Γιατί να παρακολουθήσετε τη λογοτεχνική performance «Εσύ: Τα στοιχεία»

0
811

Η σκηνοθέτιδα της παράστασης «Εσύ: τα στοιχεία» Σοφία Καρακάντζα μας δίνει δέκα λόγους για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Εσύ: Τα στοιχεία» που παρουσιάζεται αύριο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων, με ελεύθερη είσοδο.

  1. Γιατί η ποίηση αποκτά σώμα στον χώρο …
  2. Γιατί ο ποιητής ανασαίνει τη ποίησή του με θάρρος μπροστά στους «αναγνώστες» του
  3. «Γιατί η ποίηση είναι πράγμα, είναι πράγμα» είπε. «Πράγμα» ,είπε.
  4. Γιατί 6 καλλιτέχνες συνομιλούν και συνθέτουν την σκηνική πραγματικότητα γύρω από το σώμα του ποιητικού έργου «Εσύ:τα στοιχεία» : Απόστολος Ρίζος, Μαριάννα Βογιατζή, Κατερίνα Τζεδάκη , Σοφία Καρακάντζα , Ράνια Εμμανουηλίδου,Βασίλης Αμανατίδης.
  5. Γιατί το ποιητικό έργο «Εσύ:τα στοιχεία» του Βασίλη Αμανατίδη βραβεύτηκε με το «Βραβείο ποίησης 2017» του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών
  6. Γιατί μέσα από την «επιτελεστική ανάγνωση» ο μόχθος της μοναχικής εργασίας του ποιητή συναντά την κατά μόνας ανάγνωση του ακροατή και αποκτά την φυσικότητα της συνύπαρξης σε ένα συγχρονισμένο τώρα
  7. Γιατί η ποίηση είναι ζωντανή
  8. Γιατί θέμα αποτελεί η εξοικείωση με τον ερωτικό αποχωρισμό –αλλά και κάθε αποχωρισμό
  9. Γιατί [κάθε ερείπιο] μοιάζει με τέλος μα δεν είναι
  10. Γιατί σας περιμένουμε. Είσοδος ελεύθερη στην επιθυμία…..

 Η Σοφία Καρακάντζα είναι σκηνοθέτης και καλλιτεχνική υπεύθυνη της ομάδας Μαύρος Γάντζος. Γεννήθηκε στη Μ. Βρετανία. Μεγάλωσε στην Ξάνθη και την Καβάλα. Σπούδασε σκηνοθεσία και δημιουργικό γράψιμο στη Μ. Βρετανία. Το 1991 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Δούλεψε στο Κ.Θ.Β.Ε. (1991-1998) ως σκηνοθέτης και καθηγήτρια της Δραματικής Σχολής. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης δίπλα στους Β. Παπαβασιλείου, Μ. Langhoff, Μ. Μαρμαρινό, Α. Βουτσινά, Ε. Γαβριηλίδη, Δ. Χρονόπουλο, Σ. Τσακίρη, Κ. Καζάκο.

Σκηνοθέτησε η ίδια τις παραστάσεις: «Κοινή Λογική» του Γ. Μανιώτη (Κ.Θ.Β.Ε. 1994) και «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του L. Carroll (Κ.Θ.Β.Ε. 1996). Εργάστηκε για το Μουσικό Παλύτροπο του Γ. Καϊμάκη (1995-2002) ως σκηνοθέτης, σε παραστάσεις που έλαβαν χώρα σε Ελλάδα, Βέλγιο και Γερμανία.

Δίδαξε στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τα μαθήματα: Μουσική Παράσταση, Υποκριτική και Ορθοφωνία (1998-2007). Τα χρόνια αυτά ανέβασε με ομάδα φοιτητών οκτώ πρωτότυπες μουσικές παραστάσεις.

Συνεργάστηκε με την καλλιτεχνική εταιρία DameBlanche (2002-2007) ως σκηνοθέτης («Ιθάκη» του Δ. Δημητριάδη), ηθοποιός και σχεδιαστής φωτισμού.

Από το 2009 διδάσκει το μάθημα της υποκριτικής στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Ανδρέας Βουτσινάς.

Με τον Μαύρο Γάντζο από το 2006 μέχρι σήμερα έχει σκηνοθετήσει έναν αριθμό παραστάσεων ανάμεσα τους ο Νιπτήρας του Βασίλη Αμανατίδη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αναμείνατε στο ακουστικό σας, του Hal Salwen «Θέατρο έξω από τα τείχη», Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, του Σαίξπηρ, Ο καλός Άνθρωπος του Σεν Τσουάν του Μπ. .Μπρέχτ, Παραλλαγές (πάνω σ’ ένα θέμα αμετάθετο) του Ηλία Παπαμόσχου, ΕΓΩΓΡΑΦΙΑ, Η γεωγραφία του Άλλου του Δημήτρη Δημητριάδη, Mother_poem του Βασίλη Αμανατίδη.

Από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως σήμερα συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΠΤΔΕ-Α.Π.Θ) στο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α για την Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά με στόχο την ένταξη στο σχολικό περιβάλλον και τον γραμματισμό των παιδιών Ρομά μέσω του θεάτρου.

Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος αναλαμβάνει ως Καλλιτεχνική Υπεύθυνη την οργάνωση και εκτέλεση του 1ου και 2ου Φεστιβάλ Ρομά στην περιοχή του Λευκού Πύργου τον Σεπτέμβριο του 2013 και 2014.

Από τον Οκτώβριο του 2014 συνεργάζεται και διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση της Μελοδραματικής και της Μονωδίας.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.