“ΣΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΑ ΝΕΡΑ”, ΜΕ Χ. ΓΚΑΤΖΟΦΛΙΑ ΚΑΙ Λ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

0
4980
φωτογραφίες: Ζαχαρίας -Ραφαηλ Σεφερίδης
GATZOFLIAS ANTONIADIS
φωτογραφίες: Ζαχαρίας -Ραφαήλ Σεφερίδης

Συνέντευξη στη Στεφανία Τσολάκη

«Κι ένα αμάξι μ’ ανοιχτά τα δυο φτερά νύχτες να με σέρνει στους βραχόκηπους, στων Άγιων τα νερά, τις φωτιές να φέρνει.» Κάπως έτσι ξεκινά η συνέντευξή μας , ακούγοντας όλα αυτά τα μικρά “θαύματα”, που σύντομα θα αγαπήσετε και εσείς. Ο Χάρης Γκατζόφλιας (συνθέτης) και ο Λάζαρος Αντωνιάδης (στιχουργός), με υποδέχονται στο studio για να μοιραστούν μαζί μας όλα τα συναισθήματα που «κουβαλούν» για το πόνημα τους, το όνειρο τους… τον δίσκο τους. Ακούω με απόλυτη προσήλωση τα τραγούδια του δίσκου “Στων Άγιων τα νερά”, ενώ συνάμα παρατηρώ την αγωνία τους για το αν μου αρέσουν. Σκέφτομαι… άραγε τι πιο σημαντικό να δένει τους ανθρώπους , από το να κυνηγούν την πραγματοποίηση ενός κοινού ονείρου;

Πως συναντιούνται οι δρόμοι σας;

Βρεθήκαμε με αφορμή το (http://olathessalonikiradio.com/), ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από τη μουσική, τους στίχους, έπειτα ακολούθησε η συνεργασία μας στο ραδιόφωνο και σύντομα γράψαμε τα πρώτα τραγούδια.

Το πρώτο ολοκληρωμένο σας τραγούδι ήταν «Η αυλή». Τραγούδι από το οποίο εμπνευστήκατε και τον τίτλο του δίσκου. Πρόκειται για ένα σουρεαλιστικό τραγούδι.

Το πρώτο τραγούδι που διάλεξε ο Χάρης Γκατζόφλιας να συνθέσει, ήταν όντως «Η αυλή». Το συγκεκριμένο τραγούδι το έγραψα μετά από την καταγραφή ενός ονείρου. Είχε πει κάποτε μια κριτικός, “Σουρεαλισμός είναι να ανοίγεις τη ντουλάπα σου κι αντί για κρεμάστρες να βλέπεις λιοντάρια”. Κάπως έτσι, με την ίδια λογική, γράφεται και η μουσική. Άλλωστε τι δεν είναι σουρεαλιστικό από όλα αυτά που ζούμε σήμερα;

Τι μπορεί να σας εμπνεύσει να γράψετε ένα τραγούδι;

Σχεδόν τα πάντα! Λειτουργώ σχεδόν αυτόματα, γι’ αυτό και ο σουρεαλισμός είναι ένα κομμάτι που με εξέφρασε απόλυτα και θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο κύμα που πέρασε από την λογοτεχνία και τη ζωγραφική. Μπορεί να «δώσει» πολλές εικόνες, να σου δημιουργήσει άπειρα συναισθήματα. Εξάλλου η αυτόματη γραφή είναι πολύ δύσκολη, στην ουσία υπογράφει το υποσυνείδητο.» (Λ. Αντωνιάδης)

Στο δίσκο συμμετέχουν νέοι καλλιτέχνες, σκεφτήκατε να προσεγγίσετε και άλλους, ευρέως  γνωστούς; Ναι, στο παρελθόν είχαμε προσεγγίσει γνωστά ονόματα, δεν βρήκαμε ανταπόκριση και έτσι σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλύτερο να φτιάξουμε κάτι εξ’ ολοκλήρου «καινούριο». Μπορεί να μου φαινόταν πιο σίγουρο να συνεργαστούμε και ίσως ότι θα μας βοηθούσε περισσότερο ένας καλλιτέχνης πιο γνωστός, τελικά όμως δεν είναι έτσι. Καλύτερα να προσπαθείς κάτι μόνος σου, παρά να μπαίνεις σε τυχόν τρύπες που έχουν αφήσει άλλοι, γιατί μετά κινδυνεύεις να μείνεις και εκεί. Φυσικά, αν στην πορεία προκύψει με χαρά μας θα ανταποκριθούμε. (Χ. Γκατζόφλιας)

