έρωτα.

Ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες που αφήνει το χυμό του ροδιού να σου δροσίσει τα χείλη, να σε ξυπνήσει, να προκαλέσει ταραχή, να σε τονώσει. Και σαν τα ρόδια μαζευτούν τότε η συγγραφέας σου προτείνει έξι κλικ για να δεις το πλάνο, όπως εσύ μπορείς, μέσα από το δικό σου φακό.

Προτείνεται για όλες και όλους στο σπίτι, στο σχολείο, στη Βιβλιοθήκη, στο ταξίδι και ποιος ξέρει ίσως και να θελήσει ο μεγάλος αναγνώστης να δει αλλιώς μια επιστροφή του στην ύπαιθρο για να ριζώσει με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει και ο έφηβος τα πόσα πολλά μπορεί να κερδίσει από τη νέα ζωή.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.