Γίνε ο ήρωας της καρδιάς σου, δώσε μια υπόσχεση

0
2822

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλίατης Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξητου Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Φέτος το κύριο σύνθημα είναι:

ΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ-ΔΩΣΕ ΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ

και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες του κόσμου.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κάθε χρόνο πρωταγωνιστεί στις πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και τους παράγοντες κινδύνου με μια σειρά δράσεων.
Μια καινούρια πρωτοβουλία της ΕΚΕ αποτελεί το Πρόγραμμα Αγωγής και Προαγωγής της υγείας των μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και τα μέλη της, Καρδιολόγοι, θα μπορούν να κάνουν ενημέρωση στους μαθητές μέσα στις σχολικές αίθουσες και να μιλήσουν για τα Καρδιαγγειακά νοσήματα, τους παράγοντες κινδύνου και την αξία της πρόληψης.
Πέρα από τις παρουσιάσεις που θα γίνονται και θα έχουν τη μορφή quizκαι γενικότερα αλληλεπίδρασης με τους μαθητές και τους δασκάλους τους, θα δίνονται στους μαθητές εξειδικευμένα φυλλάδια ειδικά φτιαγμένα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου που εγκρίθηκαν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ειδικά για το σκοπό αυτό.
Ήδη πολλά σχολεία της χώρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία της ΕΚΕ η οποία θα συνεχιστεί και μετά την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, υλοποιώντας έτσι ένα διευρυμένο και στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης των μαθητών της χώρας.
Ταυτόχρονα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η ΕΚΕ παροτρύνει δημόσια πρόσωπα αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες να ενισχύσουν το μήνυμα που εκπέμπεταιστις 29 Σεπτεμβρίου για την πρόληψη από τα Καρδιαγγειακά νοσήματα. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, αθλητές καιαπλοί πολίτες δίνουν το μήνυμα της πρόληψης από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα.
Τέλος η ΕΚΕπροχώρησε σε δημιουργία εξειδικευμένων ενημερωτικών εντύπων για τους πολίτες όλης της χώρας.

Τι πρέπει να ξέρουμε
Σήμερα, η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για το θάνατο 17,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, και μέχρι το 2030 αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί και να φθάσει τα 23 εκατομμύρια. Παγκοσμίως, 1 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών πεθαίνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να αναβληθεί.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Μπορούμε όλοι -και στην Ελλάδα- να «μοιραστούμε τη δύναμη» και να εμπνεύσουμε τις οικογένειες, τους φίλους και τους συνανθρώπους μας να κάνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία της καρδιάς.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία , ζητά όλοι να δώσουμε μια υπόσχεση:

• Τα παιδιά στους γονείς ότι θα τρώμε υγιεινά
• Οι γονείς στα παιδιά μας ότι θα ασκούμαστε περισσότερο και θα σταματήσουμε το κάπνισμα
• Οι ιατροί/νοσηλευτές στους ασθενείς μας ότι θα τους βοηθήσουμε να σταματήσουν το κάπνισμα και θα ακολουθούν υγιεινή ζωή
• Οι εργοδότες στους εργαζόμενους τους , ότι θα προσπαθήσουν για χώρους εργασίας που θα υποστηρίζουν την υγιεινή ζωή
• Οι πολιτικοί στους πολίτες ότι θα προωθούν πολιτικές υγείας για πολλές υγιείς καρδιές!

«Παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη της συστηματικής σωματικής άσκησης, έχει περιγραφεί αυξημένος κίνδυνος δυσάρεστων περιστατικών και συγκεκριμένα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων , όταν ασκούμαστε πολύ έντονα. Ο προ-αθλητικός έλεγχος είναι σημαντικός και επιβεβλημένος, γιατί μπορεί να αποφευχθεί ένας αιφνίδιος θάνατος- σπάνιο βέβαια φαινόμενο- αλλά έχει ιδιαίτερη προληπτική αξία, καθώς ενδέχεται να διαγνωστούν κάποια παθολογικά ευρήματα που απαιτούν ή τη διακοπή της έντονης αθλητικής δραστηριότητας ή τον αποκλεισμό κάποιων μορφών άσκησης» λέει η Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη ειδικός καρδιολόγος και εξειδικευμένη στην Παιδοκαρδιολογία, στον Προαγωνιστικό έλεγχο των Αθλητών και στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών για την έγκαιρη διάγνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.