ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΠΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21/2

0
897

pops

Ημερίδα με θέμα «Οι Γενοκτονίες των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής (1875-1923) και η διαχείριση της μνήμης τους», διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων και δραστηριοτήτων της για τη διατήρηση της Συλλογικής Μνήμης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 11.00 π.μ., στην αίθουσα «Αριστοτέλης» του Ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς (Λεωφ. Μεγ.Αλεξάνδρου).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Συμμετέχουν ως εισηγητές:
• Σπυρίδων Σφέτας, Αναπληρωτής Καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας Α.Π.Θ.
• Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας
• Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ.
• Ιωάννης Μουρέλος, Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Α.Π.Θ.
• Άγγελος Συρίγος, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου
• Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Μόνιμος Λέκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.
• Κυριακή Τεκτονίδου, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών

Συντονισμός-Συμπεράσματα:
• Παρούλα Περράκη-Νάσκου, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας, της Θωμαϊδος Κιζιρίδου, με θέμα: «Εκκλησίες της Τραπεζούντας».

Πρόγραμμα Ημερίδας

10.30-11.00 Προσέλευση

11.00-11.30 Χαιρετισμοί

11.30-11.50 Σπυρίδων Σφέτας, Αναπληρωτής Καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας Α.Π.Θ., «Από τον Αβδούλ Χαμίτ Β΄ στους Νεότουρκους και στον Ατατούρκ: Η αναζήτηση της τουρκικής ταυτότητας και οι επιπτώσεις στους χριστιανικούς πληθυσμούς»..

11.50-12.10 Βλάσης Αγτζίδης, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ.-Συγγραφέας, «Χρήσεις και καταχρήσεις της Γενοκτονίας».

12.10-12.30 Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ., «Οι μειονότητες στα Βαλκάνια στις αρχές του 20ου αιώνα και η τουρκική ιστοριογραφία».

12.30 -12.50 Διάλλειμα-Καφέ

12.50-13.10 Ιωάννης Μουρέλος, Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Α.Π.Θ., «Οι διωγμοί του 1914 και η πρώτη απόπειρα ανταλλαγής των πληθυσμών».

13.10-13.30 Άγγελος Συρίγος, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, «Γενοκτονία ή μοιραία συνέπεια ενός πολέμου;»

13.30-13.50 Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Μόνιμος Λέκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., «Το έγκλημα της γενοκτονίας στο Διεθνές Δίκαιο και η Εθνοκάθαρση».

13.50-14.10 Κυριακή Τεκτονίδου, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, «Η συλλογική μνήμη στυλοβάτης της ιστορικής συνείδησης και της κοινωνικής συνοχής».

14.10-14.30 Συζήτηση

14.30-14.50 Συμπεράσματα, Παρούλα Περράκη-Νάσκου, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου

Προηγούμενο άρθροΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΤΟΥ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ Σ’ ΕΝΑ ΓΛΑΡΟ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ
Επόμενο άρθροΠ. ΚΑΡΝΕΖΗΣ: “ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ”
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.