Γλυπτά από σκιά και φως στο Νοησις GENESIS: Πορεία στο Άπειρο

0
982

Σμιλεύει τα γλυπτά του πολλές φορές από υλικά που προέρχονται από το πλαστικό πολυαιθυλένιο –υλικό που προκύπτει ως απόρριμμα από το εργοστάσιο πλαστικών στην Ξάνθη, από ηλεκτρονικές πλακέτες, υλικά τεχνολογίας, χαλασμένες δισκέτες CDs, ανακυκλώσιμα τενεκεδάκια καθημερινής χρήσης , ρετάλια διαφόρων ειδών, κομμάτια βιομηχανικού ξύλου, mdf, plexiglass, γυαλί, χαλασμένα παιχνίδια…
Ο κόσμος του Τριαντάφυλλου Βαϊτση, είναι γεμάτος φως και σκιες… «Η σκιά» , λέει, «είναι ίσως το μόνο πράγμα που δεν υπάρχει , αλλά μπορούμε να το δούμε. Από τη στιγμή που δημιουργώ ένα γλυπτό κατά κάποιο τρόπο σμιλεύω. Παράλληλα το φωτίζω με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια δισδιάστατη εικόνα ,στην οποία το μελάνι αντικαθίσταται από τη σκιά» .
Η τέχνη της Σκιας στην Ελλάδα
Ο Τριαντάφυλλος Βαϊτσης , ξεκίνησε να ασχολείται με την «τέχνη της Σκιάς», το ιδιαίτερο αυτό είδος γλυπτικής που…αναδύεται μέσα από τον συνδυασμό του φωτός με τη σκιά, από το 2010 περίπου.
Ο ίδιος εξηγεί: «Παρόλο που ο όρος Τέχνη της Σκιάς , είναι πολύ γενικός, νομίζω πως ο καταλληλότερος για τα δικά μου τουλάχιστον έργα, ενώ το γλυπτό παίζει κύριο ρόλο στην τέχνη μου, η σκιά είναι αυτή που θα εκφράσει το νόημά του».
Ο κ Βαϊτσης αντλεί τα θέματά του κυρίως από τη φιλοσοφία. Η ενότητα «Genesis Πορεία στο άπειρο», διηγείται ένα ταξίδι από τη δημιουργία του κόσμου, της γης και του ανθρώπου και την πορεία του μέχρι σήμερα πάνω στη Γη.
Εικοσιπέντε έργα σκιας, αφηγούνται την ιστορία της ανθρωπότητας, παροτρύνοντας τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της Έκθεσης, να ανακαλύψουν τον κόσμο τους αλλά και την προσωπική πορεία του κάθε ατόμου»…
Τα γλυπτά που παρουσιάζονται στην έκθεση του Νόησις, αποτυπώνουν με ξεχωριστό τρόπο τις χρονικές περιόδους της ιστορίας από την Προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα.
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Τριαντάφυλλος Βαϊτσης γεννήθηκε στο Σαραντάπορο της Λάρισας στις 16 Φεβρουαρίου 1976, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος στη Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης , στην Ξάνθη. Ασχολήθηκε με το επάγγελμα του μηχανικού περιβάλλοντος από το 2003. Από την παιδική του ηλικία ήρθε σ επαφή με διάφορα είδη τέχνης, όπως ζωγραφική, ξυλογλυπτική, κατασκευές με σύρμα, θέατρο, ποίηση.
Το 2008 ανακάλυψε την TrashArt(τέχνη από σκουπίδια).
Γοητευμένος από αυτήν και αναζητώντας διάφορες τεχνικές προκειμένου να εμβαθύνει στο θέμα , ήρθε αντιμέτωπος με ένα «γλυπτό σκιας» (ShadowArt).Έκτοτε ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το είδος τέχνης.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Κατοικεί στην Ξάνθη από το 1994 , ενώ το 2014 δημιούργησε το «Σπίτι της Σκιάς» (TheHouseofShadow), στην παλιά πόλη της Ξάνθης.
Τριαντάφυλλος Βαϊτσης: [email protected]

Διάρκεια Έκθεσης 1/11/2019 μέχρι 30/6/2019
www.noesis.edu.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.