Γιορτινός Δεκέμβριος στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα!

0
1413

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με γιορτινή διάθεση, υποδέχεται τον μήνα Δεκέμβριο. Με εκθέσεις, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και εικαστικά εργαστήρια που λαμβάνουν χώρα εντός του Μουσείου μας, αλλά και συμμετοχή σε δράσεις εκτός αυτού περιμένουμε τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους.

  • Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, από τις 11:00 μέχρι τις 18:00, θα πραγματοποιηθεί το χριστουγεννιάτικο παζάρι στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, όπου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τους συνεργάτες μας, να κάνετε τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας και να ακούσετε παραδοσιακά Κάλαντα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Ειδικά για την ημέρα αυτή, οι εκδόσεις μας θα πωλούνται με έκπτωση 30%, ενώ κοσμήματα, αναμνηστικά και μικροαντικείμενα με έκπτωση 20%. Επίσης, θα υπάρχει καφές με σπιτικές πίτες και γλυκά, όλα φτιαγμένα από φίλους του Μουσείου.
  • Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, το Μουσείο θα συμμετέχει στο «Sleepover», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
  • Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, το Μουσείο θα συμμετέχει στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθόδοξου Πολέμου των Ειδικών Δυνάμεων του Γ.Ε.Σ. στη Ρεντίνα, με δράσεις αφιερωμένες στα παιδιά.
  • Την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018, το Μουσείο θα συμμετέχει στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με θέμα «Το Μαγεμένο Στρατόπεδο» που διοργανώνει ο Δήμος Παύλου Μελά. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά και ώρες 17:00 έως 21:00, με ελεύθερη είσοδο.
  • Το Σαββατοκύριακο πριν από τα Χριστούγεννα, το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» διοργανώνει την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία.
  • Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου 2018, το Μουσείο διοργανώνει εικαστικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 12 ετών. Τα εργαστήρια θα λάβουν χώρα στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου και θα πραγματοποιούνται από τις 10:00 μέχρι 14:00. Η συμμετοχή είναι 20 ευρώ ανά παιδί και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου, όπου στις επτά αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι., καθώς επίσης οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα νέα εκθέματα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αντικείμενα κατασκευασμένα από τα συντρίμμια του Ζέπελιν, μετάλλια και προσωπικά αντικείμενα πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και πρωτότυπα, λαογραφικού ενδιαφέροντος αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά της μακεδονικής κοινωνίας στις πόλεις και την ύπαιθρο στα τέλη του 19ου αιώνα.

  • Στον 1ο όροφο και στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να μελετήσει τη σπάνια συλλογή οχημάτων και πυροβόλων του Ελληνικού Στρατού, η οποία αποτελείται από χειροποίητα μοντέλα, δωρεά του αείμνηστου ευεργέτη Αλέξανδρου Χαΐτογλου.
  • Στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται η εικαστική έκθεση με τίτλο «Αποτυπώσεις της Μνήμης…», η οποία θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019. Η έκθεση, με έργα 13 εικαστικών καλλιτεχνών, έχει ως θέμα τα δεινά και τις συνέπειες του πολέμου και πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του πιο καταστροφικού (μέχρι τότε) στην παγκόσμια ιστορία.
  • Στον υπόγειο χώρο του Μουσείου παρουσιάζονται τέσσερα διοράματα σε φυσικό μέγεθος με σκηνές του Μακεδονικού Αγώνα που φέρουν την υπογραφή του κορυφαίου σκηνογράφου Γιώργου Ανεμογιάννη.

Οι μικροί μας φίλοι έχουν τη δυνατότητα να φορέσουν τον περίφημο μακεδονικό ντουλαμά, να παίξουν επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα τον Βάλτο των Γιαννιτσών, να ψυχαγωγηθούν με παιχνίδια μνήμης με φωτογραφίες των επαγγελμάτων των αρχών του 20ού αιώνα, οι οποίες προέρχονται από το αρχείο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Προηγούμενο άρθρο“Το Χαμένο Άλλοθι”: κοινωνία σε κρίση και ξενοφοβία
Επόμενο άρθρο“Ο Σούη” ή αλλιώς “γίναμε πολλοί για λίγη καλοσύνη”
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.