Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ;

0
1348

Τρίτη ημέρα σήμερα στάσης εργασίας για τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ. Σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται “υψηλής ζήτησης” από την διοίκηση του κορυφαίου πολιτιστικού οργανισμού της Βόρειας Ελλάδας, πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί προχώρησαν οι ηθοποιοί σε μια τέτοια κίνηση. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί άλλωστε τριμερής συνάντηση του ΚΘΒΕ με το ΣΕΗ στο Υπουργείο Εργασίας.

Η ανακοίνωση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού και ο καλλιτεχνικός διευθυντής συνυπογράφουν την ανακοίνωση με τον τίτλο “ΕΚΚΛΗΣΗ ΛΟΓΩ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΘΒΕ” που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, η οποία αφήνει σαφείς αιχμές. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Επισημαίνουμε ότι η πρόταση της διοίκησης και της διεύθυνσης του ΚΘΒΕ προς τους εργαζόμενους ηθοποιούς περιλάμβανε αυξήσεις της τάξης του 10% (ποσοστό ρεκόρ) και πλήρη διασφάλιση της εργασιακής τους γαλήνης. Επίσης, ότι η διοίκηση/διεύθυνση του ΚΘΒΕ αντιμετωπίζει δικαστικές αγωγές, επειδή εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία, όπως την εφαρμόζει, άλλωστε, και το Εθνικό Θέατρο, χωρίς αντιδράσεις από το ΣΕΗ. Ότι η συλλογική σύμβαση των ηθοποιών βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και δεν αμφισβητείται. Τέλος, ότι έχει οριστεί Τριμερής Συνάντηση του ΚΘΒΕ με το ΣΕΗ στο Υπουργείο Εργασίας για την Πέμπτη 27/12.
Φαίνεται ότι ορισμένοι, μετά από μια περίοδο κρίσης και στην πορεία προς την ανάκαμψη, λειτουργούν με γνώμονα μόνο το ατομικό τους συμφέρον, ακόμη κι όταν τυγχάνουν προνομιακής διασφάλισης. Το ύψος των απολαβών τους το επιβεβαιώνει πλήρως.
Καλούμε αυτή την ύστατη ώρα τους ηθοποιούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μη στερήσουν από τα λαϊκά στρώματα ένα ποιοτικό και μοναδικό στην πόλη μέσο ψυχαγωγίας και πολιτιστικής καλλιέργειας.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ)

Το ΣΕΗ από την πλευρά του εξέδωσε ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για υποβάθμιση του ΚΘΒΕ.

Στις 30/9 έληξε η Σ.Σ.Ε. του ΣΕΗ με το Κ.Θ.Β.Ε.. Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, η διοίκηση του Κρατικού, απ’ ότι φαίνεται σε πλήρη συμφωνία με την Κυβέρνηση, επιδιώκει να υπογράψει νέα σύμβαση με χειρότερους όρους από την προηγούμενη. Η εξέλιξη αυτή αφορά τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο, αφού μπορεί να υποσκάψει τον αγώνα μας για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε κάθε χώρο.
Ο αγώνας για τη σύμβαση διασφαλίζει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να επιδράσει στις εξελίξεις που αφορούν τη ζωή και την εργασία του. Έχει ως στόχο τη ρύθμιση των όρων και προϋποθέσεων δουλειάς, την εξασφάλιση όσο δυνατόν μεγαλύτερου βαθμού αξιοπρέπειας και διαβίωσης, την υπεράσπιση ηθοποιών που δεν έχουν διαπραγματευτική δυνατότητα απέναντι στην εργοδοσία.
Αναρωτιόμαστε ποιόν εξυπηρετεί η υποβάθμιση του Κρατικού.
Είναι απαράδεκτο να δηλώνουν 3 μήνες τώρα πως είναι παράνομο να υπογράψουν τη σύμβαση που είχαμε εδώ και τόσα χρόνια και να απαιτούν την είσοδο των μνημονίων σε αυτήν, την ώρα μάλιστα που διαφημίζουν το τέλος τους.
Περιμένουμε να πάρουν θέση γραπτώς όσοι είναι υπεύθυνοι!
Συνεχίζουμε αποφασιστικά και κλιμακώνουμε με στάσεις εργασίας, όπως αποφάσισε το σωματείο μας και η συνέλευση των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε., ως την υπογραφή της σύμβασής μας.
Οι μέρες και ώρες των στάσεων είναι οι εξής:
Τρίτη 25/12/18 στις 11:00 – 13:00 και 20:00 – 22:00
Τετάρτη 26/12/18 στις 11:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00
Πέμπτη 27/12/18 στις 20:00 – 22:00

Μήπως ξαναζούμε στιγμές τέλους του 2014;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.