«ΓΙΛΑΝ, Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΩΝ ΦΙΔΙΩΝ»: ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

0
1900

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου /συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

«Γιλάν, η πριγκίπισσα των φιδιών», Μαρία Σκιαδαρέση, εξώφυλλο: Βασίλης Παπατσαρούχας, εκδ. Πατάκη

Ποια ήταν η πριγκίπισσα των φιδιών;

Ποιος ο διάδοχος του θρόνου των λύκων;

Ποια η πριγκίπισσα των ανθρώπων;

Ποιος μπορεί να ήταν ο βοσκός, ή ο θεραπευτής;

Και ποια ήταν αυτή επιτέλους η χώρα που μπορεί να συνέβαιναν όλα αυτά τα παραμύθια ή καλύτερα αυτή η ιστορία που θυμίζει καλό παραμύθι, μόνο που τίποτε δεν είναι παραμύθι αν δεν υπάρχει το κουκί και το ρεβίθι.

Όλες αυτές οι απαντήσεις θα δοθούν αν διαβάσετε την υπέροχη, άρτια ιστορία από την Μαρία Σκιαδαρέση.

«Ούτε μια φορά ούτε έναν καιρό», έτσι ξεκινά η Μαρία Σκιαδαρέση αυτήν την όμορφη, ρέουσα ιστορία της που η ιδέα της στηρίζεται, όπως γράφει και η ίδια, στο μύθο της θρυλικής βασίλισσας των φιδιών Σαχμαράν που τόσα παιδιά της Ανατολής νανούρισε.

Έτσι και η Μαρία Σκιαδαρέση καταφέρνει με τη σειρά της να την χτίσει αριστουργηματικά  και να τη βάλει στο χαρτί πετυχαίνοντας με την ανάγνωσή της να παρασύρει και να προκαλέσει τον αναγνώστη σε μαγικά μονοπάτια, με φανταστικούς τόπους και πρόσωπα που συμβολίζουν το καλό και το κακό. Την αλήθεια και το ψέμα.

Ο δυνατός λόγος, οι αληθινοί ήρωες που πλάθει η συγγραφέας, τοποθετώντας τους σε έναν τόπο, μια πολιτεία που ο καθένας διαβάζοντάς μπορεί να την ονειρευτεί, ενώ παράλληλα μπορεί να αισθανθεί φόβο, χαρά, αγωνία και το σκίρτημα της καρδιάς, όλα αυτά κάνουν την ιστορία ξεχωριστή.

Ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες.

Κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2004 από τις εκδόσεις Φαντασία.

Στις χώρες της Ανατολής, εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι αφηγούνται τα κατορθώματα της Σαχμαράν, της θρυλικής βασίλισσας των φιδιών. Σ’ αυτό τον θρύλο βασίστηκε τούτη η αλληγορική αφήγηση, που μιλάει για την εξουσία και τη διαχείρισή της, τον έρωτα, τον θάνατο, τη φιλαργυρία και γενικότερα τις ανθρώπινες σχέσεις όχι μόνο στα παιδιά, μεγάλα ή μικρά, αλλά και στους ενήλικες, που ξέρουν καλά πως μέσα σ’ ένα παραμύθι μπορούν να βρουν το νόημα της ζωής.
Μια ιστορία από τότε που τα πλάσματα του κόσμου δεν είχαν μονάχα μια μορφή, μα άλλαζαν κατά τις περιστάσεις όψη, σχήμα και μέγεθος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.