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες, επιλέγουν πια διάφορους εναλλακτικούς τρόπους για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, παρόλα αυτά εσείς επιλέγετε τον παραδοσιακό τρόπο…

Διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα ακριβό σπορ (γέλια). Ήτανε συνειδητή η απόφαση μας για τον δίσκο. Μας αρέσει η διαδικασία όλη, το να κρατάς ένα δίσκο στα χέρια σου, να μυρίζεις το χαρτί, να το βλέπεις , να το επεξεργάζεσαι. Θα είναι ένα βιβλίο cd, με τους στίχους αλλά και με υπέροχες φωτογραφίες. Σίγουρα θα κυκλοφορήσει και στο διαδίκτυο αλλά είναι διαφορετικά για εμάς να έχουμε στα χέρια μας, την «δουλειά» μας. H πρώτη μας «ταυτότητα» μουσική και στιχουργική θα είναι αυτή.

Τι σημαίνει για εσάς η φράση «Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική»;

Η αλήθεια είναι πως όταν μπαίνεις στην παραγωγή ενός δίσκου, όπως εμείς, αντιλαμβάνεσαι ότι από αυτή τη δουλειά ζούνε πολλά στόματα. Κοπιάζουν πολλοί άνθρωποι για έναν δίσκο, και κυρίως παιγμένο με «αληθινά» όργανα. Φυσικά, στο παρελθόν κυκλοφορούσαν και δίσκοι αρκετά ακριβοί. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι ο κόπος όλων θα πρέπει να ανταμειφθεί με κάποιο τρόπο, είτε μέσω των πωλήσεων, είτε ακόμα και μέσω του internet να ακουστεί μια δουλειά.

GATZOFLIAS ANTONIADIS (2)
φωτογραφίες: Ζαχαρίας -Ραφαήλ Σεφερίδης

Στων Άγιων τα νερά, ακούμε εξαιρετικές φωνές …

Πραγματικά, στον δίσκο συμμετέχουν με μεγάλη μας χαρά, ο Θοδωρής Βουτσικάκης , ο Πάνος Ζώης, η Νόνικα Μαλκουτζή και σε ένα τρίφωνο κομμάτι η Μέλα Γεροφώτη. Συνέβαλαν, όμως, σημαντικά και οι μουσικοί οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί μας για αυτόν τον δίσκο.

Η συνεργασία με τον Θοδωρή Βουτσικάκη…

Με τον Θοδωρή γνωριστήκαμε από την Μικρή Άρκτο, σε μια ακρόαση, το 2013, πριν την «Αισθηματική ηλικία». Είχε ήδη κάποιους στίχους στα χέρια του, οπότε, όταν άκουσε τα τραγούδια ολοκληρωμένα, επέλεξε αυτά που ήθελε ο ίδιος να ερμηνεύσει και έτσι πραγματοποιήθηκε αυτό που λέγαμε τρία χρόνια νωρίτερα. (Λ. Αντωνιάδης)

Μπορεί άραγε ένας δημιουργός να ξεχωρίσει κάποιο από τα «ποιήματα» του; Ο Λάζαρος Αντωνιάδης (στιχουργός) μας εμπιστεύτηκε ότι θρέφει μεγάλη αδυναμία στο τραγούδι «Η αυλή», ενώ ο Χάρης Γκατζόφλιας (συνθέτης), μας σύστησε το δικό του αγαπημένο «Παλτό» -που μάλλον- έγινε και το δικό μας αγαπημένο! «…Κι ήρθαν στα μάτια μου εικόνες και παράπονα, χρόνια που έκρυβα, για λόγους κάποια άτομα.»

Ο δίσκος-βιβλίο “Στων Άγιων τα νερά” θα κυκλοφορήσει τέλη Μάρτη, από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Πληροφορίες για το cd και τους συντελεστές ΕΔΩ

Στον δίσκο παίζουν: Σπύρος Ρασσιάς (πιάνο), Νίκος Βαριαμίδης (τύμπανα), Θάνος Σταυρίδης (ακορντεόν), Παντελής Στόικος (τρομπέτα), Γιώργος Σμυρνής (κοντραμπάσο), Γιώτης Κιουρτσόγλου (άταστο μπάσο), Χρήστος Τάσιος (Κρουστά), Κώστας Αντωνόπουλος (Ηλ. κιθάρα), Κωνσταντίνα Πάλλα (ακ. Κιθάρα), Γιάννης Νταλιάνης (Gypsy κιθάρα), Χάρης Τριανταφυλλίδης (Ούτι), Στέλλα Τέμπρελη (βιολοντσέλο).

Περισσότερα για τον Λ. Αντωνιάδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.